*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Slaget om Catalonien må standse nu

Uafhængigheds-stuntet må bringes til ophør, og Madrid må lytte til den catalanske kritik.

Alle er tabere i den ulykkelige strid mellem den spanske centralmagt og Catalonien, men efter weekendens voldelige sammenstød over en såkaldt folkeafstemning om catalansk uafhængighed står det klart, at det er selve demokratiet, som lider allermest.

Ingen af parterne har retten på sin side. Catalonierne har ikke ret til at gennemføre den type afstemning, som deres politiske ledere lod foranstalte søndag, og de har ikke ret til selvstændighed. Madrid har retten til at insistere på, at en regions uafhængighed ifølge den spanske forfatning kun kan besluttes i en landsdækkende folkeafstemning, men de voldsomme metoder, der blev taget i brug for at forhindre valghandlingen søndag, er helt ude af proportioner og uacceptable i europæisk sammenhæng.

Madrid kunne have valgt en helt anden tilgang: lukket et øje, kigget væk og ikke mindst rakt en hånd frem til en forstærket samtale om en ny balance mellem centralmagten og regionen. Madrid har den formelle ret på sin side, men burde have vist sig så suveræn, at man lod afstemningen passere i stedet for at slå til med gummikugler og politibrutalitet.

Catalonien har som sådan slet ingen sag, fordi en løsrivelse ikke kan lade sig gøre. Men det er ikke det samme som, at catalonierne ikke med megen ret kan klage over, hvordan regionen behandles fra det fjerne Madrid. Der er dog også det usympatiske træk i uafhængighedstrangen, som orkestreres effektfuldt over for offentligheden af den regionale regeringschef, Carles Puigdemont, uddannet journalist, at de velstående cataloniere erklærer sig trætte af at skulle dele deres velstand med andre mere tilbagestående dele af Spanien.

Det er et ekko af andre selvstændighedsbevægelser i Europa, f.eks. i Norditalien, og det kan naturligvis aldrig få lov til at blive udslagsgivende. Overført til danske forhold: Skal de velstående store byer kunne melde sig ud af den danske statsdannelse med henvisning til utilfredshed med den kommunale udligningsordning? Eller skal Als have lov til at rive sig løs med henvisning til en særlig, kulturel selvopfattelse? Naturligvis ikke.

Situationen kompliceres af, at både premierminister Mariano Rajoy i Madrid og Carles Puigdemont i Barcelona forekommer at have en interesse i at holde konflikten kørende. Begge står i spidsen for skrøbelige regeringer. Begge kan se en fordel i at køre et fjendebillede op. Men hverken Spanien eller Europa er tjent med, at den slags gustne overlæg får lov til at være retningsgivende for en så alvorlig konflikt.

Der er ingen vej uden om en politisk løsning, hvor begge parter kommer hinanden i møde. Der skal faktisk to til en tango. Madrid må stille med en helt anden lydhørhed over for cataloniernes ønsker og kritik, herunder en større imødekommenhed over for en ærligere bearbejdelse af de dybe sår fra Den Spanske Borgerkrig, der kostede så meget i Catalonien. Der må forhandles om, hvordan den catalanske autonomi kan styrkes formelt og reelt.

Og Barcelona må indstille sit populistiske stunt. Det fører ingen vegne, og det er i hvert fald ikke, hvad der skal til for at skaffe catalonierne indrømmelser fra Madrid. Den nærmeste europæiske historie er alt for rig på eksempler på, hvor hurtigt en situation som den nuværende kommer ud af kontrol, og hvor horrible omkostningerne kan være.

Hvad der foregår lige nu i Spanien, er simpelt uansvarligt. Det er bestemt ikke sådan, den demokratiske arv efter Franco-diktaturet beskyttes.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
13.12

JP mener: Svar udbedes, DF

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her