*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Fodboldklubber må stå sammen og tage ansvar mod vold

Almindelige, fodboldglade mennesker skal ikke betale prisen for, at en lille gruppe ikke kan styre sig.

Undskyldningen står på FCK’s hjemmeside. Men man skal lede lidt efter den, og det er måske en del af problemet i den fortsatte og desværre næsten uendelige diskussion om, hvordan fodboldvold bekæmpes.

Søndag aften gik det rivende galt, da FCK mødte Brøndby, og en gruppe hensynsløse fans gik løs på stort set alt og alle med stokke og romerlys. Ovenikøbet maskerede. Status dagen derpå var, at 19 betjente var udsat for vold, og at politiet havde noteret 42 lovovertrædelser. Arvefjendeopgøret på Brøndby Stadion mellem de to storkøbenhavnske klubber skriver sig dermed ind i historien sammen med en sørgelig række af tidligere kampe, som også var omgærdet af vold fra de såkaldte fodboldfans.

I foråret sidste år var det FCK’s spillere, som blev ramt af flagstænger og andet kasteskyts, da de passerede tribunen med Brøndby-tilhængere. Trangen til at få ram på hinanden udspilles ikke kun på stadion. Også Hvidovre Hospital og Ringsted Station har været kulisser for voldelige slagsmål mellem de to fodboldklubbers tilhængere.

Undertiden har de to klubber også haft travlt med at bekrige hinanden. Set i det lys tjener det FCK til ære, at klubben allerede inden klokken 23 søndag aften rykkede ud med en undskyldning over for politiet, værterne i Brøndby, vagter og ikke mindst alle de fans, som opførte sig ordentligt.

På Brøndby IF’s hjemmeside forbigås episoden uden ord. Om søndagens kamp nøjes klubben med at notere, at »de blågule fans på Brøndby Stadion måtte vente længe, men derbysejren kom i hus på et sent mål af Simon Tibbling (...) i et hektisk lokalopør med mange nærkampe og chancer til Brøndby-holdet.« Ikke et ord om, at den lange ventetid skyldtes, at kampen måtte afbrydes i de 20 minutter, som det tog vagter og politi at få bare nogenlunde styr på situationen.

Et første skridt til at få ændret kulturen kunne være, at begge klubber tydeligt gør det klart over for alle, at selv om der kæmpes til sidste dommerfløjt på grønsværen, så står de to klubber fuldstændig sammen om klart at afvise en voldelig fankultur. Klubberne bærer et stort ansvar for både den stemning, som omgærder et hold, og for sikkerheden på stadion. Det er ikke rimeligt, at politiet skal bruge så mange ressourcer på en forholdsvis lille gruppe mennesker, som angiveligt møder frem for at lave ballade. Livslang karantæne har igen været nævnt. Det er – set i lyset af de omfattende ødelæggelser – en mild straf, men spørgsmålet er, om problemet dermed er løst.

Hvis forbuddet ikke håndhæves, har det ingen konsekvens. Man kunne forestille sig en omfattende adgangskontrol til stadion, men stramningerne over for de – heldigvis – få bøller, som ødelægger fodboldoplevelsen for mange andre, skal jo, som Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, har formuleret det, ikke ramme almindelige fodboldglade mennesker, som kommer for at se kampen. En anden oplagt risiko er, at volden flytter uden for stadion.

Men der er ingen tvivl om, at der skal sættes hårdere ind og det på en måde, så ingen kan være i tvivl om, at det kan få endog meget vidtrækkende konsekvenser, hvis man er voldelig. Samtidig kunne klubberne motiveres yderligere til en større indsats ved, at de straffes til at spille for tomme tribunere og idømmes bødestraffe, så de i langt højere grad forstår deres medansvar. En effektiv kurs mod volden forudsætter, at både fodboldklubber og fanklubber er deres eget ansvar bevidst.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
13.12

JP mener: Svar udbedes, DF

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her