Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Nogle i Aarhus Kommune må have røde øren

- og dog, det forudsætter jo, at man har skam i livet.

Der er efterhånden en del fremtrædende personer i den kommunale forvaltning i Aarhus, som må have gevaldigt røde øren. Og dog, røde øren forudsætter, at man har skam i livet, og det ser i udpræget grad ud til at være en mangelvare.

Aarhus Kommune har en officiel politik om, at »åbenhed og fuld offentlighed« skal være udgangspunktet for kommunens administration. Disse smukke ord fremgår af et byrådsreferat fra 2015. Men virkelighedens verden minder mere om beskrivelsen af, hvordan tingene foregår i ”Ministeriet for Sandhed” i George Orwells roman ”1984”.

Det ser ud til, at alle lag i kommunens administration aktivt har forsøgt at forhindre afdækningen af de skandaløse forhold i kommunens tekniske forvaltning. Kun en prisværdigt stædig og dygtig indsats fra journalister på først Århus Stiftstidende og siden også denne avis har lidt efter lidt bragt de misliebige forhold frem i lyset: omgåelse af udbudsregler, indkøb af privat gods for kommunens penge, overdådigt frås i forbindelse med intern mødevirksomhed, terrorisering og fyring af medarbejdere, som søgte at sige fra, og forsvundne udgiftsbilag for blot at nævne nogle af forholdene.

Lidt efter lidt afslører blandt andet interne mailkorrespondancer, at forvaltningen ikke helt har levet op til det officielle princip om åbenhed og fuld offentlighed. Tværtimod fremgår det blandt andet af en mail fra en kommunikationschef, at han praler af at have gjort en journalist fra Århus Stiftstidende forvirret. »Det er lige, som det skal være,« skriver han.

En sådan tilgang til kommunal informationsvirksomhed er ikke helt i overensstemmelse med forvaltningsrettens principper.

Men det bliver værre endnu, for mens ledende medarbejdere under hele forløbet har bedyret deres ukendskab til forholdene, afslører en rapport, at rådmand Kristian Würtz allerede i 2014 blev advaret mod at ansætte den ledende medarbejder, som primært stod bag alle uregelmæssighederne.

Det vil sige, i første omgang udleverede kommunen en rapport, hvor rådmandens navn var overstreget og hans rolle i hele forløbet dermed søgt holdt skjult.

Nu har Jyllands-Postens medarbejdere fået fat i den ucensurerede rapport, som klart og detaljeret beskriver rådmandens informationsniveau i sagen.

Selv bedyrer Kristian Würtz i en sms til avisen, at han ikke var klar over, at hans navn var streget ud i den rapport, som blev udleveret til medierne, og at han i den sag er helt tryg ved at forlade sig på vurderingerne fra Aarhus Kommunes jurister og kommunens advokat.

Så er spørgsmålet: Hvorfor valgte højt kompetente jurister og en advokatforbindelse at foretage en censurering, som ifølge forvaltningseksperter er i lodret strid med gældende ret? Hvem gav ordren til denne ulovlige handling, og hvorfor?

Kommunens jurister og advokatforbindelse handler vel ikke på eget initiativ mod gældende lov og ret. Nogen må have påvirket dem. Hvis Kristian Würtz har ret i, at han ikke var klar over, at hans navn var streget ud, og at han dermed selvfølgelig ikke kan have givet ordre til det, hvem gjorde så? Og hvorfor var borgmester Jacob Bundsgaard så tavs i så umanerligt lang tid, inden han tog sig sammen til officielt at tage afstand fra de kritisable forhold i den tekniske forvaltning?

Vi har næppe set den sidste pinlige afsløring i denne sag. Hvordan var det lige med »åbenhed og fuld offentlighed?«

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Nu må SPD tage sig sammen

Tyskland har længe nok været uden en rigtig regering.
Forsiden lige nu

Kronik: Trump har leveret en række resultater i sit første år

Jørgen Detlef | Siemonsen, direktør, cand.polit. Hellerup
Men han bør snart lære at opføre sig mere disciplineret og præsidentielt.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Blog: Har de internet i Horsens?

Eva Kjer Hansen
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg).
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her