Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Religiøs vold mod børn

Omskæring er forsætlig legemsbeskadigelse og bør forbydes.

Egentlig burde spørgsmålet være ganske ukontroversielt. Selvfølgelig er det forbudt at skære i mennesker, medmindre vi taler om kirurger, som udfører nødvendige operationer med henblik på at redde menneskers liv og førlighed.

Selvfølgelig skal det medføre alvorlige straffe, hvis nogen mishandler nogen.

Gør sig skyldig i forsætlig legemsbeskadigelse, som det hedder i den juridiske terminologi.

Det er da også som udgangspunkt forbudt, og straffeloven beskriver i bredt formulede termer, hvilke strafferammer der skal gælde for de forskellige voldshandlinger og eventuelle skærpende omstændigheder, og der er vide muligheder for, at domstolene kan anlægge individuelle skøn i de enkelte sager.

Men underligt kontroversielt og dobbelttydigt bliver det, når man taler om den legemsbeskadigelse, som hedder bortskæring af dele af børns kønsorganer.

Det er strengt forbudt at udsætte pigebørn for denne mishandling. Det er udtrykt således i straffelovens paragraf 245a: »Den, som ved et legemsangreb med eller uden samtykke bortskærer eller på anden måde fjerner kvindelige ydre kønsorganer helt eller delvis, straffes med fængsel indtil 6 år.« Hvis det pågældende »legemsanbreb« er særligt groft og har særlige skadevirkninger til følge, kan straffen stige til 10 år.

Men bemærk, at der specifikt henvises »kvindelige ydre kønsorganer.« Drengebørn må man altså godt udsætte for denne forsætlige legemsbeskadigelse, og det må man, fordi jøder og muslimer henviser til, at handlingen er både religiøst og traditionelt begrundet.

Og vist er det da her i vores del af verden god stil at respektere både religion og traditioner, men man overdriver sandt at sige hensynet til udøverne og forvalterne af tradition og religion, hvis man bruger religion og tradition som en genvej til lovligt at skære i drengebørns kønsorganer.

Da den kvindelige omskæring for 13 år siden blev forbudt her i landet, lød der også protester fra visse religiøse grupperinger, men forbuddet blev dog gennemført.

Derimod afstod politikerne fra den logiske følge også at forbyde omskæring af drengebørn, og det gjorde man på grund af udsigten til voldsomme protester fra religiøse grupperinger.

Så meget mere glædeligt er det, at der nu tegner sig konturerne af et politisk flertal for også at forbyde denne rituelle legemsbeskadigelse af drengebørn.

Baggrunden for traditionerne fortoner sig i flere tusind år gamle mellemøstlige og afrikanske ritualer og religiøse forestillinger, men det er ikke noget gyldigt argument for at udsætte sagesløse børn for en behandling, som ud fra enhver saglig betragtning slet og ret må betegnes som en voldshandling og dermed bør være omfattet af straffeloven.

Hvis voksne mænd, eller for den sags skyld kvinder, mener, at de af den ene eller anden grund skal have foretaget ændringer af deres kønsorganer, må det stå dem frit for for egen regning at lade sig beskære. Voksne mennesker må have lov til at bestemme over egen krop, også hvis det drejer sig om for flertallet svært forståelige ønsker.

Men i et civiliseret land kan ingen tradition eller religiøs forskrift være et gyldigt argument for at udsætte børn for denne behandling.

Skaden er som bekendt uoprettelig.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.