Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Det store svigt

747.800 personer mellem 16 og 64 år, som er bosat her i landet, forsørges af det offentlige, og heri er ikke medregnet de 324.400, der modtager legater fra Statens Uddannelsesstøtte.

Det fremgår af Danmarks Statistiks kvartalsopgørelse for 1. kvartal 2016, som netop er offentliggjort. Selv om tallet er svimlende og i enhver henseende uacceptabelt, har det dog været meget værre. Det toppede i 2010 med 844.100 og har siden været støt faldende. Det er selvfølgelig en glædelig tendens, som understøttes af, at der sammenlignet med 4. kvartal 2015 er 4.000 færre på førtidspension, 2.400 færre på efterløn og 200 færre på fleksydelse.

Kursen er rigtig, og det er der grund til at glæde sig over. Men der er en restgruppe, som tegner sig for et ganske anderledes dystert billede.

Beskæftigelsesministeriet har undersøgt, hvor mange personer der har været på uafbrudt kontanthjælp i 10 år eller mere, og det er mildt sagt tankevækkende: 9.796 personer har gennem 10 år eller mere jævnligt fået vurderet deres arbejdsduelighed og er alle igen og igen blevet vurderet arbejdsegnede. Uden at komme i arbejde.

43 pct. af disse personer har udenlandsk baggrund, og i betragtning af at de samlet set udgør en ganske lille procentdel af befolkningen, er der her tale om en betydelig overrepræsentation, især repræsenteret ved indvandrere fra Irak og Somalia.

Ifølge gældende regler skal en person være arbejdsdygtig for at kunne modtage kontanthjælp. I teorien er der altså tale om en arbejdskraftreserve, som står klar til at påtage sig lønarbejde og forsørge sig selv, så snart lejlighed byder sig.

At det alligevel ikke sker, må betegnes som et alvorligt svigt. Årsagerne er mange og meget forskellige, og en del af disse næsten 10.000 personer er formentlig ikke i stand til med kort varsel at påtage sig et fuldtidsarbejde. Men mindre ville kunne gøre det, og i et eller andet omfang skal de være arbejdsduelige for at være berettigede til kontanthjælp.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen betegner situationen som »helt og aldeles uacceptabel«, omend han medgiver, at en del af de næsten 10.000 personer næppe er klar til at begynde på arbejde eller uddannelse her og nu.

Han understreger, at han ikke kritiserer den enkelte kontanthjælpsmodtager, men skælder ud på jobcentrene, som »ikke har været deres opgave voksen, når så mange går på en borgerlønslignende ordning.«

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, vender kritikken mod Christiansborg og ministerierne og siger: »Det kan ikke nytte, at man tager ét problem ad gangen, for det betyder, at borgerne zigzagger i systemet og aldrig får set problemerne under ét.«

Deri kan socialrådgiverformanden have en pointe, men det hører nok med i billedet, at det samlede offentlige system gennem en hel generation eller mere har lidt af en kollektiv berøringsangst over for at konfrontere og stille krav. Måske i en misforstået hensyntagen til svage, marginaliserede personer, men i praksis med den virkning, at samfundet har lullet folk ind i en blød, passiviserende hensyntagen, hvor det havde været mere effektivt og hensigtsmæssigt i tide at stille rimelige krav.

Derved har man måske i første omgang taget vidtgående sociale hensyn til personer med store personlige problemer, men på langt sigt er en sådan overdreven hensyntagen udtryk for laden stå til og et yderligere svigt.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.