Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder: Censuren truer

YTRINGSFRIHEDEN er uden undtagelse den vigtigste forudsætning for, at demokratiet kan fungere.

Uden ytringsfrihed har befolkningen ikke mulighed for at søge information om politikeres og andre magthaveres gerninger, og uden ytringsfrihed bliver demokratiske valg selvfølgelig en illusion.

Denne livsnødvendige forudsætning for demokratiets eksistens er under voldsomt pres i disse år, og beklageligvis kommer presset ikke alene fra formørkede diktaturer, men også fra Forenede Nationer, som ellers skulle arbejde for demokrati, menneskerettigheder og i det hele taget tålelige forhold for alle mennesker.

20 medlemsstater i Den Arabiske Liga, som også er medlemmer af FN, har vedtaget en erklæring med den hensigt at pålægge især grænseoverskridende tv-stationer utålelige begrænsninger. Blandt andet skal det forbydes at fornærme nationale eller religiøse symboler, at ødelægge social harmoni og at udsende noget, der sætter spørgsmålstegn ved gud, de monoteistiske religioner, profeterne, sekter eller de forskellige religiøse gruppers symboler.

Da religionen i muslimske lande er synonym med staten, betyder det forbud mod at kritisere staten og dermed de politiske ledere.

Det minder i beskæmmende grad om de midler, som de kommunistiske diktaturer under Den Kolde Krig brugte til at undertrykke deres egne befolkninger. Fint så det ud, at man ikke måtte forstyrre den offentlige orden, men i praksis handlede det om at undertrykke enhver kritik af lederne.

FN's menneskerettighedsråd har tidligere vedtaget en lignende resolution, og både den nuværende og den tidligere generalsekretær for FN har voldsomt skoset Morgenavisen Jyllands-Posten for sin brug af ytringsfriheden. At hærgende horder raserede Mellemøsten, og at der er lagt planer om at myrde en dansk tegner, som passer sit arbejde, påkalder sig i de kredse ingen synderlig fortørnelse. I hvert fald må skylden entydigt placeres hos den, som har brugt sin ytringsfrihed.

Faktisk er det ynkeligt at iagttage, hvordan FN's institutioner og flere nuværende og især forhenværende statsledere i den vestlige verden kryber for den muslimske intolerance, der sniger sig frem og underminerer grundlaget for vores demokrati.

Religionen bliver brugt som påstået legitimt grundlag for fascistiske ideologier, diktaturstaterne buldrer frem med fortørnethed som våben, og store dele af den vestlige verden bøjer sig i forståelse for såkaldt religiøse følelser og lader en god portion fascisme smutte med i købet.

Danmarks Riges Grundlov sikrer befolkningen mod censur, men det er i sig selv en ringe beskyttelse. Faktisk beskytter grundloven alene mod forhåndscensur foretaget af myndighederne, men ikke mod lovgivning, der begrænser ytringsfriheden.

Det gør derimod Den europæiske Menneskerettighedskonvention og især domstolens fortolkning af den. Den sikrer ikke alene retten til at ytre sig, men også retten til at modtage information.

Mens menneskerettighedsdomstolen i de senere årtier gennem sin domspraksis bestandigt har sikret og udvidet demokratiets grundlag, ser FN i stigende grad ud til at trække i den modsatte retning.

De fine ord og flotte principper er intakte, men når det drejer sig om den fascisme, som kynisk skjuler sig bag religiøse følelser, bøjer selv betydelige statsledere sig i skræmt forståelse.

Motiverne er sikkert mangfoldige, og for flere forhenværendes vedkommende kan personlig bjergsomhed ikke udelukkes. Det overvejende indtryk er imidlertid, at den del af islam, som med rette kan kaldes for fascisme, ikke bliver mødt med nødvendigt modspil, men med eftergivenhed og naivitet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.