Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

De militante vil erobre klimadebatten

Det er ildevarslende, at debatten om klimaforandringerne er ved at blive overtaget af sekteriske og militante kræfter, der  arbejder ud fra, at der kun findes én sandhed

En rapport om oksekøds klimabelastning, udarbejdet af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet og betalt af Landbrug & Fødevarer, har ikke gjort den nuancerede klimadebat nogen tjeneste.

Universitetet har trukket rapporten tilbage, og lederen af Institut for Agroøkologi har valgt at forlade sin stilling. Desuden skal alle rapporter, der de seneste fem år er blevet til i samarbejde med private interessenter, nu gås igennem.

Tilbage står en undrende offentlighed, der ikke kan gennemskue, om rapporten vitterlig var videnskabeligt makværk, om samarbejdet med Landbrug & Fødevarer blot har været lidt for tæt, eller om Aarhus Universitets ledelse er bukket under for de højtråbende kræfter, der mener, at der i al klimaforskning kun findes én sandhed.

Det er blot en uge siden, at Extinction Rebellion Danmark lavede en fysisk blokade af en McDonald’s restaurant i København. Det skete under parolen »Luk McDonald’s//McDeath« med henvisning til McDonald’s store forbrug af oksekød. Aktionen udartede i voldelig retning, da flere gæster ikke ville finde sig i at blive forhindret adgang til restauranten.

Hele Roger Hallams argumentationer bærer så åbenlyse fascistoide træk, at det må skræmme enhver demokratisk sindet.

Extinction Rebellion er én af de bevægelser, der ikke holder sig til at debattere klimaforandringerne og de mulige politiske løsninger på, hvordan samfundet kan omstilles til en dag ikke længere at udlede CO₂ eller andre drivhusgasser. Ikke mindst i Storbritannien, hvorfra bevægelsen stammer, har aktionerne været meget bastante og destruktive, og ifølge én af grundlæggerne, Roger Hallam, vil aktionerne for alvor blive intensiveret fra mandag den 7. oktober og frem. Målet er, at al udledning af drivhusgasser skal være ophørt allerede i 2025, samt at regeringer og parlamenter fremover skal lade sig lede af borgerforsamlinger »for klima og økologisk retfærdighed«.

Et interview med BBC den 17. august er en øjenåbner for alle, der ønsker at forstå Extinction Rebellion. Hele Roger Hallams argumentation bærer så åbenlyse fascistoide træk, at det må skræmme enhver demokratisk sindet. Når det gælder klimaforandringerne, findes der kun én sandhed, og den samfundsomvæltning, som Extinction Rebellion er eksponent for, er det eneste valide svar. Alternativer findes ikke.

Det er ildevarslende, at debatten om klimaforandringerne er ved at blive overtaget af stedse mere sekteriske og militante kræfter, der arbejder ud fra, at der kun findes én sandhed: den, som de definerer. Det sker med henvisning til den konsensus, som er blandt de tusinder af videnskabsmænd, der arbejder i FN’s klimapanel. Netop derfor er det essentielt at pointere vigtigheden af, at forskere, der bevæger sig uden for hovedstrømmen, også bliver hørt.

Så enorme beløb vil skulle investeres i at imødegå den menneskeskabte del af klimaforandringerne, at det er afgørende at undgå fejlinvesteringer. Det vil næppe være muligt, hvis al forskning kun går i én retning: nemlig den retning, der udstikkes af dem, der mener at have patent på sandheden.

Regeringen og dens støttepartier har indledt forhandlinger, der som mål har, at Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030 skal være reduceret med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990. Det er ikke sandsynliggjort, om det vil være realistisk. Dermed er vejen åben for de militante kræfter, der vil gøre alt for at erobre den klimapolitiske dagsorden.

Taberne bliver det store flertal af borgere, der skal betale regningen for duellen mellem lovgivere og et destruktivt mindretal, der ikke vil høre på andre end sig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.