Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Oligarkerne går i reglen ind for vestlige værdier – så længe det ikke skader dem selv

Ukraine får en komiker til præsident. Vi håber, det er en god nyhed.

Lad os begynde med det positive: Ukraine, Europas største land, har valgt en ny præsident, og det er åbenbart gået demokratisk og retfærdigt for sig. Volodymyr Zelenskij har vundet, han afløser Petro Porosjenko. Så langt, så godt.

Når det ikke ligefrem udløser begejstring, i hvert fald ikke på denne plads, er det, fordi vi ikke aner, hvem Zelenskij er – ud over tidligere tv-komiker – og hvad han vil. Ukraine fylder arealmæssigt lige så meget som Tyskland og Storbritannien tilsammen, det ligger som en stødpude mellem EU og Rusland, og har udkæmpet en blodig konflikt med sidstnævnte. Krimhalvøen er annekteret af Moskva, som desuden har støttet løsrivelsen af landets østligste del.

Det er altså ikke ligegyldigt, hvem der styrer denne tidligere sovjetrepublik. Nu bliver det Zelenskij. Lad os håbe, Ukraine kan fortsætte i den retning, det er gået de senere år, og som vælgerne indirekte har sat kryds ved: Retsstat og muligt medlemskab af EU samt Nato engang langt ude i fremtiden. Altså vestlige værdier, måske med en skelen til mindre lande som Estland, Letland og Litauen, der også var tvangsindlemmet i Sovjetunionen og efter 1990 har udviklet sig til succeshistorier i den retning. Det er nok også derfor, Vladimir Putin spænder så mange snubletråde ud for ukrainerne. Han vil ikke, de går egne veje og således viser russerne kvaliteterne ved et rigtigt demokrati, retsstat og ytringsfrihed.

Problemet med Zelenskij er, at vi ikke ved nøjagtigt, hvad han står for bortset fra, at han ønsker vestlige værdier, som også Porosjenko sagde, at han arbejdede for. Vi ved heller ikke, hvilken indflydelse hans bagland har. Under valgkampen har han ført sig frem som et friskt ansigt og slået på, at han ikke var politiker. Han har ganske vist spillet præsident i en tv-serie, men det er jo noget andet. Det friske er formentlig baggrunden for, at han er blevet valgt. Han har ikke sagt alverden og stort set ikke givet interviews. Men ejeren af tv-stationen, der har beskæftiget ham, er en af Ukraines største oligarker, Ihor Kolomojskij. Hvor meget vil Kolomojskij (der også var indehaver af det hedengangne, danske luftfartsselskab Cimber Sterling) holde snor i den nye præsident?

Oligarkerne har i store træk regeret over Ukraine siden løsrivelsen i 1991, enten direkte eller gennem stråmænd. Porosjenko, der har skabt sin formue ved at fremstille chokolade, er en af dem. De går i reglen ind for vestlige værdier – så længe de ikke forstyrrer deres personlige og økonomiske interesser. Det har været Porosjenkos dilemma og årsagen til, at han trods halvhjertede forsøg ikke for alvor kom f.eks. korruptionen til livs. Zelenskij har lovet at gøre alting bedre, men hvordan? Og hvordan har han det med kritiske spørgsmål, som han hidtil er veget udenom?

Zelenskij synes del af en udvikling, hvor vælgere vender sig bort fra politikere med en vis erfaring. I stedet vælger de helt andre og ofte populister. Donald Trump i Amerika er et eksempel. Et andet er Tjekkiets regeringschef Andrej Babis, som er multimilliardær, har dom for at have været stikker under det tidligere, kommunistiske regime og er viklet ind i så mange skandaler, at det er svært at bevare overblikket.

Vi vælger indtil videre at tro, at glasset er halvt fuldt, og ikke halvt tomt. Og vi noterer, at den omstændighed, at såvel Zelenskij, den hidtidige premierminister Wolodimir Hrojsman og Kolomojskij har jødisk baggrund, ikke har spillet nogen rolle under valgkampen. Det er stort på de kanter og med til at bekræfte, at Ukraine har potentiale til at blive en fornuftig europæisk regionalmagt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.