Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Folketingets vindmøllehærværk på Vestkysten skal stoppes nu

Naturligvis skal Vesterhav Syd og Vesterhav Nord flyttes så langt ud på Vesterhavet, at vindmøllerne ikke længere bliver synlige fra land.

Op til weekend meddelte energiselskabet Vattenfall, at de omstridte vindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord nu udskydes i tre år.

Forklaringen er, at en del af VVM-redegørelsen skal genbehandles, hvilket forventes at ville tage halvandet år. Derfor anser Vattenfall det for sandsynligt, at de to vindmølleparker først vil kunne sættes i drift i 2023.

Vattenfall oplyser selv, at selskabet nu kalkulerer med at ville blive pålagt, at en eller flere af vindmøllerne skal flyttes, hvilket er den bedste nyhed i mange år.

Fælles for Vesterhav Syd og Vesterhav Nord er, at der er tale om såkaldt kystnære vindmøller.

De to vindmølleparker ligger henholdsvis ud for Søndervig og Hvide Sande samt Thyborøn og Fjaltring. Oprindelig var planen, at vindmøllerne skulle have en tiphøjde på 220 meter, men den er nu reduceret til 193 meter. Tiphøjden er afstanden fra vandspejlet til vingespidsen, når denne befinder sig i højeste lodrette position. Ikke desto mindre har et folketingsflertal i al sin mangel på visdom bestemt, at disse mastodontmøller skal opstilles surrealistisk tæt på land.

Med udskydelsen er chancen der nu for at forhindre en vanvittig beslutning i at blive realiseret i dyb foragt for borgerprotester og i strid med al sund fornuft.

Selvsagt har placeringen tæt på kysten medført omfattende protester, da enhver med blot et minimum af kærlighed til vestkysten kan se, hvilken landskabelig destruktion Vesterhav Syd og Vesterhav Nord vil anrette. I tusindtal strømmer folk hvert år til vestkysten for at nyde den fantastiske natur. Mange af de besøgende må antages at støtte ambitionerne om, at Danmark gradvist skal frigøre sig fra brugen af fossile brændsler, bl.a. gennem en udbygning af vindkraftkapaciteten, men det er kun mennesker med en stenbrotankegang, herunder altså et flertal i Folketinget, der kan finde på at opstille vindmøller langs vestkysten så tæt på land.

Ved at flytte Vesterhav Syd og Vesterhav Nord langt til havs kan tiphøjden øges til 220 meter, hvilket vil kunne bidrage til at kompensere Vattenfall for de udgifter, som energiselskabet har haft i forbindelse med buddet på de to vindmølleparker. Måtte yderligere kompensation komme på tale, vil den under alle omstændigheder være værd at betale for at sikre, at Danmarks smukkeste kyststrækning slipper for den destruktive miljøforurening fra kystnære vindmøller.

Vi er overbeviste om, at Vattenfall vil være den mest aktive medspiller i en udflytning af de to vindmølleparker, da selskabet selv tilkendegiver ønsket om »at tage størst muligt hensyn til udsigten fra byerne og sommerhusområderne«.

De hensyn, som folketingsflertallet har mødt med magtens arrogance.

Naturligvis skal Vesterhav Syd og Vesterhav Nord flyttes så langt ud på Vesterhavet, at vindmøllerne ikke længere bliver synlige fra land.

Med udskydelsen er chancen der nu for at forhindre en vanvittig beslutning i at blive realiseret i dyb foragt for borgerprotester og i strid med al sund fornuft.

Valgkampen er begyndt, og de folketingsmedlemmer, der står bag placeringen af Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, burde blive konfronteret med de vælgere, der berøres af den afsindige beslutning.

Imidlertid er hovedparten af disse folketingsmedlemmer ikke opstillet i valgkredse i nærheden af vestkysten, hvorfor de fjernt fra gerningsstedet kan promenere deres grønne image uagtet, at de med deres stemmer står bag et landskabeligt hærværk mange gange mere indgribende, end hvis de havde besluttet at etablere en losseplads på Kongens Nytorv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.