Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Tak til regeringen for udvisningen af Said Mansour

Udvisningen af terrorprædikanten viser desværre, hvor svært det bliver at effektuere det lovede paradigmeskifte.

Terrorprædikanten Said Mansour, kaldet ”Boghandleren fra Brønshøj”, må være selve paradeeksemplet på den slags herboende mennesker, som Danmark har ret til udvise, fordi de udgør en fare for deres omgivelser.

Han har et langt kriminelt synderegister, og han har ingen tegn vist på at ville lære af sine fejltagelser. Han er nu udvist til sit hjemland Marokko, efter at Højesteret i 2016 stadfæstede en landsretsdom, der fratog ham hans danske statsborgerskab og dømte ham til udvisning på livstid.

At han omgående er blevet fængslet i Marokko på en mistanke om at have været involveret i et stort terrorangreb i Casablanca i 2003, mindsker ikke glæden over, at han nu ikke længere udgør en trussel her i landet. Marokko har naturligvis ret til at stille ham til regnskab, præcis som Danmark har gjort. Vi udviser ikke mennesker til tortur eller anden umenneskelig behandling, men den danske regering forekommer på sikker grund, når den siger, at der foreligger klare aftaler med Marokko.

Derfor spiller det heller ingen rolle for vurderingen af udvisningen, at regeringen ikke vil oplyse detaljerne om disse aftaler. Det er helt normal praksis i den slags personfølsomme aftaler mellem to lande, og så meget, det ærgrer dem, der straks ser et skred i menneskerettighederne, så naturligt er det, at den slags oplysninger ikke råbes ud fra hustagene.

Udvisningen af Mansour viser trods alt også, at det kan lade sig gøre. Regeringen må opretholde presset.

Når det kan tage så lang tid at slippe af med en type som Mansour, er der samtidig kun grund til at være meget realistisk om, hvad der kan lade sig gøre med andre af de udlændinge på tålt ophold med en kriminel baggrund, som der for tiden er så stor opmærksomhed om med planerne om at etablere et udrejsecenter på øen Lindholm. Det er vel tænkeligt, at regeringen arbejder hårdt på at få mere gang i hjemsendelserne, men erfaringen fra Mansour-sagen viser, hvor svært det bliver.

Alligevel er det blevet en fast del af udlændingedebatten, at politikere omgående truer med at udsende herboende, der forbryder sig mod danske traditioner og love. Det skete forleden igen, da der kom nye afsløringer af den muslimske organisation Hizb ut-Tahrirs antidemokratiske aktiviteter. Straks tweetede justitsminister Søren Pape Poulsen, at topfolkene bør sendes ud. Villy Søvndal (SF) råbte noget tilsvarende, da han var udenrigsminister. Man synes at glemme, hvor kompliceret det faktisk er at udvise mennesker på tålt ophold; også selv om de har gjort sig skyldig i grov kriminalitet. Det er i de fleste tilfælde nok, at de selv tilkendegiver, at de ikke ønsker at rejse. Så frustrerende det end er for lovlydige danskere at skulle finde sig i en sådan selvtægt, og selv om folketingsvalgkampen allerede er godt i gang, tjener det ikke noget formål at give danskerne urealistiske forhåbninger. Said Mansour og et par dybt kriminelle bandeledere er foreløbig de eneste, det er lykkedes at slippe af med.

Men ret skal være ret: Udvisningen af Mansour viser trods alt også, at det kan lade sig gøre. Regeringen må opretholde presset. Det er og bliver utåleligt, at der er så mange på tålt ophold i Danmark.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.