Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Et ængsteligt og usikkert Sverige går til valg

Sverigedemokraterne har ikke andet at byde på end et protestråb. Det siger alt om det svensk samfunds tilstand.

Det er et ængsteligt og forskrækket Sverige, der går til valg søndag. Hvad der oprindelig var et europæisk eksempel til efterfølgelse er blevet et europæisk skræmmeeksempel på, hvad der kan ske, når et lands politikere ikke tør træffe de nødvendige beslutninger.

Det svenske folkhemmet, der definerede sig selv som garant for tryghed og sikkerhed, hærges af en politisk og social polarisering, som er selve modbilledet på, hvad der var ambitionen. Ud af dette pres er vokset en forløjethed i den svenske debat, som ikke kun politikerne selv, men desværre også mange medier har bidraget uhyggeligt til.

Det er indvandringen, det handler om, og den kommer til at afgøre valget. Proppen er gået af flasken, og hvad der er blevet ignoreret, bortforklaret, relativeret og forsøgt gemt af vejen, er kommet tilbage som mere end en almindelig boomerang. Sverige er blevet ramt af et regulært politisk jordskælv. De stærke socialdemokrater, gennem generationer enerådende i svensk politik, står til et historisk katastrofevalg, mens det indvandringskritiske Sverigedemokraterne ventes at score en lige så historisk valgsejr.

Den korte diagnose: Sverige har på alt for kort tid taget imod alt for mange ikkevestlige indvandrere, uden at der er fulgt en nødvendig politisk debat med om, hvordan det vil påvirke det svenske samfund, hvad der kan gøres, og om det overhovedet er ønskeligt. Den i denne valgkamp meget fraværende, tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt satte ord på, da han udnævnte Sverige til en »humanistisk stormagt«, der havde plads nok i de dybe svenske skove til alle de flygtninge, som måtte søge ly i netop Sverige.

Det demokratiske problem har været, at det først er i de allerseneste år, at der er kommet en nogenlunde ærlig debat i gang om, hvad den kolossale indvandring – relativt på højde med Tysklands – betyder for Sverige som sådan. Det er naturligvis ikke kun den voldsomt forøgede kriminalitet, begået af indvandrere og efterkommere, det handler om, selv om den er grænseoverskridende nok i sig selv. Det er det grundlæggende tab af sammenhængskraft, som det svenske samfund i disse år oplever for fuld udblæsning, og som i visse vælgerkredse fremkalder nærmest apokalyptiske følelser.

Proppen er gået af flasken, og hvad der er blevet ignoreret, bortforklaret, relativeret og forsøgt gemt af vejen er kommet tilbage som mere end en almindelig boomerang.

I Tyskland kom kansler Merkel til at sige »Wir schaffen das« i 2015, da den store flygtningekrise satte ind. Det afstedkom straks en stor debat, og der blev omgående strammet op. I Sverige skete det bare, at grænserne blev åbnet. Beslutningen blev truffet af de partier, der har haft æren for opbygningen af det svenske velfærdssamfund. Det vil være en ubærlig pointe, hvis det samtidig bliver dem, der har taget hul på at underminere samme. Sverige er vel allerede et negativt paradeeksempel på den gamle sandhed om, at man ikke kan have åbne grænser og åbne socialkasser på én gang.

Sverigedemokraternes optur er ét højt råb af protest mod denne udvikling. Partiet har intet andet at byde på end netop at sætte ord på protesten, men det er åbenbart nok til formentlig at nå op i nærheden af de normalt uovervindelige socialdemokrater.

Det vil være alt for let at give den rigtignok svage statsminister Stefan Löfven skylden i den interne socialdemokratiske partianalyse, der sikkert venter allerede i næste uge. Ansvaret er alle de store partiers. De har lukket øjnene for en tendens, som grundlæggende vil forandre det svenske samfund. De har ikke villet tale om det, og de skylder stadig at svare på det meget enkle spørgsmål: Hvorfor?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Sverige har ondt i demokratiet
Hans Jørgen Kirkeby
En grundlæggende ændring af hele det svenske samfund er i fuld gang på grund af den voldsomme indvandring.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive over for sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu

Per Stig Møller
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det?
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her