Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Jeremy Corbyn er en del af en europæisk, antisemitisk tendens

Jøderne er under pres i Europa, og det er tragisk at se på.

Den engelske Labour-leder, Jeremy Corbyn, er blevet mødt med skarp kritik, efter et billede, formodentlig fra 2016, dukkede op i Daily Telegraph. Det viser Corbyn ved Finsbury Park-moskéen (som ligger i hans valgkreds) i selskab med det, der ligner en lokal muslimsk mand, og de viser fire fingre frem; Det Muslimske Broderskabs symbolske hilsen, som den er kendt over hele verden. En britisk regeringskommission har fordømt organisationen som modarbejdende »det britiske samfund og dets værdier«. Selv forsvarer Corbyn sig med, at han såmænd bare var ude på at støtte demokratiet og vise ”solidaritet”, men det er ærlig talt mere end vanskeligt at se, hvordan en så åbenlys støtte til det berygtede broderskab kan ses som en demokratisk gestus; mange anser broderskabet for at være en terroristorganisation.


Corbyn har i det hele taget haft en uheldig uge på billedsiden. For nogle dage siden dukkede billeder op i Daily Mail af Corbyn på en kirkegård i Tunesien. Her holder han en krans nær ved gravene for nogle af de PLO-terrorister, der var ansvarlige for massakren under OL i München i 1972. Heller ikke det billede synes at vise en Labour-leder – og måske kommende engelsk premierminister – som en sand defensor for demokratiet, men her undskylder Corbyn sig med, at han kun var ude på at skabe fred i Mellemøsten, og at seancen gik ud på at mindes ofrene for et israelsk luftangreb.

Der har været andre episoder, herunder invitationer til Hamas og Hizbollah til det britiske parlament, og den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er da heller ikke imponeret. Han har på Twitter, det blandt statsledere så populære sociale medie, rettet et kraftigt angreb mod Corbyn og opfordret til en generel og ubetinget fordømmelse af hans udtalelser og handlinger. Corbyn gik til modangreb med ord om, at fordømmelsen snarere skulle rettes mod drabet på 160 palæstinensiske demonstranter i Gaza siden marts, og han har kritiseret Israel for at gøre arabere til andenrangsborgere, og således er forholdet mellem de to aldeles anstrengt.


Det er langtfra første gang, at partiet Labour og dets leder har været beskyldt for antisemitiske synspunkter. Jødiske ledere har kraftigt kritiseret, at partiet har lanceret deres egen, mere begrænsede definition af begrebet antisemitisme, og kritikken har været så hård, at Jeremy Corbyn i bl.a. The Guardian har måttet rykke ud med forsikringer om, at problemet med antisemitismen i Labour er reelt, og at der vil blive taget hånd om det.

Det er en mildt sagt bekymrende udvikling. Ikke blot at se, at det land, der gik forrest i kampen mod nazismen, måske snart vælger en leder med så åbenlyst antisemitiske sympatier; det er galt nok. Men ser man på forholdene i britiske Labour i mere generel europæisk sammenhæng, fortæller det historien om et jødisk mindretal under pres. Både på gadeplan og på det politiske plan, først og fremmest fordi det sidste vender ryggen til det første. Jøderne flygter fra Frankrig, hvor der er hyppige episoder (der langtfra alle rapporteres i medierne herhjemme). I Tyskland er situationen betændt. I områder af Sverige konstaterer man, at ethvert synligt tegn på jødisk liv er forsvundet. Og herhjemme beder en nu fratrådt københavnsk borgmester, som er mest kendt for sine bryllupsforberedelser, jøderne om at pakke deres flag væk for ikke at ”provokere” under en såkaldt mangfoldighedsfestival. Således synes jøderne i ringere og ringere grad at være en del af netop den europæiske mangfoldighed, og det er en tragedie, der næsten ikke er ord for.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Theresa Mays kostbare kollaps

Verdens femte største økonomi sejler som et skib uden ror, hvor kaptajnen skændes med såvel maskinrummet som passagerne plus lodser og havnemyndigheder; ja med alle.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her