Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Eks-præsidenter bag tremmer

Brasilien og Sydkorea viser vejen, når tidligere statschefer har begået ulovligheder.

Man kan sige meget om Brasilien, men kedeligt er der sjældent. For nogle dage siden blev Luiz Inacio Lula da Silva, der var præsident 2003-2011, anholdt i Sao Paulo efter at have leget kispus med myndighederne. Han blev sat i et fly til Curitiba, hovedstaden i delstaten Parana, hvorfra en stor del af den juridiske kamp mod korruptionen i landet foregår. Han skal afsone en dom på 12 år for modtagelse af bestikkelse, bl.a. i forbindelse med sin ferieresidens.

Brasilien ville ikke være Brasilien, hvis historien hermed var slut. Andre sager kører mod Lula, som alle kalder ham, så han kan sagtens få nogle år oveni. Og endelig er det muligt, at højesteret i denne uge vil omstøde tidligere afgørelser, så ekspræsidentens ophold bag tremmer bliver meget kort.

Dramaet omkring Lula kan betragtes fra to perspektiver. Det ene er, at det bekræftes, at Brasilien, trods skønhedsfejl, er en retsstat, og at selv en populær og på mange måder succesrig præsident kan ende sin karriere i en fængselscelle. Det andet er, at det politiske liv og dele af justitssystemet er så korrupt, at man næsten altid undgår lovens lange arm, hvis man har penge og gode forbindelser. Brasilien er nr. 96 i Transparency Internationals indeks over korruption, som den opfattes globalt; ingen forventer vel en førsteplads som New Zealand eller en andenplads som Danmark, men at man rangerer efter Østtimor, Burkina Faso og Hviderusland er næppe noget, man kan være stolt af.

Netop derfor er der grund til at kippe med det grøn-blå-gule flag omkring den foreløbige udgang af Lula-historien. Det har intet med skadefryd at gøre, for det er altid kedeligt at se et menneske, der har haft en fremtrædende position, blive fængslet. Lula har tilmed været Brasilien en god førstemand. Han videreførte forgængerens fornuftige økonomiske politik, selv om det som venstreorienteret ville have været mere naturligt for ham at gøre det modsatte. Han løftede millioner af fattige op til den lavere middelklasse, og han var så synlig ved alverdens topmøder, som landets størrelse berettiger til, men som man sjældent lever op til på grund af korruption og uduelighed.

Men Lula har, at dømme efter flere og grundige retssager, gjort sig skyldig i korruption, og at han langt fra er den eneste i sin kreds – hans tidligere finansminister sidder også i en celle i Curitiba – er en ringe trøst. Det viser imidlertid, at en ny generation af statsadvokater er kommet frem, og det er nu, lader det til, muligt at gøre karriere i det brasilianske retsvæsen som korruptionsjæger. Det er positivt, især hvis trenden holder.

Det er en udvikling, man også kan se et helt andet sted, nemlig i Sydkorea, hvor den tidligere præsident Park Geun-hye er idømt 24 års fængsel i en bestikkelsesskandale, og en anden ekspræsident, Lee Myung-bak, mandag blev kendt skyldig i korruption. Sydkorea ligger dog på en 51. plads hos Transparency International og er således en hel del bedre end Brasilien.

Også økonomien kører en del bedre i Sydkorea end i Brasilien, og man kan med nogen sikkerhed sige, at sidstnævnte ikke for alvor kommer frem i verden, før man gennemfører en afbureaukratisering, forenkler skatteforholdene og går ind for frihandel, så hjemlige produkter bliver konkurrencedygtige. Men korruptionsbekæmpelsen er også en forudsætning, og sagen om Lula er blevet et symbol for, at der stadig er grund til at håbe, at Brasilien bliver »fremtidens land«, som Stefan Zweig, noget optimistisk, forudsagde i 1936.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive overfor sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu

Per Stig Møller
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det?
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her