Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Paradisisk amoral

Lad os slå fast: Det er hverken ulovligt at være velhavende eller inden for lovens rammer at søge rådgivning om formueforvaltning, herunder at undgå utilsigtet skattebetaling.

Sig ordet ”skattely”, og straks ser mange for deres indre blik caribiske øer med palmer, hvide sandstrande og skattesvindel i metermål. Derfor er det næppe tilfældigt, at de medier, der har begyndt offentliggørelsen af over 13 millioner dokumenter fra bl.a. advokatfirmaet Appleby, har valgt at kalde dem ”paradise papers”.

Hvordan dokumenterne er tilvejebragt, foreligger ikke oplyst, og derfor heller ikke om det er sket på legal vis, men alene betegnelsen ”paradise papers” rummer et umisforståeligt signal om, at der må være tale om beviser for dubiøs om ikke egentlig kriminel adfærd blandt de flere end 120.000 personer og selskaber, som dokumenterne omfatter.

Implicit er budskabet, at det er suspekt at være velhavende og at foretage investeringer via lande, der politisk har et andet syn på skat, end man har i eksempelvis dele af Europa.

Lad os slå fast: Det er hverken ulovligt at være velhavende eller inden for lovens rammer at søge rådgivning om formueforvaltning, herunder at undgå utilsigtet skattebetaling.

Der er intet i vejen med at have en bankkonto i Bermuda, når blot dette ikke skjules for de relevante myndigheder.

OECD koordinerer den globale indsats mod egentlige skattely, og organisationens øverste skatteekspert, Pascal Saint-Amans, har efter en foreløbig vurdering af dokumenterne til Financial Times sagt, at »de beskrevne metoder for størstedelens om ikke alles vedkommende er fuldstændigt legale. Nogle vil end ikke kunne angribes juridisk«.

Der er intet odiøst i, at nogle lande har valgt at gøre sig skattemæssigt attraktive. Irland har f.eks. en selskabsskat på 12,5 pct., hvilket er det halve af Hollands og milevidt under de 35 pct., der gælder i USA. Isle of Man i Det Irske Hav har lave skatter. Bermuda har i kraft af en imødekommende selskabsskattelovgivning etableret sig som et globalt finanscenter. Som udgangspunkt er der intet i vejen med disse konstruktioner, hvis der er gennemsigtighed og samarbejde med andre lande i form af bl.a. dobbeltbeskatningsaftaler.

Når såkaldte ”skattely” fremstår i et negativt lys, skal årsagen som oftest søges i mangelfuld lovgivning i lande med høje skattetryk. Mange lande har love, der slår fast, at bestyrelse og direktion i børsnoterede selskaber skal arbejde i aktionærernes interesse. Koncerner, der opererer internationalt og med store interne transaktioner, vil uvægerligt skulle investere anselige ressourcer og købe dyr rådgivning for at undgå at komme i klemme mellem skattesystemer. Der er tale om meget komplicerede forhold, hvor aktionærernes interesser kun tjenes gennem legal skatteoptimering.

Hovedparten af de eksempler, der indtil nu er kommet frem via ”paradise papers”, viser, at skattelovgivningen i dag er så kompliceret, at det er uomgængeligt med professionelle rådgivere for at være en lovlydig samfundsborger.

Den forargelse, der høres i dele af det politiske spektrum, forsøger at gøre skat til et spørgsmål om moral – ikke om lov og ret. Man skal ikke betale den skat, som loven kræver, men det, som man ”moralsk” er forpligtet til, lyder parolen.

Nej. Naturligvis skal man ikke det.

Når EU har travlt med at harmonisere på alle andre samfundsområder, hvorfor så ikke på skatteområdet, da det om noget ville kunne eliminere megen skatteoptimering?

Det paradisiske problem ligger hos regeringer og parlamenter; og ikke hos de virksomheder og borgere, der gang på gang udstilles som skattesvindlere, når deres eneste ”forbrydelse” reelt består i at undgå amoralsk skatteplyndring.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her