Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Økonomi skal skabe værdi

Vi skal ikke arbejde for økonomien, økonomien skal arbejde for os. Det har for mange desværre glemt.

”Money makes the world go round”. Det gamle citat synes at være blevet en uundgåelig sandhed i en tid, hvor alt bliver målt på økonomi. Har vi råd til at investere i en ambitiøs grøn omstilling? Kan det betale sig at investere i uddannelse? Har vi råd til at løfte de udsatte grupper i vores samfund?

For mig er det korte svar ja – fordi vi rent menneskeligt ikke har råd til at lade være.

Det lange svar er, at præmissen for den slags spørgsmål er skæv. For hvis den primære overvejelse, når man skal tage beslutninger, altid er, om noget kan betale sig rent økonomisk, kommer man til kort ved alle de beslutninger, der også indeholder moralske aspekter.

Hvis vi kun investerede penge i projekter, der umiddelbart gav afkast (i en form, som Finansministeriets regnemodeller kan måle), ville uligheden i verden være enorm. De alvorligt syge på hospitalerne ville blive overladt til dem selv, og hjemmehjælp ville ikke eksistere. 

Albert Einstein sagde det meget rammende: ”Det er ikke alt, der kan tælles, der tæller; og det er ikke alt, der tæller, der kan tælles”.

For ja, vi mennesker har indrettet vores samfund sådan, at penge får verden til at køre rundt. Men med den indretning følger et ansvar. Et ansvar for, at vi engang i mellem stopper op og overvejer: Skaber vores penge værdi for os som mennesker? Skaber vores penge gode liv? Og skaber vores penge en bæredygtig verden, vi kan være stolte over at give videre til vores børn og børnebørn?

Til disse spørgsmål er det korte svar, i min optik, desværre nej. Ikke som det er nu. Hvis den nuværende neoliberale økonomi får lov at fortsætte, som den har gjort hidtil, vil det ikke bare forstærke den stigende ulighed – det vil også betyde varige temperaturstigninger og i sidste ende et reelt sammenbrud af vores økosystem med fødevaremangel og folkevandringer som følge.

Vi skal derfor tage vores autoritet tilbage som mennesker. Økonomien bestemmer ikke over os – vi bestemmer over økonomien. Vi har ansvaret for, at de penge, der får verden til at køre rundt, skaber mest muligt værdi for os som mennesker. I dag såvel som i morgen.

Det er muligt at skabe et samfund, der er langt mere økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt end det, vi har i dag. Et samfund, som i langt højere grad tager hånd om klimaet, som styrker uddannelse, forskning og kultur, som hjælper dets mest udsatte, og som bidrager positivt til den globale udvikling. Det er Alternativets fuldt finansierede finanslovsforslag et tydeligt bevis på.

Samtidig skal vi også turde at tage ejerskab over økonomien, når vi bevæger os ind i en fremtid, der i høj grad er præget af nye digitale teknologier. Fremtiden er, ligesom økonomien, noget, vi selv er med til at skabe, og derfor skal vi sørge for, at de muligheder, som den digitale teknologi fører med sig, skaber mest mulig værdi for os som mennesker.

Penge får verden til at køre rundt. Men hvordan gør de det mest værdifuldt?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.