Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Nytter ikke at ignorere flygtningerealiteterne

Når regeringen taler om, at der er kommet færre flygtninge end forventet, er det ud fra et snævert dansk synspunkt. I verden stiger antallet af flygtninge, og de overskydende midler skal derfor bruges ansvarligt.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede 2025-planen i tirsdags, kunne han fortælle, at der er kommet langt færre flygtninge til Danmark i 2016 end forventet. Man havde afsat penge til at modtage 25.000 flygtninge, men tallet bliver nok højest 10.000, hvilket giver overskud i budgettet på omkring tre milliarder.

Det fik statsministeren til at konkludere, at regeringens indsats på flygtningeområdet har virket, og at de overskydende penge derfor kan gå til nærområderne og mere velfærd i Danmark. Det lyder jo umiddelbart som en succeshistorie, men det stemmer desværre ikke overens med situationen i Europa og resten af verden.

For det første er de overskydende penge taget fra den generelle udviklingsbistand, som i forvejen blev reduceret kraftigt sidste år. Det er derfor lidt misvisende at kalde dem overskydende. For det andet er antallet af flygtninge i verden ikke faldet, men steget, og det kan især mærkes i modtagerlande som Italien og Grækenland samt nærområder som Jordan og Libanon.

Når statsministeren siger, at antallet af flygtninge er faldet, og regeringens indsats virker, er det derfor kun i et snævert dansk perspektiv. Antallet af flygtninge i verden er steget med 5 millioner siden sidste år. Den italienske kystvagt reddede bare mandag og tirsdag tilsammen 10.000 mennesker op af vandet, på flugt fra udsigtsløs fremtid, krig, tortur eller overgreb i deres hjemlande. Det er ikke flygtningene, men grundene til at flygte, der er problemet.

For at hjælpe med det reelle problem må vi derfor tænke mere langsigtet. Det er positivt, at regeringen selv foreslår at rette en tredjedel af de overskydende penge mod nærområderne. Men jeg synes, vi burde holde os for gode til at bruge resten af pengene på andre områder i Danmark, når pengene er taget fra udviklingsbistanden, og antallet af verdens flygtninge stiger.

Vi mener i Alternativet, at de overskydende penge burde bruges på at hente flere kvoteflygtninge til Danmark i fly. Danmark har lovet at tage imod 1.500 kvoteflygtninge på tre år, men indtil videre har vi kun taget imod ni ud af de 500, vi skulle tage i 2016. Og regeringen vil ikke tage flere i år.

I Alternativet foreslår vi at hæve antallet af kvoteflygtninge med 1.500 allerede i år. Ved at bringe flygtningene direkte fra nærområderne til Danmark i fly, undgår de en livsfarlig bådtur på havet og de traumer, det kan medføre, hvilket er både i deres og samfundets interesse.

Der er masser af muligheder for god og anstændig modtagelse i Danmark. Nye løsninger skyder op hele tiden, og vi har god erfaring med privat indkvartering, venligboliger, praktik, efterskole- og højskoleophold.

Vi er et rigt land, der har mulighed for at hjælpe både økonomisk og medmenneskeligt, og det ville klæde os at tage mere ansvar. Nærområderne har brug for midler, men også for vores humanitære hjælp. Lad os lave en luftbro fra nærområderne til Danmark og genetablere os selv som en humanitær stormagt. Så Danmark igen kan være det bedste land for verden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.