Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Kritikken af multikulturalisme er ikke alene en sag for højreorienterede

En ny bog ønsker at sparke liv i strandede debatter om, hvordan vi forholder os til, at kulturelt tonede konflikter er en kendsgerning, og hvilke udfordringer det stiller en demokratisk politisk kultur.

Den 8. april udkom der en bog, der nok skal få en og anden til at få cafe latten i den gale hals. Det gjorde jeg i hvert fald flere gange undervejs i læsningen af Multikulturalismens fælder – mørklægning og moralisme i medier, forskning og politik, fra forlaget Samfundslitteratur.

I bogen, der er en antologi redigeret af Mehmet Ümit Necef og Torben Bech Dyrberg, giver redaktørerne udtryk for den opfattelse, at der i multikulturalismen navn ofte bliver lagt låg på diskussionen af integrationsproblemer. ’Multikulturalisme’ defineres i bogen som en form for blød totalitarisme, hvor politisk uenighed fortrænges til fordel for sindelagskontrol, følelsesladet moralisering og modvilje mod at tage stilling.

Ifølge bogen er multikulturalisme ikke bare et hyggeligt fænomen, der betyder etniske markeder, hvor man kan få krydret mad og købe spraglede kædestykker. Nej, ’multikulturalismen’ har ifølge redaktørerne af bogen ”… totalitære træk, fordi frihedsrettigheder og især ytringsfrihed bekæmpes […] fordi man dæmoniserer og dehumaniserer dem, man er uenig med. Man begår med andre ord karaktermord på dem, man er uenig med, med det formål at udgrænse dem fra en offentlig politisk debat og dermed slippe for at skulle forholde sig til det, de siger. At det så sker i navn af respekt og anerkendelse, kosmopolitisk sensibilitet og almen dannelse, ændrer ikke ved, at der er tale om en udemokratisk grundindstilling,” skriver de.

Med bogen ønsker de to redaktører at vise, at man ikke behøver at være DF’er for at forholde sig til kultursammenstød og andre kulturelt betingede konflikter – ligesom det ikke nødvendigvis er et udtryk for, man er højreorienteret eller nationalkonservativ, hvis man forholder sig kritisk til de problemer, sameksistens mellem kulturer kan afføde:

”Hidtil har kritiske fortolkninger af multikulturalisme for det mest været et anliggende for nationalkonservative og højreorienterede. Kritik er imidlertid ikke bare relevant, men tillige en absolut nødvendighed, for en liberal venstrefløj, der hidtil i det store og hele har brilleret ved sin tavse politiske korrekthed,” skriver de.

Ambitionen er modig. For som redaktørerne selv skriver: ”konformitetsklausulen for anstændighed tilsiger, at man ikke må sige noget kritisk om dem, højrefløjen er kritisk overfor”. Men som redaktørerne også skriver, så kunne det tænkes, at de såkaldt anstændiges omsorg for svage minoriteter måske snarere skyldes et behov for at distancere sig selv fra højrefløjen og profilere selvgodhed, end et egentligt ønske om at gøre noget for at forbedre udsatte grupper situation. Altså, for at fremstå som et pænt og ordentligt menneske, undlader man at gå ind i vanskelige problemstillinger af kulturelt tilsnit.

Bogen godtgør, at multikulturalisme som blødt totalitær ideologi faktisk skader nogle af de såkaldte minoritetsborgere. Som eksempel nævnes, at en svenske debattør fandt Yahya Hassans digteriske beskrivelse af vold, socialt bedrageri og omsorgssvigt bekymrende, fordi det kunne bruges af højrefløjen. – Det var altså mere skrækkeligt, hvad digtene kunne bruges til af en fløjpolitisk modstander end at tage fat i de problemer, der blev skildret i semi-fiktiv form i digtsamlingen.

Med Multikulturalismens fælder – Mørklægning og moralisme i medier, forskning og politik, ønsker bidragyderne at gøre op med den politiske korrekthed, der hæmmer en fordomsfri debat af integrationsproblemer og problemer, der kan opstå, når forskellige kulturer skal sameksistere.

Man kan håbe, de lykkes, så det at kigge på kulturelt betingede konflikter i højere grad vil blive set som et udtryk for samfundssind og ønsket om at forbedre tilværelsen for nye såvel som gamle indbyggere i Danmark. I modsætning til i dag, hvor det overhovedet at forholde sig til integrationsudfordringer nærmest per automatik bliver affærdiget som fremmedfjendsk eller uordentligt. En affærdigelse, der gør, at ofrene for formørket antidemokratisk adfærd måske ikke får den hjælp og støtte, de som borgere i Danmark ellers synes at skulle være berettigede til.

Multikulturalismens fælder – Mørklægning og moralisme i medier, forskning og politik
Redigeret af Mehmet Ümit Necef og Torben Bech Dyrberg
Forlaget Samfundslitteratur
319 sider
Vejl. Pris: 299,- kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.