Vil vi af med politikerleden? Så er åbenhed en af de bedste kure
For at komme tillidskrisen til livs må vi starte med at bekæmpe den lukkethed, som trives lidt for godt i det politiske miljø.
Nedlæggelse af Irak-kommissionen, Snowden-flyet, Offentlighedsloven, politikere der afviser at oplyse om deres bibeskæftigelse. Eksempler på manglende åbenhed på Christiansborg er beklageligvis ikke svære at finde.
Men hvorfor er det egentlig sådan? Nogle grunde kan være, at man er bekymret for, hvad vælgerne vil sige, hvis man lader dem kigge ind i maskinrummet, og at man er bange for at “afsløre sine kort” overfor kolleger i andre partier og i særdeleshed i den modsatte politiske blok.
Og det er sårbart at lægge alt åbent frem. Men jeg mener, at det er helt afgørende for at mindske afstanden mellem folket og de folkevalgte - vi skal ganske enkelt blive bedre til at lægge mellemregningerne frem, og til åbent at erkende fejl og tvivl. Det er der styrke - ikke svaghed - i.
Et eksempel: Regeringen har igennem den seneste tid flere gange afvist at offentliggøre konsekvenserne af statens udflytning af arbejdspladser. Men hvorfor? Der kan være alle mulige gode grunde til at flytte arbejdspladser ud, og det må bero på en politisk vurdering, hvilke udgifter og andre følgevirkninger, der er rimelige i dén forbindelse. Det ville væres stærkt, hvis regeringen stod ved den vurdering og lagde den åbent frem.
Åbenhed er det samme som politisk mod. Og politisk mod kan vi ikke få for meget af i disse tider. Når man er under pres, er der altid en risiko for, at man lader sig styre af frygt. Men det er en fristelse, som regeringen og alle vi andre i Folketinget bør lære at styre uden om.
Lukketheden vokser helt ind i det politiske sprog. En besparelse bliver til et “omprioriteringsbidrag” og antallet af arbejdssøgende bliver til “arbejdsudbuddet”, altså noget der lyder som det modsatte af, hvad det rent faktisk er.
Men hvorfor? Hvorfor pakke kendsgerninger ind, når vi kan have en samtale med hinanden uden camouflerende lag? Lad os være ærlige, ligefremme og præcise i vores sprog og i vores budskaber.
Jo mere, vi integrerer åbenhed i det politiske system, jo bedre samtaler kan vi have - med hinanden, med borgere, virksomheder, frivillige og organisationer. Der ligger en uanet mængde af viden og demokratisk kapital inde på Christiansborg og ude i samfundet; med åbenhed kan vi blive bedre til at indfri den.