Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Integrationspotentialet for syrere er på niveau med somaliere!

Kommer store grupper af syriske akademikere, forskere og højtuddannede teknikere vores skrøbelige velfærdsstat til undsætning? Nej, ikke hvis vi skal tro på erfaringerne med syrere i Danmark!

De seneste ugers overskrifterne kunne godt give det indtryk: ”Udnyt syriske flygtninges gode uddannelser”, opfordrer TV2, som også lover, at ”Syrere brænder for at blive en del af Danmark”.”Økonomien kollapser uden indvandring” skriver David Trads i Jyllands-Posten. ”Vi kan slet ikke undvære jer”, sagde vores udenrigsminister Kristian Jensen så sent som i april i Søndagsavisen. Om syrerne siger indvandringskonsulent Fahmy Almajid, at ”der er tale om højtuddannede flygtninge, som ikke er vant til at leve af bistandsydelser”.

I Danmark er vi vant til at se somalierne som bevis på, hvor enorm en opgave det er for Danmark at integrere store flokke af mennesker fra fremmede kulturer og religioner. Selv når Danmarks Statistik tager højde for lav indkomst og andre undskyldninger, er somalierne år efter år overrepræsenteret i at være på offentlig forsørgelse og i at være kriminelle. Beklager, men sådan er forholdene i indvandringsindustrien, for at omskrive en anvendt talemåde.

Men med de veluddannede og kultiverede syrere er det åbenbart en helt andet sag – eller hvad?

En undersøgelse foretaget af KORA, Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, at ud af de 2.000 syrere, som kom til landet fra 1999 til 2013, var kun 13 procent i arbejde efter tre år, og af de syrere, som kom fra 1999 til 2006 havde kun 17 procent en videregående uddannelse og fem procent en erhvervsfaglig uddannelse med i bagagen. Professor Jacob Nielsen Arendt fra KORA siger i Kristeligt Dagblad om syrerne, at opgørelserne ”viser, at de kun klarer sig lidt bedre end somalierne”. Han peger også på, at i to undersøgelser, som KORA foretog i 2013, klarede syrerne sig dårligere end irakere og iranere.

Og husk på, at ”uddannelse” i Mellemøsten og i Europa er to forskellige verdener: Vil du lade en læge med to års uddannelse gå løs på din blindtarm, en autodidakt tandlæge på dine tænder eller lade en ingeniør med et par års aftenskole bygge den motorvejsbro, du kører over?

Nogle vil måske indvende, at syrerne blot skal falde til, så begynder de at kunne betale sig for Danmark. Men her er det relevant at spørge: Hvorfor skulle syrerne efter årtier klare sig så meget bedre end andre arabisktalende sunni-muslimer med samme familiestrukturer og kulturelle arv, endda i Syriens umiddelbare nærhed, som Danmark har modtaget gennem årtier?

Det gør de heller ikke. (Læs mere her)

Ifølge Danmarks Statistik var beskæftigelses-frekvensen for syrere i alderen 30-59 år på 22,8 i 2013. For palæstinensere var den 30,4 og for Irakere 32,8. Efterkommere er ikke medregnet - og enhver socio-økonomisk undskyldning er indregnet i statistikken.

Og om palæstinenserne, som har været her i årtier: Deres kriminalitet er helt i top. Danmarks Statistik over kriminalitet for mænd mellem 15 og 79 med palæstinensisk baggrund viser, at palæstinenserne er mere en 2,5 gange så kriminelle som gennemsnitte i Danmark! Igen er der taget højde for alder, indkomst osv. – ellers havde tallene været endnu værre.

Igen må jeg spørge: Hvorfor skulle arabere fra Syrien – og deres børn – opføre sig bedre end arabere fra de palæstinensiske områder eller Irak?

Jeg vil ikke på forhånd at stemple alle syrere som en belastning; der er selvfølgelig undtagelser og folk, der bidrager positivt til Danmark. Dette ændrer dog ikke på, at syerne som helhed bliver endnu et dyrt bekendtskab for det danske samfund!

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.