Kære klimaskeptikere, skal vi også tro jorden er flad?
Nogle klimabenægtere er tilsyneladende så desperate, at de helt forbyder ord som klimaforandringer og global opvarmning
Ifølge flere medier har der siden 2011 været en politik i Floridas departement for miljøbeskyttelse, der forbyder departementets tusindvis af ansatte at bruge ord som ’klimaforandringer’, ’global opvarmning’ og ’bæredygtighed’.
Politikændringen fandt angiveligt sted i forbindelse med tiltrædelsen af statens republikanske guvernør Rick Scott, der har nægtet at udtale sig om, hvorvidt han mener, menneskelig aktivitet er skyld i klimaforandringer.
Hvad bliver det næste? At man tilskynder til bogafbrænding? At man igen påstår, jorden er flad?
Jeg er godt klar over, at klimaforandringer kan være skræmmende at forholde sig til for mange. Men de problemer, klimaforandringerne fører med sig, forsvinder altså ikke af, at man benægter dem eller simpelthen nægter at kalder en spade for en spade.
Særlig barokt er det vel, at forbuddet er indført i Florida, der ifølge mange prognoser vil være en af de amerikanske stater, som klimaforandringerne vil ramme hårdest.
Her i landet har der i den seneste tid været tendenser til, at nogle politikere og meningsdannere lige så stille åbner op for, at klimaforandringer ikke rigtig er et problem, vi skal tage alvorligt. En nylig udgave af Debatten på DR2 gav desværre flere eksempler på det.
Men fakta er altså, at klimaet er i voldsom forandring. Det har tusindvis af forskere under det nobelprisbelønnede FN’s klimapanel fastslået med større og større sikkerhed. Forskerne forudser, at klimaforandringerne ikke alene vil føre til øget afsmeltning af indlandsis, det vil også føre til mere ekstremt vejr og mere syreholdige verdenshave, mangel på fødevarer og rent drikkevand og deraf følgende øget konfliktniveau og nye flygtningestrømme.
De konsekvenser forsvinder ikke ved, at man forbyder ’klimaforandringer’ eller ’global opvarmning’.
Debatten om klimaforandringer bør ikke handle om, hvorvidt klimaforandringerne finder sted. Det gør de. I stedet bør debatten handle om, hvordan man politisk vil tackle problemstillingen.
Så langt er selv Bjørn Lomborg også nået i sit rationale. Nu mangler vi bare, at verdens klimabenægtere eller klimaskeptikere følger efter.
Her i WWF har vi de seneste ti år hvert år afholdt Earth Hour, hvor millionvis af mennesker verden over slukker lyset i en time for at sende et signal til verdens politikere om, at de skal tage klimaforandringerne alvorligt (se mere om årets events i tre zoologiske haver her). Det gør vi igen i år den 28. marts mellem 20.30 og 21.30. Og både den aktuelle situation i Danmark – og tåbelighederne i Florida – viser, at der er behov for et klart modspil til de, der ikke vil acceptere verdens sande tilstand.
Så jeg håber, I vil slukke lyset sammen med mig den 28. marts.