Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Hvorfor tier vi om problemerne med vores kvindesyn i Danmark?

På knap to måneder er otte kvinder myrdet af mænd. Bortset fra det ene mord i Madrid er alle mordene sket i Danmark. Der er noget galt i dette land. Vi fortsætter med at bilde os selv ind, at kvinderne har det godt.

European Agency for Fundamental Rights (FRA) udsendte i begyndelsen af marts i år en undersøgelse af vold mod kvinder i EU. I Danmark angav 11 procent af alle kvinder, at de havde været udsat for vold inden for de seneste 12 måneder. 55 procent havde været udsat for vold efter deres fyldte 15. år. Generelt har Danmark en høj placering, når det gælder forekomsten af vold mod kvinder. Nyere forskning viser også, at der er grupper af mænd, som føler sig truet af den større ligestilling både på et personligt og et samfundsmæssigt plan. Denne trussel kan resultere i vold mod kvinden. Kvinder fra EU-medlemslande, der har en højere Gender Equality Index-score, bliver umiddelbart oftere udsat for fysisk og seksuel vold efter deres fyldte 15. år.

Rapporten konkluderer, at kvinder på arbejdsmarkedet er udsat  i højere grad end andre, da cirka 60 procent har været udsat for sexchikane. Det går værst ud over universitetsuddannede kvinder (69 procent) og kvinder i lederstillinger (75 procent). Disse tal afspejler en arbejdskultur med en meget høj grad af mandedominans og en tolerance over for sexchikane på arbejdspladsen.

Rapporten viser også, at 46 procent af kvinder, der oplyste, at deres ægtefælle drikker minimum én gang om måneden, oplever flere former for fysisk vold. Til sammenligning opleves denne fysiske vold blandt 19 procent af kvinder med mænd, der aldrig drikker eller bliver fulde.

Flere videnskabelige undersøgelser påviser, at voldelige mænd ofte har stærke narcissistiske tendenser, som let kan påvirkes og føre til stærke følelser af mindreværd. Andre bidragende faktorer til voldelig adfærd blandt mænd er også lav til ingen kontrol over eget liv og mange personlige nederlag.  I takt med at kvinderne bliver mere succesfulde og selvstændige, vil flere mænd naturligt føle nederlag og laverestående.

Det er helt almindeligt og accepteret i Danmark, at mænd kommer med seksuelle bemærkninger til kvinder, tager kvinderne på bagdelen og brysterne i nattelivet og til festival uden at blive inviteret til det. Vi påstår, at vores seksualitet er frigjort og at vi har kønsligestilling, men det er selvbedrag af værste skuffe. Kvinderne er gjort til sexsymboler og objekter. Det nedsætter og indskrænker kvindernes værdi.

I den videnskabelige artikel "Domestic Violence Against Women: Systematic Review of Prevalence Studies" fra 2009 konkluderes følgende:

"The results of this review emphasize that violence against women has reached epidemic proportions in many societies and suggests that no racial, ethnic, or socio-economic group is immune."

Vi har så travlt med at diskutere kvindesyn i andre samfund, men vi tør ikke diskutere kvindesynet i Danmark. Vi praler altid med, at vi er gode til at tale om vores problemer, men virkeligheden er tydeligvis en anden. For hver gang den manglende respekt for kvinderne bliver fordrejet til at være forårsaget af etnisk og religiøst tilhørsforhold, kaster vi flere og flere kvinder for løverne.  

Vi er nødt til at tage denne debat og ændre synet på vores kvinder. For vores mors, søsters, kærestes, ægtefælles og børns skyld er vi nødt til at tale mere åbent om problemet med henblik på at komme det til livs. Vi kan ikke blive ved med at lukke øjnene og bilde os selv, at det kun er "de andre", der ikke respekterer deres kvinder.

Gid de dræbte kvinder må hvile i fred og deres pårørende finde den nødvendige styrke i denne svære tid. Æret være deres minde.

24. maj 2014
Anette Kristine Lykke Laursen, 31-årig dansk kvinde, bliver fundet kvalt i en lejlighed i Randers. 40-årig dansk mand bliver anholdt og indlagt til behandling på psykiatrisk afdeling. Han begår selvmord ved at hænge sig selv den 16. juni 2014. Anette var mor til tre børn.

7. juni 2014
Hanne Jørgensen, 52-årig dansk kvinde, bliver fundet kvalt i et rækkehus i Holme Olstrup. Hun var kort forinden blevet kvalt af sin logerende - en 34-årig dansk mand.

7. juni 2014
Mia Sommer, 33-årig dansk kvinde, bliver fundet myrdet af knivstik i en lejlighed i Svendborg. Hendes kæreste - 25-årige Dennis Mark Knudsen - sigtes for drabet og tilstår også senere. Mia var mor til to børn, en dreng på 5 år og en pige på 7 år.

13. juni 2014
Anne Strande Jensen, 27-årig dansk kvinde, bliver fundet stranguleret og forbrændt i en lejlighed i Madrid. Politiet finder frem til morderen - 33-årige belgier Dave Verbist, som havde adgang til alle boliger i ejendommen, fordi han var vicevært.

10. juli 2014
Sinem Fener Demirhan, 28 årig tyrkisk kvinde, bliver skudt ned på åben gade ved Hvidovre Butikstorv af eksmanden 33-årige Harun Fener. 3-årig søn efterlades uden forældre.

29. juli 2014
En kvinde bliver fundet død i en kuffert i Lyngby. Politiet erfarer, det er en italiensk kvinde på 48 år. Hun boede hos en 31-årig arabisk mand, der er varetægtfængslet og sigtet for drab.

29. juli 2014
Hafida Bourouih, 39-årig marokkansk kvinde, bliver fundet myrdet . Anders Baard Larsen, 40-årig dansk mand, bliver sigtet for mord, som han senere også tilstår. To børn på to og fire år efterlades uden forældre.

30. juli 2014
Kamilla Hantusch, 21 årig dansk kvinde, bliver fundet myrdet ved Kliplev-afkørslen. 24-årig afghansk ekskæreste er sigtet for mord. 6-årig datter efterlades uden forældre.

Publikationen "Violence against women: an EU-wide survey" udgivet af European Agency for Fundamental Rights.

Publikationen "Vold og overgreb mod kvinder" udgivet af Justitsministeriet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.