Det blev som forudset et jordskredsvalg
Med 30 mandater til helt nye partier blev folketingsvalget et nyt jordskredsvalg som det i 1973.
Når man skal vurdere folketingsvalget i et længere historisk perspektiv, kan man ikke komme uden om, at der er en del lighedspunkter med jordskredsvalget i 1973. Det ser ud til, at flere vælgere end nogensinde før har skiftet parti denne gang.
Og også hvis man ser på, hvor mange mandater der er gået til helt nye partier, er der tale om et jordskredsvalg nummer to. Hele 30 mandater er gået til partier, der ikke tidligere har været repræsenteret i Folketinget. Nemlig 16 mandater til Moderaterne og 14 til Danmarksdemokraterne. Ved valget i 1973 var det tilsvarende tal 49 (nemlig 28 til Fremskridtspartiet, 14 til Centrumdemokraterne og 7 til Kristeligt Folkeparti).
Forskellen på 1973-valget og 2022-valget er desuden, at man frem til 1973 havde været vant til, at der i mange årtier kun havde været fire (eller fem) betydende partier i Folketinget.
Folketingsvalget i 2022 er altså nummer to på listen over valg, hvor flest partier er kommet ind for første gang.
Forskellen på 1973-valget og 2022-valget er desuden, at man frem til 1973 havde været vant til, at der i mange årtier kun havde været fire (eller fem) betydende partier i Folketinget. Man talte om ”de fire gamle partier”: Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre. Desuden havde SF været repræsenteret med en del mandater siden 1960, men havde aldrig været i regering.
I dag er vi derimod vant til, at der er mange forskellige partier repræsenteret i Folketinget – og at der løbende kommer nye partier til, f.eks. Dansk Folkeparti i 1998, Ny Alliance (i dag Liberal Alliance) i 2007, Alternativet i 2015 og Nye Borgerlige i 2019.
Derfor vil vi sandsynligvis aldrig igen kunne få et jordskredsvalg helt på samme måde som i 1973. Med så mange partier i Folketinget i forvejen er det svært at forestille, at helt nye partier ved et enkelt valg skulle kunne nå op på 49 mandater, som det skete i 1973.
Men 30 mandater til helt nye partier på én gang er også virkeligt et markant resultat – set i lyset af at der i dag generelt hele tiden løbende dukker nye partier op. Og dette i sig selv gør – uanset hvad de kommende dages mere præcise analyser af vælgervandringerne vil vise – at folketingsvalget i 2022 med rette kan betegnes som et jordskredsvalg nummer to.