Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Wokeness bliver borgerlighedens død

Der er ikke noget galt i at følge med tiden, kun hvis man lader tidevandet tage ens grundsyn. De borgerlige er godt på vej til havs på wokebølgen.

Nu er også De Konservative med på den værste: De vil gøre det muligt for transkønnede børn at skifte navn helt ned til 12-årsalderen uden forældrenes samtykke – hvis barnet identificerer sig med et andet køn end det biologiske – altså Søren bliver til Sofie eller omvendt. Vel at mærke uden hverken juridisk eller biologisk at ændre køn.

Sproget er altså, som Marianne Stidsen skriver i sin seneste bog om ”Køn og identitet – et spadestik dybere” ikke længere virkelighedsrepræsenterende, men virkelighedsskabende – og kønsneutraliseringen begynder med neutralisering af navnene.

I samme åndedrag skal det være lettere for en transkønnet forældre at skifte titlen som far ud med mor – og omvendt. Og De Konservative imødekommer forslaget med det helt utrolig dårlige argument, at de er »nødt til at følge med tiden«, siger Birgitte Klintskov Jerkel og tilføjer, at de er »opmærksomme på de strømninger, der er i samfundet«.

Kære borgerlige venner! I vinder ikke noget, heller ikke valget, ved at være woke, men I taber jeres borgerlige sjæl. Eller resterne af den. 

Ja, det må man sige, og de flyder bare med den bevægelse, der breder sig fra venstre mod højre i det politiske landskab, nemlig wokeismen. I Venstre har det åbenlyst og meget længe været galt – helt ukritisk har man nikket ja til juridisk kønsskifte for børn, muligheden for såkaldt medfaderskab, og så sent som forleden ytrede partiets ligestillingsordfører, Maja Torp, og Fatma Øktem (MF) i nærværende avis ønske om »seksuel dannelse«, læs: en kønsideologisk seksualundervisning i gymnasierne med alt det bedste fra både LGBT+ og MeToo-bevægelsen og støtter Sex og Samfunds normkritiske indoktrinering af de unge. Også Venstre stemte for øremærket barsel til mænd, og progressive liberale kvinder ytrer sig kritisk i forhold til moderskab, kønsroller og kødgryder.

Ja, Venstre er woke, og »Venstre skal være mere woke«, og som Venstrekvinden Camilla Søe fastslog i Berlingske i forbindelse med nomineringen af hende til Fonsmarksprisen på den baggrund, at hun under #enblandtos har taget et opgør med sexisme i det politiske miljø. Woke-Venstre – og ingen Venstrefolk protesterer, og de, der ville gøre det, er skredet for længst. Liberalismen løb løbsk, og Venstre er fortabt til en venstreorienteret ideologi, der har sine idéhistoriske rødder i marxismen. Og resten af borgerligheden følger med – kun enkelte stemmer, bl.a. Henrik Dahl, evner og vover at forholde sig kritiske og intellektuelt til den bekymrende bevægelse, der tilsyneladende har fået fodfæste på de blå gange.

Hvad har de borgerlige tænkt sig? Er deres woke-begejstring et forsøg på at nå alle de unge byvælgere, der traditionelt set hører til på venstrefløjen? Eller vidner det ganske enkelt om, at borgerligheden lige siden de rødes fremmarch i 68 har solgt så meget ud af sit åndelige arvesølv, at de ikke længere har nogen modstandskraft over for de store ideologiske bevægelser? Jeg tror, desværre, det sidste. Der er ikke noget galt med, at »følge med tiden«, men det kan man som borgerlig kun, hvis man er rodfæstet i et grundsyn på mennesket og verden, hvor det er kulturen og kristendommen, det nationale og de nedarvede normer, den almene dannelse, der skaber identitet, sammenhængskraft og det demokratiske samfund, som generationer før os har opført.

Men alt det, som den konservative kronjuvel, generationskontrakten, handler om, har de smidt i kakkelovnen, og sammen med Venstre, Danmarks liberale parti, åbner de dørene for en illiberal venstreradikal kulturrevolution, hvis endemål er det køns- og identitetsopløste samfund. Kære borgerlige venner! I vinder ikke noget, heller ikke valget, ved at være woke, men I taber jeres borgerlige sjæl. Eller resterne af den.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.