Hjernen har brug for ro og hvile, men teenagere er online op til seks timer om dagen. Hvem skal lære dem at slukke?
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok?
Ifølge DR Medieforskning bruger en digital teenager seks timer dagligt foran skærmen.
Dr. Imran Rashild har længe forsøgt at lære os voksne, at vi skal slukke og være offline for at hvile hjernen.
Måske har vi lært det, måske prøver vi at lære det, og hvis vi har, snakker vi måske endda med vores børn om deres onlinevaner.
Men ca. halvdelen af os taler ifølge en undersøgelse foretaget af Medierådet for Børn og Unge slet ikke med vores børn om deres brug af og færden på sociale medier.
Og så er de jo overladt til sig selv og mediegiganternes interesser.
Som jeg har skrevet om tidligere, er det cementeret, at unge laver selvskade som aldrig før, og at årsagerne bl.a. er sociale medier og “stress”. Stress er en overbelastning af nervesystemet, fordi det over en længere periode ikke får ro og hvile.
Når vi ved, at teenagere tilbringer op til seks timer dagligt med at springe rundt i onlineuniverser, og at halvdelen aldrig har en samtale med en voksen om deres onlineliv, giver det da god mening at spørge: Hvem skal lære dem at slukke?
Youtube, Snapchat og alle de andre tjenester er designet til at fastholde os, og det er den sociale (medie-)virkelighed, som børn og unge er en del af, også. Deres venner forventer, og de forventer selv, at de er tilgængelige online hele tiden.
Jeg synes, det ville være tip top public service, hvis Danmarks Radio tog udfordringen med mediegiganterne op og arbejdede på at lære børn og unge at slukke fra tid til anden. Også selv om opgaven vil være paradoksal for et mediehus, der lever af at få os til at tænde.