Seebachs byggeplads er vores allesammens problem
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale.
Det har uden tvivl været en hård uge for Rasmus Seebach. Den millioninvestering, som han har smidt i en ejendom på Frederiksberg, har givet et afkast, son han bestemt ikke har håbet på. Afkastet blev nemlig en tur forrest i rampelyset på TV 2. Normalt plejer Seebach at håndtere rampelyset knivskarpt og hamrende professionelt. Men den her har været lidt sværere at håndtere. For selv om Seebachs uge har været hård, er det intet sammenlignet med, hvad hans selskab S & S Ejendoms Invest har budt vores udenlandske kollegaer på byggepladsen. Et livsfarligt arbejdsmiljø og tilmed til en løn på 50 kr. i timen.
Ikke første gang med løndumping hos Seebach
Efter at historien har rullet i nogle dage, har Seebach taget bladet fra munden. På Facebook beskylder han TV 2 for at køre en personhetz og bedrive journalistik uden format. Han benægter ikke det, der er foregået på hans byggeplads. Han mener blot, at han som passiv investor ikke kunne vide, at sådan noget kunne foregå. Det er klart, at ingen er fuldkommen, men her er der bare lige et problem. Det er ikke første gang, det her sker på en byggeplads, Seebach er involveret i. Seebach har haft erfaring med de samme problemer, da der skulle renoveres hjemme hos ham selv. Han har den nødvendige viden til at indføre de sociale klausuler, der skal til for at sikre, at hans formue ikke bruges til underbetaling og livsfarligt arbejdsmiljø. Faktisk var Seebach frem til påskeferien 2019 yderst vellidt blandt flere kollegaer, som jeg har snakket med. Netop fordi han tidligere har givet udtryk for, at byggerier, som han var involveret i, ikke skulle medføre social dumping.
Røgslør og advokater
Alt i alt synes jeg Seebachs opdatering lugter af et røgslør, der skal afspore debatten. Denne her historie er ikke en, der overraskede Seebach på en dugfrisk morgen. Mens historien blev til, forsøgte TV 2 at få Seebach til at forholde sig til det, som journalisterne havde dokumenteret, der foregik på hans byggeplads. Men der blev udelukkende kommunikeret gennem manager og advokater og tilsyneladende med det formål at få lukket historien ned. Skulle Seebach forholde sig til noget, skulle TV 2 love ikke at bringe historien.
Social dumping skal bekæmpes
Men hvorfor er det vigtigt at denne her historie kommer ud? Er det vigtigt, fordi det lige netop er Seebachs byggeplads, det her foregår på? Nej, det er det ikke. Det, der er vigtigt, er, at vi begynder at diskutere, hvilket ansvar man som bygherre har, for hvem man hyrer ind, og hvordan arbejderne på ens byggeplads bliver behandlet. For selv om jeg synes, at det står soleklart, hvilket medansvar Seebach har, så synes jeg ikke, at det vigtigste i denne diskussion er, at Seebach har gjort det. Nej, det vigtigste er, at underbetaling og farligt arbejdsmiljø hos udenlandske arbejdere er et omfattende og systematisk problem. At omfanget er så stort, at vi er nødt til at afkræve vores politikere og arbejdsgiverorganisationer, at de tager ansvar og bekæmper social dumping. Arbejdstilsynet skal have en permanent bevilling til bekæmpelse af socialdumping, Skat bør have fri adgang til at lave kontrol inde på byggepladser på lige fod med arbejdstilsynet, og så skal arbejdsgiverne gå med til, at der indføres et kædeansvar i vores overenskomster.