Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Juncker vil sætte turbo mod Europas Forenede Stater

Afskaffelse af vetoret, mere magt til EU og lovlig migration. Farlig retning EU skal udvikle sig, hvis det står til EU-Kommissionen.

Det var artige sager, der onsdag kom fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han holdt sin årlige tale om Unionens tilstand i EU-Parlamentet i Strasbourg. Egentlig var det ikke, fordi talen varslede nye deciderede landvindinger for EU-projektet, men det er alligevel chokerende at høre EU-føderalister agitere voldsomt for nationalstaternes endeligt. Det kan, selv om jeg har hørt det mange gange, stadig få mig i chok.

Hvis det står til Juncker og co. i EU-Kommissionen, skal vetoretten i Rådet, som sikrer, at enkelte lande bliver kørt over mod sin vilje, væk på skatte- og udenrigsområdet. Det vil betyde, at beslutninger om dansk skattepolitik eller udenrigsforhold kan blive besluttet i Bruxelles af mennesker, som danske vælgere aldrig har stemt på. Eller i det hele taget kender. Ud over at det vil være katastrofalt at lade dansk udenrigspolitik styre af f.eks. tyskere, franskmænd eller spaniere, så er det i min verden en sikker vej mod nedlæggelse af nationalstaterne. For en nation, der ikke suverænt bestemmer egen skatte- eller udenrigspolitik, er i mine øjne ingen suveræn nation. Men blot en delstat i det Forenede Europa.

Men det var slet ikke nok for Juncker. Grænsekontrollen, som Danmark har haft siden januar 2016, og som mange danskere er tilfredse med og ønsker udbygget, skal afskaffes. I stedet skal antallet af grænsevagter i grænseagenturet Frontex vokse fra de nuværende 1.300 til 10.000 for at kunne lukke EU’s ydre grænser. Men udover at jeg ikke tror på, at 10.000 grænsevagter vil betyde lukning af EU’s ydre grænser, hvorfor kommer forslaget så først nu, hvis det løser problemet med åbne grænser? I 2001 blev Danmark indlemmet i Schengen-samarbejdet, der samtidig betød farvel til dansk grænsekontrol, med en garanti om, at det så samtidig betød lukkede ydre grænser. Det har vi i flere år kunnet konstatere, var en løgn, og nu må man sige, at det bliver en ren tilståelsessag for Juncker og co. Men giver det anledning til selvransagelse blandt EU-tilhængerne? Nej, selvfølgelig ikke. De mener blot, at en EU-fiasko skal afløses af mere EU og magt til Bruxelles. Det skal man vist være EU-tilhængere for at forstå.

Og hvordan løser man bedst den store migrationsstrøm, der stadig pågår mod Europa? Jo, i sædvanlig EU-logik, så gør man da bare øget migration fra f.eks. Afrika lovlig og vupti, så er problemet nok væk. Det er helt væk og viser, hvor virkelighedsfjern EU-Kommissionen og dens tilhængere er.

Men én ting er Junckers tale, men hvordan blev den så modtaget af EU-Parlamentet? Jo, den socialdemokratiske gruppeformand, Udo Bullmann, mener, at der skal indføres en ”børnegaranti”, der sikrer børn i EU-landene gratis adgang til uddannelse og sundhedsplejerske. Men hvem skal betale for det? Skal danskerne betale mere til EU-budgettet for, at børn i Spanien, Grækenland eller Italien kan få gratis uddannelse. Det skylder de danske socialdemokraterne et svar på. Ligesom de skylder et svar på, om de er enig i den hyldest af åbne grænser og fri indvandring, som Udo Bullmann også kom med.

Eller er Venstre enig med sin gruppeformand i EU-Parlamentet, superføderalisten Guy Verhofstadt, at vetoretten i Rådet skal afskaffes på alle områder? Eller er De Konservative enig med deres gruppeformand i, at Kroatien og Bulgarien skal med i Schengensamarbejdet?

Jeg forventer ikke noget svar fra de danske partier. Dertil fedtspiller de for meget, men det ville klæde dem at fortælle danskerne, om de er på Junckers (og deres egne grupper) hold mod mere EU-integration. Eller om de vil kæmpe med os andre mod national selvbestemmelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.