Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Fake News: Er Stine Bosse Danmarks svar på Trump?

Fake news trives i bedste velgående blandt danske meningsdannere.

Siden Donald Trump for alvor bekendtgjorde sit kandidatur til at blive Amerikas næste præsident Barack Obama, har debatten om fake news (falske nyheder) raseret i store dele af verden. Den flamboyante erhvervsmand, der siden blev præsident, er af alverdens medier og meningsdannere blevet synonym med fake news, og det er næsten blevet et skældsord i sig selv at ytre om sine modstandere, at det er ren ”Trump”. Altså underforstået, at det er usandt eller decideret løgn, hvad ens modstandere påstår.

Også i Danmark bliver begrebet fake news ofte brugt af venstrefløjen, kulturradikale og medier til at karakterisere politikere eller strømninger, der ikke abonnerer på den sædvanlig narrativ om emner som EU, globalisering osv.

Men hos selvsamme mennesker, der skyder om sig med beskyldninger om fake news og vælgerbedrag, og, må man forstå, er sagligheden selv, trives samme metoder for fuldt flor. Tag bare mediernes yndlingserhvervskvinde, Europabevægelsens formand Stine Bosse, der ofte ytrer sig om alt mellem og jord. Hun excellerer i rene hofteskud, som, hvis hun var dartspiller, end ikke ville ramme skiven.

For at understrege min pointe, har jeg herunder samlet et udpluk af Stine Bosses ytringer på Twitter i år.

   5 februar skrev Stine Bosse som reaktion på det nylige skoleskyderi i Florida, hvor mindst 17 personer blev dræbt: ”Ingen mur kan nogensinde løse dette. Mennesker kan udvikle sig farligt. De skal ses og ha hjælp, om nødvendigt spærres inde og ikke have adgang til dræbende våben. Vågn op US.”

Hvad dælen har Trumps ideer om en mur til Mexico at gøre med et skoleskyderi? Jeg tror, der er bred anerkendelse – også i USA – at det er etnisk amerikanske unge, der begår skoleskyderier, og Donald Trump har, mig bekendt, aldrig lavet en sammenkædning mellem skoleskyderier og indvandring fra Mexico.

   5. februar lød det fra Stine Bosse, efter Socialdemokraterne havde præsenteret sit udlændingeudspil, hvor man bl.a. vil sende folk, der søger asyl ved den danske grænse, til lejre i Nordafrika: ”Den går ikke Mette. Du er på kollision med konventioner og EU.”

Der er intet til hinder for, at folk, der søger asyl i Danmark, ikke får ophold i Danmark. Retten til asyl indebærer ikke retten til asyl i et bestemt land, men blot en garanti for sikkerhed osv. Hvor den sikkerhed og basale fornødenheder gives henne, siger konventionerne ikke noget om. Blot at Danmark er ansvarlig. Og da Danmark har et retsforbehold, der også indbefatter udlændingepolitikken, har det slet ikke noget med EU at gøre.

  1. februar skrev Stine Bosse også dette, efter Socialdemokratiet præsenterede sit udlændingeudspil: ” Glimrende start på vigtig løsningsvej. Faktisk den som EU Kommissionen viste i 15 og som Merkel og Macron også peger på. Så hvorfor springe henover EU? Nej vi skal via EU. Og vi skal være forpligtet sammen.”

Nej, Stine Bosse. Socialdemokraternes forslag, som Dansk Folkeparti har ment i flere år, har ikke meget med det, som EU-Kommissionen foreslog i 2015. Kommissionen har ganske rigtig foreslået lejre i Nordafrika, hvorfra der skal kunne søges asyl. Men Kommissionen ønsker samtidig, at dem, der får asyl, skal til Europa og fordeles blandt alle lande. Det ønsker Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ikke, og EU-Kommissionens forslag forudsætter desuden også, at landene har ens regler for tildeling af asyl mv. Og det ligger der heller ikke i Socialdemokraternes udspil.

Ovenstående er blot tre eksempler fra februar måned fra Stine Bosse, der udstiller hendes misinformation. De to sidste eksempler er endda skrevet samme dag med fem minutters mellemrum. Kl.16.50 (5.februar) mener Stine Bosse, at Socialdemokraternes er på den samme løsningsvej som EU-Kommissionens forslag fra 2015. kl.16.55 (5.februar) hedder det så, at Socialdemokraternes forslag er på kollisionskurs med konventioner og EU. Begge tweets er så indbyrdes modstridende, at det skriger til himlen og viser, hvor letbenet Stine Bosse er.

Og for at gøre det endnu mere grotesk, så lyder det fem dage senere fra Stine Bosse i et tweet, at Socialdemokraternes forslag er et afskrift af EU-Kommissionens forslag fra 2015. Men det kan kun lade sig gøre i EU-regi og udstiller vores retsforbehold, lød det fra Stine Bosse.

Jøsses altså. Niveauet hos Stine Bosse er så lavt, at man ikke ved, om man skal grine eller græde. Argumentationer og holdninger virker til ofte til at være trukket i en automat uden relation til fakta eller virkelighed Men det mest triste og absurde er nok, at Bosse rent faktisk bliver taget seriøs af danske medier.

Så på ét punkt minder hun rent faktisk ikke om Donald Trump

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.