*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Er det ikke bedst at være helgod til engelsk?

Sprogdyrkere, som taler to eller flere sprog flydende, fremstiller gerne sig selv i al ubeskedenhed som dannede mennesker.

Sprogdyrkere, som taler to eller flere sprog flydende, fremstiller gerne sig selv i al ubeskedenhed som dannede mennesker. Med sig selv som forbilleder, der aldrig vil blive nået af det kæmpestore flertal af mennesker med andre behov eller andre interesser for viden, forlanger de, at alle andre skal kunne beherske mindst to fremmedsprog flydende.

Men er dannelse ikke lige så meget matematisk og naturvidenskabelig kunnen eller praktiske færdigheder? Hvor langt rækker disse sprogdyrkeres dannelse, når det kommer til anden form for dannelse?

Sprogdyrkerne, sprogprofessorer og lektorer m.fl. havde succes ved sidste folkeskolelov. Tysk blev opnormeret fra valgfrit fag til obligatorisk fag. Men er det til glæde og gavn for andre end tysklærerne i folkeskolen og tysklærerne på gymnasiet og på universiteterne, som betragter et ”større fødegrundlag” som bedste garanti for deres beskæftigelse?

Det er hårdt og krævende at lære et sprog fra lærebøger og klasseundervisning. Efter endt folkeskoleundervisning er det fortsat småt med elevernes kompetencer i tysk, og et år senere er så meget glemt, at sprogresterne stort set kun rækker til at købe ”zwei softice” på en rasteplads i Tyskland.

De fleste elever ville meget hellere lære engelsk på udvidet niveau i stedet for tysk. Og man lærer langt bedre, når man er interesseret.

Tyskland er vores største samhandelspartner, argumenterer sprogdyrkerne. Men hvor mange unge danskere kommer til at arbejde med de 20 pct. af vores eksport, som går til Tyskland? Tyskland eksporterer selv på engelsk. Det er under 2 pct. af den globaliserede verdensbefolkning, som har tysk som modersmål. Og grundskoleeleverne i Tyskland har lige så meget engelsk i skolen som danske elever.

I fremtiden, og den burde uddannelsespolitikken sigte på, kommer vi danskere til at tale med tyskerne på engelsk.

Det helt grundlæggende spørgsmål for det store flertal af danskere er: Er det ikke bedre at være helgod til engelsk end halvgod til engelsk og kvartgod til tysk og kvartgod til fransk?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Den nationale sprogstrategi er en tynd kop te
Helene Caprani, medlem af GL’s hovedbestyrelse
Det er besynderligt, at regeringen lancerer en sprogstrategi, samtidig med at nedskæringerne i uddannelsessektoren begrænser eller lukker sproguddannelserne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvis man behandler de offentligt ansatte som burhøns, skal man ikke fremstille den offentlige sektor, som om den producerer økologiske æg

Harun Demirtas
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv.

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.

Blog: Mennesker trænger menneskerettigheder

Josephine Fock
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere
Nye familier: »Julen er et potentielt minefelt«
Med stigningen i antallet af skilsmisser er der også kommet en stigning i antallet af sammenbragte familier. De forskellige traditioner og høje forventninger kan føre til konflikter, men med de nye familiemedlemmer kommer også muligheden for at gentænke julen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her