Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lægemiddelstyrelsen: Vi tilbageholder ikke oplysninger om hpv-vaccinernes bivirkninger. Påstanden er usand

Hpv-vaccinen er et af de største medicinske gennembrud i nyere tid.

Trine W. Larsen skriver i Jyllands-Posten 10/4 i et indlæg om hpv-vaccinen: »Men skuffelsen var enorm, da jeg senere blev bekendt med den bivirkningsprofil af vaccinen, som indtil nu er blevet tilbageholdt af myndighederne.«

Dette må jeg som direktør for den ansvarlige myndighed naturligvis afvise. Vi tilbageholder ikke oplysninger om hpv-vaccinernes bivirkninger. Påstanden er usand.

Mor til bivirkningsramt datter: Et fravalg af hpv-vaccinen er også et valg – lad os holde fast i den frihed

Hpv-vaccinen er et af de største medicinske gennembrud i nyere tid. Hvis unge piger får den før seksuel debut, er den meget effektiv til at forhindre de celleforandringer i livmoderhalsen, som senere ville kunne udvikle sig til livmoderhalskræft.

Før vaccinen blev godkendt, blev både effekt og bivirkningsprofil undersøgt grundigt. Og dette arbejde er blevet fulgt op af flere store undersøgelser, efter at vaccinen er taget i brug. I nogle af disse undersøgelser har man set på flere end en million kvinder både vaccinerede og uvaccinerede.

Der er ingen undersøgelser, der har påvist, at hpv-vaccinen skulle øge risikoen for en række alvorlige sygdomme eller give flere eller alvorligere bivirkninger end andre vacciner.

I Lægemiddelstyrelsen er det os magtpåliggende, at reglerne for information om både effekt og bivirkninger overholdes. Den kendte og videnskabeligt underbyggede viden om hpv-vaccinernes bivirkninger kan læses i vaccinernes indlægssedler, som er skrevet til patienter og pårørende. Læger og andre fagpersoner skal orientere sig i vaccinernes produktresumé, som er skrevet til fagfolk.

Både produktresuméer og indlægssedler ligger offentligt tilgængeligt på nettet, så alle kan tilgå det.

De kendte mulige bivirkninger til hpv-vaccinerne er blandt andet hovedpine, kvalme, feber, smerter eller reaktioner, der hvor man er blevet stukket, som f.eks. smerter, hævelse, kløe eller rødme. Reaktionerne er oftest milde og forbigående. Der er desuden beskrevet sjældne tilfælde af mere alvorlige bivirkninger f.eks. Guillain-Barrés syndrom eller allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer. Det er samme type bivirkninger, som også ses ved andre vacciner.

Lægemiddelstyrelsens samlede vurdering af hpv-vaccinerne er, at risikoen for alvorlige bivirkninger er meget lille, og at fordelene ved at vaccinere mod livmoderhalskræft, som er en dødelig sygdom, langt overstiger risikoen for bivirkninger.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Fakta: Ti facts om hpv
Det er virusset hpv, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft. 100 kvinder dør hvert år af kræftformen.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.

Blog: Hjemsendelser og økonomi

Morten Uhrskov Jensen
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme?
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her