Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fysiske sygdomme skal behandles fysisk, ikke psykiatrisk

Hvem har da interesse i at psykiatrisere mange danske patienter? Her er seks bud.

Artiklens øverste billede
Patientforeninger har ved flere

JP.dk skrev forleden, at 26 patientforeninger (i dag 29) har lavet en underskriftindsamling under overskriften ”Din patientsikkerhed – din underskrift”. Foreningerne ønsker ikke de såkaldte funktionelle lidelser. De ønsker de anerkendte fysiske diagnoser, de i forvejen har.

Det er ikke første gang, patientforeninger har arbejdet sammen om de såkaldte funktionelle lidelser.

Også i 2014 og 2015 foretog de fælles tiltag, resulterende i hhv. høring og foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg.

Dengang viste visse skeptiske politikere stor lydhørhed og stillede efterfølgende mange skriftlige spørgsmål til sundhedsministeren.

Svarene – oftest formuleret af Sundhedsstyrelsen eller forskningsklinikken, der står bag de såkaldte funktionelle lidelser – indeholdt dog oftest overfladiske gentagelser om lægers forpligtelser vedr. omhu og samvittighedsfuldhed.

Hvorfor netop denne gentagelse?

Fordi de såkaldte funktionelle lidelser er forskningsdiagnoser fra uafsluttet forskning og derfor ikke anerkendte i WHO’s diagnoseklassifikationssystem ICD-10, som Danmark er tilsluttet; men ifølge de ansvarlige var det en formssag at få diagnosen anerkendt i ICD-11, som udkommer i 2018, hvilket dog i dag er mere end tvivlsomt. Diagnosen er for bred og inkluderer alt for mange patienter, mener WHO.

Kan dette kaldes omhu og samvittighedsfuldhed? Det mener de mange patientforeninger, der står bag underskriftindsamlingen, ikke.

Disse patienter oplever dog ikke lige sundhed. De opsøger specialister i udlandet og betaler selv for undersøgelser og behandlinger, ligesom de bekoster behandlinger herhjemme, fordi der kun er få reelle tilbud.

Funktionelle lidelser er ca. 30 forskellige fysiske diagnoser slået sammen under fællesbetegnelsen funktionelle lidelser og forskningsdiagnosen Bodily Distress Syndrome (BDS).

Alt fra whiplash til stofskifteproblemer, hypermobilitet, tinnitus, fibromyalgi, kroniske smerter, irriteret tyktarm m.m. er – ifølge forskningen – én og samme lidelse.

Hvem tror på dette?

Ikke patientforeningerne. De har et meget indgående kendskab til de fysiske diagnoser, deres medlemmer repræsenterer.

Der findes i dag meget udenlandsk forskning i sygdommenes fysiske aspekter, ligesom mange udenlandske læger og specialister ikke er i tvivl om, at sygdommene er fysiske og ikke psykiske.

Hvem har da interesse i at psykiatrisere disse mange danske patienter? Det har:

1: politikerne, fordi det koster dyrt både at indføre de undersøgelses- og behandlingsmetoder, der kan diagnosticere og have en effekt på de mange komplekse sygdomme.

2: de læger, der mangler interesse i kroniske sygdomme, der ikke er forbundet med prestige.

3: kommunerne, som med psykiatriske diagnoser får nye behandlingsmetoder, der udsætter afgørelsen af forsørgelsesgrundlaget i årevis.

4: forsikringsselskaberne, der med psykiatriske diagnoser ofte undgår at betale erstatninger efter arbejdsskader og ulykker.

5: medicinalselskaberne, der har fået et større salg af psykofarmaka pga. psykiatriseringen.

6: sundhedsstyrelsen, som sponsoreres af medicinalfirmaerne. Til trods for at et af Sundhedsstyrelsens mål er lige sundhed for alle.

Disse patienter oplever dog ikke lige sundhed. De opsøger specialister i udlandet og betaler selv for undersøgelser og behandlinger, ligesom de bekoster behandlinger herhjemme, fordi der kun er få reelle tilbud. Ikke nok med, at de er syge, de skal også selv forsøge at blive raske. Uden hjælp.

Måske sparer samfundet penge på kort sigt, men på langt sigt bliver det dyrt, for de psykiatriske behandlinger, har patientforeningerne for længst konstateret, virker ikke.

Noget må ændres. Fysiske sygdomme skal naturligvis behandles fysisk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.