Hvem høster frugten af dansk film- og tv-talent?
Danmark er et uland, når det kommer til at tiltrække internationale produktioner inden for tv og film. Næste år vil vi sammen med Sverige være det eneste land i Europa, som ikke har et skatteincitament for udenlandske produktioner.
Forleden læste jeg igen, at dansk film- og tv-talent er på sit internationale kogepunkt lige nu. Vores instruktører, skuespillere, dramatikere, producere og andre filmfolk er efterspurgte i Hollywood, og mange rejser ud, får erfaringer med produktioner i en størrelsesorden, som vi ikke er vant til i Danmark, og vender hjem med ny inspiration til den hjemlige film- og tv-branche.
Den amerikanske ambassadør Rufus Gifford siger, at vi ér hotte over there. Ja – og det er faktisk ikke kun i USA, men også i andre store filmnationer som Tyskand og Frankrig. Men vi får ikke det optimale ud af at være attraktive og efterspurgte.
Producentforeningen har lige sendt en rapport ud, der dokumenterer, at film-, tv- og spilbranchen i Danmark i 2015 omsatte for 4,5 mia. kr., så vi bidrager absolut til økonomien i det danske samfund, men vi kunne gøre det så meget bedre med en strategi for branchen, der også har blik for det vækstpotentiale, der er indlysende. Desværre er Danmark et uland, når det kommer til at tiltrække internationale produktioner inden for tv og film. Næste år vil vi sammen med Sverige være det eneste land i Europa, som ikke har et skatteincitament for udenlandske produktioner. En ulige konkurrencesituation med andre ord.
Bl.a. Rumænien gør det bedre
For det er virkeligheden, at de store internationale produktioner i stigende grad søger mod lande med gunstige incitamentsordninger. Det gør vi selv. Danske producenter co-producerer i stor stil med udenlandske producenter, og der er ingen tvivl om, at et land eller en region, der kan tilbyde incitamentsordninger, er mere tiltrækkende end de lande, hvor det alene er talentet eller flotte locations, der trækker.
Jeg ved, at nogle af de største produktionsvirksomheder i udlandet lige nu overvejer at producere indhold i Danmark, og regnestykket er altså rigtig interessant. Ikke kun i et brandingperspektiv for skuespillere og filmarbejdere – nej, der er tale om en vaskeægte vækstcase, hvor de industrier, der leverer special effects, lyd, lokationer mv., får mere at lave og større omsætning. Selv vores erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), tror jeg, vil kunne lide de tal, som en udenlandsk produktion giver til Vækstdanmark. Det er kulturpolitikken med blandt andet verdens bedste filmstøtte, der er grundlaget for, at udlandet har så stor opmærksomhed på vores kreative potentiale.
Jeg vil gå så langt som at sige, at det er useriøst for et land som Danmark, at vi ikke kan matche lande som fx Polen, Bulgarien og Rumænien, der alle har en erhvervsstrategi på plads, og jeg håber, at politikerne tager en straksbeslutning og sætter noget i søen, så vi alle sammen – og ikke mindst Danmark – kan få mere ud af, at vi lige nu er det hotteste navn i Hollywood.