Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

De politiske overvågninger har en stor pris

For at opretholde retten til tryghed må vi acceptere at miste retten til vores privatliv. Staten skal have lov til at følge med i alt, hvad du foretager dig på nettet.

De politiske overvågninger, der synes at være støt – og nærmest rytmisk – voksende, som vi bevæger os længere ind i det nye årtusinde, er blevet hverdagskost. Du skimter højst et hævet øjenbryn eller ser en beskeden reaktion om det på de sociale medier – men disse dør hurtigere ud, end nogen når at reagere på dem. Borgerne er tilpassede. Eller ligeglade. Eller glade.

Vi er nemlig blevet tudet ørerne fulde af, at trygheden har sin pris. Vi lever i et trygt velfærdssamfund beskyttet af rettigheder. Og for at opretholde retten til tryghed må vi acceptere at miste retten til vores privatliv. Staten skal have lov til at følge med i alt, hvad du foretager dig på nettet. Til gengæld lover den dig beskyttelse imod terror.

I køb for tryghed

Min konklusion synes altså at være, at du sælger din frihed i køb for tryghed. Men helt så enkel er den ikke. For det første har du ikke solgt din frihed frivilligt; den bliver frarøvet dig, om du vil det eller ej, og for det andet er det ikke “kun” friheden, du mister. Det abstrakte begreb frihed dækker over meget mere end de private mails, du sender til dine venner og bekendte.

Friheden er det, der gør dig menneskelig. Den er dig som menneske, ja, et menneske er frihed: friheden til at tænke, friheden til at tale, friheden til at handle.

At man kan sætte lighedstegn mellem mennesket og frihed, er ikke et billede på egoisme eller manglende forbundethed til andre mennesker. Som den politiske teoretiker Hannah Arendt så godt formulerer det, så opstår friheden netop i handlingen og handlingsmulighederne mennesker imellem. Og i disse muligheder er alt faktisk muligt, fordi mennesket er frit.

Vi lægger bånd på os selv

Selve menneskeligheden i mennesket er altså friheden, og bliver denne frarøvet os, kan vi hverken handle spontant eller ansvarsfuldt – i stedet bliver vi mere robotagtige end menneskelige.

Det er de spontane samt de ansvarsfulde handlinger, der sætter os fri. Spontaniteten til at finde på noget nyt og være et menneske i levende live, ansvarsfuldheden i forhold til at være (politisk) aktiv og handlende – og derved bære ansvaret for samfundet, vi lever i.

De voksende politiske overvågninger undertrykker både spontaniteten og ansvarsfuldheden. Vi bliver vant til at lægge større bånd på os selv, da vi ved, at vores kommunikation bliver overvåget. Der opstår en angst for, at noget, man skriver, kan blive misforstået, og at man således kan blive strafforfulgt for noget, man ikke har ment eller villet.

Denne angst for misforståelser undertrykker borgernes politiske aktivitet – og derved kritiske sans – hvilket er en katastrofe for demokratiet.

Kun fantasien sætter grænser

De politiske overvågninger er ment som en beskyttelse af borgerne, først og fremmest imod terrortruslen. Men overvågningerne vil på samme tid kunne skabe grobund for nye og skræmmende forbrydelser. Borgere vil kunne blive hacket af kriminelle for derefter at blive fremstillet som værende terrorister – og i værste fald blive strafforfulgte. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan overvågningerne vil kunne misbruges.

Der ligger en stor misforståelse i kendsgerningen, at begreberne tryghed og frihed så ofte bliver sat op imod hinanden. I grunden hænger de nemlig uadskilleligt sammen. For i og med at vi taber vores frihed og retten til privatværn gennem de politiske overvågninger, mister vi i lige så stor grad trygheden om, at vores private kommunikation ikke kan misbruges, misforstås og mistolkes.

Adfærdsstyring/undertrykkelse

Den personlige frihed er det menneskelige i os. Den er modstanden imod adfærdsstyring og undertrykkelse. Tager man den fra os, ja, så er vi ikke stort andet end en myre i en myretue.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.