Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vi har fokus på medlemmerne

Det Faglige Hus’ konsulenter, jurister og advokater med møderet for landsret og Højesteret har i det seneste år behandlet 9.000 sager om løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. Dertil kommer 200 verserende sager i henhold til erstatningsansvarsloven.

Stor tak til 3F-forbundsmanden Per Christensens (JP 7/7) og HK Ungdoms formand Karina Nicolaisens (JP 8/7) mange spørgsmål om, hvad vores 114.000 medlemmer får for deres kontingenter i Det Faglige Hus.

De forsøger begge at sænke debatten til det gamle betonniveau, når de stempler Det Faglige Hus som en ”kundeklub”, ”løgnere” og et ”privatøkonomisk foretagende”. Vi er en organisation med demokratiske foreninger, hvor vores medlemmer faktisk har nemmere ved at blive hørt og valgt end i mange LO- og FTF-forbund.

Per Christensens fornærmelse over for de mange valgte i vores organisationer skal dog ikke forhindre mig i at give ham konkrete svar på de mange spørgsmål.

Blankt afslag

Når 3F og HK er i stand til at vedligeholde kollektive overenskomster og rejse tviste ved Arbejdsretten, skyldes det, at forbund under LO og FTF har et de facto-monopol på at tegne områdeoverenskomster i Danmark. Det Faglige Hus har faktisk ansøgt LO om at indgå et forpligtende samarbejde, som på sigt skulle føre til et medlemskab. Men vi fik blankt afslag. Så vi retter bare fokus på det, som vi hele tiden har gjort, nemlig det enkelte medlem og hans eller hendes ansættelsesforhold. Vores faglige konsulenter, jurister og advokater med møderet for landsret og Højesteret har i det seneste år behandlet 9.000 sager om løn- og arbejdsvilkår for vores medlemmer. Dertil kommer 200 verserende sager i henhold til erstatningsansvarsloven.

Sidst, men ikke mindst, har vi 1.200 verserende arbejdsskadesager samt andre 800 verserende sociale sager, hvor medlemmer enten har brug for arbejdsskadekonsulenter eller socialrådgivere til at hjælpe dem i forhold til Arbejdsskadestyrelsen eller kommunen.

Jævnligt principielle sager

Vi taler om et samlet hold på omkring 75 medarbejdere med en solid uddannelsesmæssig baggrund samt stærke kompetencer og erfaringer inden for de sager, som de beskæftiger sig med. Holdt op imod et hold af tidligere 3F-tillidsmænd, der var så højtråbende eller heldige, at de blev valgt som faglige sekretærer på det lokale afdelingskontor. Jeg ved godt, hvem jeg ville have med som bisidder.

Vi fører jævnligt principielle sager ved både landsretterne og Højesteret – den seneste ved Østre Landsret mod Lønmodtagernes Garantifond (LG), hvor vi nu har sikret, at lønmodtagere nu også får kompensation for de mødetillæg, som de fik udbetalt fra deres konkursramte virksomhed. Sagen var udløber af Vejen-virksomheden Norfoliers konkurs. 3F havde omkring 70 medlemmer på virksomheden og rørte ikke en finger, mens vores fire medlemmer hver især fik efterbetalt mellem 3.000 og 14.000 kr. fra LG.

Bisidder for elevmedlemmer

Blandt vores mange sagstyper vil jeg også fremhæve det store antal sager for lærlinge og elever. Flere kolleger har specialiseret sig i erhvervsuddannelsesloven og træder til som bisiddere for vores elevmedlemmer – også i de faglige udvalg.

Med flere end 600 arbejdsmiljørepræsentanter og mange talsmænd/talskvinder på især ikkeoverenskomstdækkede arbejdspladser fylder vi også mere og mere på dette felt på det danske arbejdsmarked.

Alle vores medlemmer er desuden sikret strejkegodtgørelse svarende til højeste dagpengesats, hvis du forhindres i at arbejde under en lockout, en LO-konflikt eller skal konflikte, når vi selv forhandler virksomhedsoverenskomster. Ligesom jeg sagde tak for spørgsmålene, siger jeg også tak for den omhyggelige gennemgang af alle 3F’s og HK’s fortræffeligheder. Men jeg har stadig ikke fået hverken Per Christensens eller Karina Nicolaisens bud på, hvorfor medlemmerne flygter fra 3F og HK?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.