Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Flyt Højesteret til Hjørring

Det vakte stor furore, at regeringen vil flytte flere tusinde statslige job til provinsen. Det forventes, at de fleste af medarbejderne vil sige op og finde andet arbejde, hvilket jo er forståeligt nok. Hvis man nu i stedet for at flytte statens administration til Hjørring, flyttede Højesteret derop, så ville det give en en hel anden og bedre mening.

Højesteret er en højt profileret institution, og derfor er der langt større sandsynlighed for, at medarbejderne flytter med. Og samtidigt kan dette så have en afsmitning på andre institutioner, så der også vil være en større accept af at flytte.

Den vigtigste grund til at flytte Højesteret er dog ikke direkte styrkelsen af provinsen, men en oplagt mulighed for at styrke magtens tredeling. I dag er de tre statsmagter repræsenteret på Slotsholmen, side om side. Det ville ikke være nogen skade til, om der blev større afstand. Mange statslige arbejdspladser ligger i København, fordi det er dér, tingene foregår politisk. Det giver f.eks. god mening, at Dansk Institut for Internationale Studier ligger tæt på udenrigsministeriet, ambassader osv. Men for Højesteret er det faktisk lige omvendt. Ifølge magtens tredeling er Højesteret jo en selvstændig statsmagt i sig selv, så der er ingen grund til, at det ligger klos op ad Christiansborg.

Det er klart, at hvis Højesteret flyttes til provinsen, så vil den begynde at agere mere politisk som modpol til Folketinget. Det har vi set flere uheldige eksempler på, hvor både EU-domstolen og menneskeretsdomstolen har ageret særdeles politisk. Dertil er der dog kun at sige, at Folketinget bare må gøre deres arbejde ordentligt og stoppe deres lovsjusk.

Der er nok ingen tvivl om, at nogle domme kunne have faldet anderledes ud, hvis Højesteret var nærmere folket end Folketinget. Det er ofte sagt om den danske grundlov, at den er fuld af gummiparagraffer. Hvilke intentioner skal Højesteret så følge, grundlovsfædrenes eller naboerne i Folketingets? Større afstand vil helt sikkert styrke grundloven. Flyttes Højesteret vil provinsen, kan udkanten således opleve en indirekte styrkelse, fordi dommerne hver dag ser de folk, som ikke rejste til storbyen for at studere. Folk, som hver dag må se, at akademikerne i Folketinget skærer i deres grundlovssikrede rettigheder, uden at de har en jordisk chance for at forsvare sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Ødelagte familier er vores største sociale problem

Rune Toftegaard Selsing
Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes, er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Blog: To fluer med ét smæk

Christina Egelund
Indvandrere og efterkommere af ikke vestlig baggrund koster statskassen 36 milliarder kroner. Årligt!

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort

Louis Jacobsen
På en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder, skal vi huske dem, der ikke når så langt. I dag kan det være mig, der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig, der får en stressrelateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her