Flyt Højesteret til Hjørring
Det vakte stor furore, at regeringen vil flytte flere tusinde statslige job til provinsen. Det forventes, at de fleste af medarbejderne vil sige op og finde andet arbejde, hvilket jo er forståeligt nok. Hvis man nu i stedet for at flytte statens administration til Hjørring, flyttede Højesteret derop, så ville det give en en hel anden og bedre mening.
Højesteret er en højt profileret institution, og derfor er der langt større sandsynlighed for, at medarbejderne flytter med. Og samtidigt kan dette så have en afsmitning på andre institutioner, så der også vil være en større accept af at flytte.
Den vigtigste grund til at flytte Højesteret er dog ikke direkte styrkelsen af provinsen, men en oplagt mulighed for at styrke magtens tredeling. I dag er de tre statsmagter repræsenteret på Slotsholmen, side om side. Det ville ikke være nogen skade til, om der blev større afstand. Mange statslige arbejdspladser ligger i København, fordi det er dér, tingene foregår politisk. Det giver f.eks. god mening, at Dansk Institut for Internationale Studier ligger tæt på udenrigsministeriet, ambassader osv. Men for Højesteret er det faktisk lige omvendt. Ifølge magtens tredeling er Højesteret jo en selvstændig statsmagt i sig selv, så der er ingen grund til, at det ligger klos op ad Christiansborg.
Det er klart, at hvis Højesteret flyttes til provinsen, så vil den begynde at agere mere politisk som modpol til Folketinget. Det har vi set flere uheldige eksempler på, hvor både EU-domstolen og menneskeretsdomstolen har ageret særdeles politisk. Dertil er der dog kun at sige, at Folketinget bare må gøre deres arbejde ordentligt og stoppe deres lovsjusk.
Der er nok ingen tvivl om, at nogle domme kunne have faldet anderledes ud, hvis Højesteret var nærmere folket end Folketinget. Det er ofte sagt om den danske grundlov, at den er fuld af gummiparagraffer. Hvilke intentioner skal Højesteret så følge, grundlovsfædrenes eller naboerne i Folketingets? Større afstand vil helt sikkert styrke grundloven. Flyttes Højesteret vil provinsen, kan udkanten således opleve en indirekte styrkelse, fordi dommerne hver dag ser de folk, som ikke rejste til storbyen for at studere. Folk, som hver dag må se, at akademikerne i Folketinget skærer i deres grundlovssikrede rettigheder, uden at de har en jordisk chance for at forsvare sig.