Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Flyt Højesteret til Hjørring

Det vakte stor furore, at regeringen vil flytte flere tusinde statslige job til provinsen. Det forventes, at de fleste af medarbejderne vil sige op og finde andet arbejde, hvilket jo er forståeligt nok. Hvis man nu i stedet for at flytte statens administration til Hjørring, flyttede Højesteret derop, så ville det give en en hel anden og bedre mening.

Højesteret er en højt profileret institution, og derfor er der langt større sandsynlighed for, at medarbejderne flytter med. Og samtidigt kan dette så have en afsmitning på andre institutioner, så der også vil være en større accept af at flytte.

Den vigtigste grund til at flytte Højesteret er dog ikke direkte styrkelsen af provinsen, men en oplagt mulighed for at styrke magtens tredeling. I dag er de tre statsmagter repræsenteret på Slotsholmen, side om side. Det ville ikke være nogen skade til, om der blev større afstand. Mange statslige arbejdspladser ligger i København, fordi det er dér, tingene foregår politisk. Det giver f.eks. god mening, at Dansk Institut for Internationale Studier ligger tæt på udenrigsministeriet, ambassader osv. Men for Højesteret er det faktisk lige omvendt. Ifølge magtens tredeling er Højesteret jo en selvstændig statsmagt i sig selv, så der er ingen grund til, at det ligger klos op ad Christiansborg.

Det er klart, at hvis Højesteret flyttes til provinsen, så vil den begynde at agere mere politisk som modpol til Folketinget. Det har vi set flere uheldige eksempler på, hvor både EU-domstolen og menneskeretsdomstolen har ageret særdeles politisk. Dertil er der dog kun at sige, at Folketinget bare må gøre deres arbejde ordentligt og stoppe deres lovsjusk.

Der er nok ingen tvivl om, at nogle domme kunne have faldet anderledes ud, hvis Højesteret var nærmere folket end Folketinget. Det er ofte sagt om den danske grundlov, at den er fuld af gummiparagraffer. Hvilke intentioner skal Højesteret så følge, grundlovsfædrenes eller naboerne i Folketingets? Større afstand vil helt sikkert styrke grundloven. Flyttes Højesteret vil provinsen, kan udkanten således opleve en indirekte styrkelse, fordi dommerne hver dag ser de folk, som ikke rejste til storbyen for at studere. Folk, som hver dag må se, at akademikerne i Folketinget skærer i deres grundlovssikrede rettigheder, uden at de har en jordisk chance for at forsvare sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her