Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Splittelse undergraver vores sikkerhed

IT-sikkerhed er nået til en skillevej, og vi skal beslutte i hvilken retning, vi skal gå. Vores valg får stor betydning.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Vi står midt i et cyberpolitisk stormvejr. Mistillid og forvirring hersker på tværs af landegrænser og organisationer og gør vores cyberverden mere skrøbelig end nogensinde før. Så hvilken vej skal vi gå?

Igennem længere tid har jeg set en stigende tendens til "balkanisering". Staters mistillid, frygt og mistro breder sig og fører til isolering og fragmentering af cyberindustrien.

Når vi er bange, er det en naturlig reaktion at gå hjem og låse døren efter os. Men ift. cybersikkerhed betyder isolation og øget politisk intervention, at det nødvendige internationale samarbejde bryder sammen. Fortsætter denne tendens, kommer hvert enkelt land til at stå alene over for de globale cybertrusler.

Før eller siden ender cybervåben i skurkenes hænder. Det er svært at stjæle et missil, men ikke et cybervåben.

For forbrugere kan det medføre højere udgifter, fordi virksomhederne skal genvinde de penge, de mister til IT-kriminalitet. Men det fører også til ringere beskyttelse, fordi valgfrihed og konkurrence – drivkræfterne bag innovation – begrænses.

I modsat retning finder vi samarbejde og vidensdeling. En vej, hvor nationale politikorps og internationale sikkerhedsvirksomheder arbejder sammen om at komme cybertruslerne til livs uden landegrænserestriktioner. Her fostrer et åbent landskab også en dynamisk og konkurrencedrevet IT-sikkerhedsbranche, der fører til bedre teknologier og stærkere beskyttelse for alle.

Selvfølgelig skal vi samarbejdets vej. Det er vi langt fra de eneste, der ønsker. På den internationale IT-sikkerhedskonference RSA var der stor enighed om, at kampen mod cyberangreb ikke kan vindes alene. Vi er klar til at samarbejde og modarbejde fragmentering, som kan få fatale konsekvenser.

Facebook og Twitter går til angreb mod iransk propaganda

Cyberangreb bliver mere sofistikerede dag for dag. Vi følger p.t. mere end 100 store trusselsaktører, hvoraf de fleste er spiongrupper med et stort arsenal af værktøjer og teknikker til at indsamle følsomme data. Vores kollegaer i sikkerhedsbranchen gør det samme.

Infrastruktur og statslige organisationer er truede. Virksomheder og enkeltpersoner bliver ofre. Nogle rammes af målrettede angreb, andre rammes tilfældigt. Nationer skal beskytte deres borgere, virksomheder og digitale infrastruktur.

De tror, at de kan lukke døren. Det er da også det nemmeste, men samtidigt det mindst effektive. Derfor splittes vores branche af geopolitiske barrierer, hvor stringente krav fra EU, Storbritannien, USA, Rusland, Singapore og Kina gør det svært at operere på tværs af landegrænser.

Den politiske indflydelse på cyberverdenen har også resulteret i, at over 30 lande har offentliggjort, at de har militære cyberenheder, og militariseringen sker i et foruroligende tempo.

Før eller siden ender cybervåben i skurkenes hænder. Det er svært at stjæle et missil, men ikke et cybervåben. Se bare på værktøjet EternalBlue. Angiveligt skabt af en nation for at udnytte en ikke-offentliggjort softwaresårbarhed. Det kom frem i april 2017, og kun en måned senere blev det integreret i den berygtede ransomware, WannaCry.

IT-sikkerhedsvirksomheder har brug for – og ønsker – at samarbejde. Men restriktioner og splittelse ødelægger vores kombinerede evne til at bekæmpe cybertrusler.

Det er umuligt at ændre på fortiden, men jeg er optimistisk omkring fremtiden. Onlineverdenen er lige nu meget mørk, men vi og andre virksomheder som vores kan tænde lyset: ved at blive mere transparente og give folk beviser på, at de kan stole på vores branche. Det er en rejse, vi tror, alle IT-sikkerhedsvirksomheder er nødt til at tage.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.

Trump har sejret: Ingen tør videreføre arven fra John McCain

Matthew Fallon Hinds
Senator John McCains død markerer samtidig dødsstødet for Republikanernes vision om en liberal verdensorden under amerikansk overherredømme.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her