Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Datacenter kan opvarme hele Sønderjylland

Statsminister Lars Løkke Rasmussen nævnte i sin åbningstale det flotte i, at Danmark kan tiltrække det ene datacenter efter det andet – bl.a. det største og senest tilkomne ved Aabenraa.

Det er flot og perspektivrigt. Men der er lige nu en lovgivningsmæssig barriere for at udnytte den megen spildvarme fra de kommende datacentre til grøn omstilling. Derfor er Udviklingsråd Sønderjylland i dialog med en række folketingspolitikere for at få dem til at kigge på afgifterne på området, ligesom Dansk Fjernvarme også løbende sætter fokus på dette problem.

Der er både et stort miljømæssigt og erhvervsmæssigt potentiale i at udnytte industriel spildvarme fra datacentre, kølehuse og produktionsvirksomheder i fjernvarmenettet.

Det er ikke teknologien, der er barrieren – tværtimod.

For at udnytte spildvarmen fra datacentrene og industrien i fjernvarmen, er det nødvendigt at varme den yderligere op fra 35-40 grader til ca. 60-70 grader. Det gøres mest effektivt og miljørigtigt ved at benytte store kollektive eldrevne varmepumper. Men elvarmeafgiften er så høj, at det lige nu ikke er rentabelt.

Derfor er vi i Udviklingsråd Sønderjylland og Dansk Fjernvarme enige om, at elvarmeafgiften på kollektive varmepumper bør sænkes.

En sådan afgiftsændring vil ikke blot være en gevinst for miljøet og energiudnyttelsen. Det vil også give de mange virksomheder, der arbejder med energiteknologi nye muligheder. Ikke bare i Sønderjylland, hvor der er mange af den slags virksomheder, men i hele Danmark. Og det vil styrke den grønne profil, som ejerne af datacentrene er meget interesserede i.

En sænkning af elvarmeafgiften på kollektive varmepumper vil bidrage til den udvikling. Det vil understøtte udviklingen af nye teknologier inden for vores erhvervs- og vidensmæssige styrkeposition på dette felt. Og det vil komme klimaet, erhvervslivet og samfundsøkonomien til gavn.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Her kommer fremtidens urørte skove

Eksperter og naturfredningsfolk jubler over, at regeringen nu udpeger godt 13.500 hektar skov, der fremover vil få lov at stå urørt. Her skal insekter, svampe samt andet kryb og kravl have lov at regere uhindret.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her