Det mener partierne om regionerne
Skal regionerne nedlægges? (Uddyb)
Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen: Nej. Det er ikke løsningen på sundhedsvæsnets udfordringer at nedlægge regionerne. Svaret er i stedet at videreudvikle dem og styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i alle dele af Danmark. De borgerliges tanker om at nedlægge regionerne er udtryk for en blind tro på centralisering, som vi ikke deler.
Radikale Venstres partiformand, Morten Østergaard: Nej. Regionerne er et vigtigt demokratisk organ, og det er fornuftigt, at de organiserer opgaver, der rækker ud over kommunegrænserne - såsom sygehusvæsenet. Regionerne har bl.a. vist deres styrke ved at sikre behandlinger af høj kvalitet og hurtig akuthjælp. Der er stadig meget at gøre, men de er de rigtige til at gøre det.
Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Mette Abildgaard: Ja. Sundhedsvæsenet skal i stedet ledes af lægefaglige fællesskaber og professionelle bestyrelser. Kvaliteten af både drift og behandling vil kunne forbedres, hvis regionerne nedlægges.
Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund: Ja. Det er ikke hensigtsmæssigt, at regionerne både skal købe sundhedsydelser på danskernes vegne og samtidig levere servicen fra egne hospitaler. Det vil være bedre at lade private levere servicen og staten købe den på borgernes vegne. Vi skal fortsat finansiere sundhed til alle over skatten, men ambulancer, klinikker og hospitaler kan bedre drives af private.
Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl: Ja! Dansk Folkeparti mener, at landets fem regioner bør nedlægges, da de er et fordyrende mellemled. Vi ser gerne, at man samler ansvaret for sundhedsområdet under sundhedsministeren. Det kan sikre, at patienter i alle dele af landet kommer til at modtage en mere ensartet behandling. Uanset bopæl skal man have ret til en optimal behandling.
Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen: Ja. Selv om regionerne har sikret en fornuftig udvikling både af produktivitet og kvalitet, er vores langsigtede mål fortsat at reducere bureaukratiet, hvorfor det giver mening at fjerne regionerne, så vi får en toleddet struktur i den offentlige sektor. Det gør det nemmere at placere det politiske ansvar og minimere dobbeltadministration.
Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov: Regionerne skal styrkes. Fjernes beslutningerne længere væk fra dem, der berøres, koster det både menneskeligt og økonomisk, og politikerleden forøges. Demokrati koster.
SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr: Nej. Centraliseringen er gået alt for vidt. Vi tror på, at beslutninger skal så tæt på borgerne som muligt.
Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen: Det har vi ingen aktuelle planer om. Venstres hensyn er til patienten – og ikke systemet. Vi vil sikre den hurtigste og bedste behandling. Derfor har vi investeret massivt i sundheden. Det skal udmønte sig i løftet kvalitet ude i regionerne og komme patienterne til gode.
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper: Regionerne skal bevares for, at beslutninger om vores sundhedsvæsen og kollektive trafik bliver truffet tæt på borgerne. Indflydelsen skal blive hos lokale valgte i stedet for at blive centraliseret i Finansministeriet hos embedsmænd, der ikke har føling med de lokale behov. Regionerne skal have mere selvbestemmelse over økonomien.
Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk: Nej, regionerne skal ikke nedlægges, men det er nødvendigt, at de får langt mere handlekraft, end de har nu, så borgerne kan interessere sig mere for de beslutninger, der bliver truffet.