Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Regionerne har leveret varen. Er der et alternativ til regionerne?

Er der grundlag for at flytte regionernes opgaver til staten eller til kommunerne?

"Flere patienter behandles, ventetiden er reduceret, kvalitetsinitiativer er igangsat, patienterne er tilfredse, produktiviteten er stigende, og ressourcerne udnyttes bedre," skriver sundhedsøkonomi Eva Draborg. Arkivfoto af Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Regionerne har leveret varen, skriver Eva Draborg.
Er vores tredeling af sundhedsopgaverne mellem staten som den regulerende og den primære finansierende part og kommuner og regionerne som driftsherrer den optimale organisering? Kan andre end regionerne drive det regionale sundhedsvæsen, og måske endda bedre?

Det giver god mening at lade staten varetage sundhedsopgaverne ud fra princippet om, at den, der er ansvarlig for, at der bliver leveret sundhedsydelser, er den samme, som er ansvarlig for opkrævning af ressourcerne dertil. Et samtidigt ansvar for indtægter og udgifter giver legitimitet og økonomisk ansvarlighed. Det giver også god mening at lade kommunerne varetage sundhedsopgaverne, hvis man ser på argumenterne bag strukturreformen i 2007 med hovedprincipperne: nærhed og én indgang til den offentlige sektor.

Sygeplejerske: Hvornår får vi lov til at udføre vores opgave?

Statslig drift af sundhedsvæsnet vil betyde centralisering af beslutningerne og dermed distance til lokale forhold og lokal involvering. Det kan kommunal varetagelse af opgaverne derimod sikre, men ikke uden risiko for manglende koordination og samarbejde. Spørgsmålet er også, om kommunerne kan drive sygehusene effektivt og samtidig sikre fællesskabets bedste. Et forslag har så gået på, at sygehusdrift kan varetages af kommunale fællesskaber. Men hvad er forskellen på samarbejde mellem politikere i x antal kommuner og regionalt valgte politikere?

Erfaringerne fra andre lande giver os ikke meget at gå efter. I Storbritannien har man ikke vist, at et nationalt sundhedsvæsen har ultimative fordele, også selv om man har suppleret med lokalt baserede enheder. Norge centraliserede sundhedsvæsnet for år tilbage og indsatte bestyrelser med erhvervsfolk, men det forhindrede ikke udgifterne i at stige markant efterfølgende.

Der er absolut stadig opgaver at løse forude for regionerne, men er der grundlag for at nedlægge dem?

I Sverige og Finland har man igangsat forskellige decentraliseringsinitiativer, men de er fulgt op af centrale styrings- og kontrolinstanser for at sikre kvalitet og ensartethed.

Læs politikernes svar: Det mener partierne om sundhedsvæsnet

Der er mange muligheder for indretning af et lands sundhedsvæsen, og de har forskellige konsekvenser. Dem skal man kende, før der initieres nye initiativer eller større eller mindre reformer. Så er der grundlag for at flytte regionernes opgaver til staten eller til kommunerne?

Regionerne har leveret varen. Flere patienter behandles, ventetiden er reduceret, kvalitetsinitiativer er igangsat, patienterne er tilfredse, produktiviteten er stigende, og ressourcerne udnyttes bedre. Der er absolut stadig opgaver at løse forude for regionerne, men er der grundlag for at nedlægge dem?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende
Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her