Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Professor: Regionerne er kommet for at blive

Hvordan ser regionernes karakterbog ud efter 10 års øvelse?

Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedsøkonomi- og politik ved SDU.
I regionernes 10-årige levetid har der været debat om deres berettigelse og om hvor godt de har drevet sundhedsområdet.

Tre politiske partier har fortsat regionernes afskaffelse på dagsordenen, men desuagtet har vi stadigvæk regioner. Forklaringen er den enkle, at regionerne nøgternt vurderet har gjort det godt, men langtfra prangende på alle områder, og at alternativerne til regionerne ikke er overbevisende bedre.

Hvordan ser regionernes karakterbog ud efter 10 års øvelse?

Forsker: Regionerne har gjort Danmark mere abstrakt

På økonomisiden er karakteren til 10 eller 12. Regionerne har overholdt de økonomiske rammer, som staten og regionerne aftaler hvert år ved økonomiforhandlingerne. Sygehusene har haft en årlig produktivitetsvækst på 2,4 pct. i gennemsnit og bidrager samtidig til at afkræfte myten om, at offentlige institutioner ikke kan drives effektivt. 

De igangsatte sygehusbyggerier holder sig inden for budgetterne – noget, staten måske kunne lære noget af.

Er de forskellige garantier – ventetid og udredning – blevet overholdt? Svaret er stort set ja, og samlet set er ventetiderne faldet markant, og karakteren lyder på et 10-tal. Det skyldes en kombination af tæt statslig opfølgning og økonomiske incitamenter fra en særlig ventelistepulje, og at sygehusene er blevet drevet godt med forståelse for, at patientrettigheder naturligvis skal opfyldes.

Kvalitetsmålinger viser vedvarende forbedringer for såvel den kliniske som den patientoplevede kvalitet. Her vil karakteren være 7 til 10. Ser man på de årligt tilbagevendende tilfredshedsundersøgelser for sygehusene, er resultaterne imponerende flotte, men med fortsat plads til forbedringer, f.eks. samarbejdet med almen praksis og kommunerne samt bedre kommunikation med patienterne.

Skal regionerne nedlægges? Læs partiernes svar

Sygehusstrukturen er blevet forenklet, og der er indført akutsygehuse (”supersygehuse”), hvor speciallæger står i front ved modtagelse af akutte patienter.

Regionerne har formået at gennemføre en sygehusplanlægning baseret på et statsligt diktat fra Sundhedsstyrelsen og får karakteren 7 til 10. De to sværeste opgaver har været den geografiske placering af akutsygehusene og detailplanlægningen af de nye sygehuse inden for meget stramme statsligt fastsatte økonomiske rammer.

De igangsatte sygehusbyggerier holder sig inden for budgetterne – noget, staten måske kunne lære noget af.

Hvad med høje administrationsomkostninger og for mange djøfere i regionerne? Det korte svar er, at det er baseret på fordomme uden belæg i foreliggende data.

Sundhedsøkonom: Regionerne har leveret varen. Er der et alternativ til dem?

De tre alternativer til regionerne er ikke tiltrækkende: et statsligt sundhedsvæsen, et sundhedsvæsen, der drives af kommunale fællesskaber, og et sundhedsvæsen med bestyrelser for administrative regioner og sygehuse.

Den sidste model vidner om manglende kendskab til styring af et moderne sundhedsvæsen og en fejlagtig parallelisering til det private erhvervsliv.

Kun i Finland har man kommunale fællesskaber, men de er nu under afvikling til fordel for en model, der ligner den danske, og de statslige erfaringer fra England og Norge overbeviser ikke.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsker: Regionerne har gjort Danmark mere abstrakt

Michael Böss, historiker, samfundsforsker Holstebro

Både kommuner og regioner bliver allerede i dag blot betragtet som serviceinstitutioner i stedet for vigtige dele af folkestyret.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Kommentar: Har socialdemokratismen ligefrem sejret sig ihjel?

Jørn Mikkelsen
Noget må ske. Mange af de socialdemokratiske partier i Europa risikerer ellers at blive reduceret til rene kustoder for deres egen glorværdige historie.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her