Martin Ågerup

Blog: Hidtil overset klimahykleri fra Alternativet

Når Alternativet ”klimakompenserer”, koster det småpenge. Vi andre skal betale kassen.

Blog: Vækstkrise: Du og hvert medlem af din familie går glip af 70.000 kr. i år

Verdenshistorien viser, at vækst ikke kun giver materiel, men også åndelig og kulturel berigelse

Blog: Bliver den danske tillidskultur nedbrudt af velfærdsstaten?

Et samfund, hvor halvdelen af BNP kanaliseres igennem offentlige kasser, er et samfund, der kalder på øget korruption.

Blog: Mangel på arbejdskraft er ikke en »løgnehistorie«

Virksomheder siger nej til ordrer, flytter til udlandet eller automatiserer, når arbejdskraften og kompetencerne ikke er til rådighed.

Blog: 8 ting, det er værd at holde øje med i den nye folketingssamling

Folketinget åbner i dag. Folketingsåret byder med sikkerhed på et valg, men hvad er ellers på dagsordenen?

Blog: Mette Frederiksens hyldest til Aalborg Portland klinger hult

Sidst Socialdemokraterne sad i regering hævede de afgifterne, så Portland var tæt på at lukke

Blog: Godt råd til venstrefløjen: Gør velfærdsstatens produktivitet til jeres mærkesag

Hvis sygehuse, universiteter og plejehjem ikke formår at øge produktiviteten, må fremtidens velfærd nødvendigvis finansieres privat i stedet for af skatteyderne.

Blog: Sygdommen alle ønsker at være ramt af

Finanslov: Hvert år skal skatteyderne hjælpe den syge velfærdsstat ved at sende flere og flere penge.

Blog: Derfor styrtdykker danskernes tillid til politikerne

Alle giver globalisering skylden, men indtil finanskrisen steg tilliden. Skurken er lav økonomisk vækst

Blog: Nej, Pernille Rosenkrantz-Theil: Regnemodeller i Finansministeriet er ikke problemet

I årtier har man fra både politisk og fra social- og sundhedsfaglig side ytret ønske om et velfærdssystem, som i højere grad forebygger end behandler. To socialdemokrater mener, at skattekronerne kunne blive brugt klogere og forudser sågar, at det ville kunne føre til et lavere skattetryk. Så langt er jeg rørende enig. Men Finansministeriets regnemodeller udgør ikke hindringen, og det er naivt at tro, at en ny regnemodel er løsningen. Problemerne med at få forebyggelse til at virke i velfærdsstaten stikker langt dybere. Den er ikke indrettet til forebyggelse, og aktørerne har ikke de rette incitamenter. Folk går for eksempel til lægen, når de er syge, ikke når de er raske. Og lægen bliver betalt for at behandle de syge, ikke for at holde de raske sunde. Hvad kunne man gøre for at få forebyggelse til at fungere? Det giver denne blog nogle bud på.

Blog: Earth Overshoot Day er en fupberegning fra Verdensnaturfonden

WWF når frem til, at vi forbruger svarende til 1,7 jordkloder ved at medregne det areal, som skulle beplantes med skov, hvis skoven skulle opsuge hele vores årlige udledning af CO2. Derved lægger WWF i et hug en hel jordklode oven i det faktiske arealforbrug. Men vi kan undgå ophobning af CO2 i atmosfæren på langt mere fornuftige måder end ved at plante hele kloden til med skov. Håndterer vi det mere fornuftigt, end WWF forestiller sig, kan vi fint klare os med den ene jordklode, vi har – også uden at reducere vores forbrug. Vi kan faktisk øge det.

Blog: Svar til Jalving: Integration af indvandrere fra muslimske lande kan lykkes

Der er godt 300.000 herboende indvandrere og efterkommere fra muslimske lande, hvoraf omkring 70 pct. har dansk statsborgerskab. Det er et vilkår. Derfor er det afgørende, at vi danner alliancer og venskaber med de mange indvandrere fra muslimske lande, som er tilhængere af det liberale demokrati og ønsker at være del af det danske samfund. På den måde kan det liberale demokratis normer gradvist sprede sig blandt indvandrere.

Blog: Vi gammeldanskere bør møde muslimske nydanskere med respekt og tolerance

Succesfuld integration kræver, at indvandrere tager de individuelle frihedsrettigheder til sig. Hvis det skal ske, er det vigtigt, at indvandrere også oplever, at de selv bliver respekteret som individer, både i den formelle lovgivning og i den offentlige debat. Desværre ser vi ofte debattører såsom Mette Thiesen fra Nye Borgerlige behandle muslimske indvandrere som et kollektiv, der samlet skal stå til ansvar for, hvad et mindretal eller sågar enkeltpersoner foretager sig. Det er ikke rimeligt.

Blog: Da Kræftens Bekæmpelse forlangte mere kontrol og mindre tillid

Kræftens Bekæmpelse brugte i starten af ugen et ulykkeligt barn som argument for flere regler og mere offentligt bureaukrati. Organisationen påpeger et væsentligt problem, men løsningsforslaget er som altid det samme: Lav regler og stol ikke på offentligt ansattes dømmekraft. Og Kræftens Bekæmpelse slipper for det ellers relevante spørgsmål: Hvor skal pengene komme fra, eller hvor skal tiden tages fra? Hjertepatienterne? Eller de psykisk syge?

Blog: Drop DJØF-bashing: Offentligt bureaukrati er vores egen skyld

Sandheden er, at det kun er i skåltalerne, at politikerne vil afbureaukratisere. I virkelighedens verden konkurrerer politikerne nærmest om det modsatte – jo flere love og regler de kan indføre, jo mere handlekraftige kan de virke, og jo mere kan de profilere sig. Og vi vælgere belønner selv de mest regulerings-liderlige af dem med vores stemme på valgdagen. Som oftest prøver DJØF’erne bare at passe de job og løse de opgaver, politikerne giver dem.

Blog: Ledelseskrise i den offentlige sektor giver dårlig velfærd

I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje.

Blog: Hvornår bør du blive forarget over høje direktørlønninger?

Vi almindelige mennesker får del i gevinsten, når bestyrelsen rammer rigtigt og ansætter en stjernedirektør, som leverer varen. Mens vi kan overlade det til ejerne at samle regningen op, hvis det går galt. Der er ikke rigtig noget at blive forarget over.
Profil
Martin Ågerup (f. 1966) er direktør for den borgerlig-liberale tænketank Cepos og skriver uden omsvøb om samfundets og velfærdsstatens store udfordringer. Han er forfatter til fire bøger om samfundsforhold, senest ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” (People’sPress 2017).
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig for at kinesisk mineprojekt kan omgås UNESCO-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her