Urimelige beskyldninger

JP BRAGTE 7/1 et indlæg fra advokat og jur. dr. Jytte Thorbek under overskriften "Slagsmål om Christian". Jytte Thorbek fremkommer i indlægget med nogle urimelige beskyldninger mod bl.a. Civilretsdirektoratet. Det er baggrunden for, at jeg helt undtagelsesvist har valgt offentligt at tage til genmæle i en konkret sag.

Jytte Thorbek nævner ikke udgangspunktet for denne ulykkelige sag, nemlig at sagen har baggrund i en skilsmissestrid mellem to forældre, af forskellig nationalitet, om deres søn Christian. Da Christian i sommeren 1998 af moderen Kirsten Chesnut blev bragt til Danmark fra USA, hvor han havde boet hele sit liv, var faderen i USA ikke i tvivl om, at der var tale om en bortførelse af Christian. Moderen har imidlertid givet udtryk for, at hun og Christian var rejst på ferie til Danmark. Forældrene har således vidt forskellige opfattelser af, hvad sagen drejer sig om.

Ulovlig udrejse

Sådanne konflikter skal efter dansk lovgivning afgøres ved domstolene, hvilket også er sket i denne sag. Og faktum er, at såvel en amerikansk domstol som fogedretten i Aalborg og Vestre Landsret har fundet, at Kirsten Chesnuts udrejse af USA med Christian efter amerikansk lovgivning var ulovlig, og at Christian derfor skulle udleveres til USA. Det juridiske grundlag for udleveringen er Haagerkonventionen af 1980 om de civilretlige virkninger af internationale børnebortførelser, som både USA og Danmark har tiltrådt.

Under de danske domstoles behandling af sagen var begge forældre repræsenteret ved advokater. Domstolene har således haft kendskab til Kirsten Chesnuts opfattelse af sagen, da de traf afgørelse om tilbagelevering af Christian til faderen i USA. Kirsten Chesnut ønskede tilsyneladende ikke at acceptere domstolenes afgørelse, men valgte at tage sagen i egen hånd og "gå under jorden" med Christian. På tilsvarende vis tog faderen sagen i egen hånd ved at finde frem til Christians opholdssted og få ham bragt tilbage til USA.

Jytte Thorbek kritiserer i sit indlæg Civilretsdirektoratet for at have sendt sagen videre til fogedretten.

Dette forekommer mig ganske ubegribeligt. Som advokat bør Jytte Thorbek kende til lovgivningen og konventionerne på området, hvorefter Danmark internationalt har forpligtet sig til at samarbejde med andre stater om udlevering af børn, der ulovligt er bortført her til landet. Civilretsdirektoratet har som centralmyndighed efter konventionen pligt til at videresende anmodninger om udlevering til fogedretten, og direktoratet skal i øvrigt løbende holde den udenlandske centralmyndighed orienteret om sagen.

Jeg kan til sidst ikke undlade at kommentere de helt urimelige beskyldninger mod justitsministeren om ikke at ville hjælpe Kirsten Chesnut i sagen. Virkeligheden er, at justitsministeren har holdt flere møder med Kirsten Chesnut, ligesom han og Civilretsdirektoratet, bl.a. efter at have rådført sig med den amerikanske ambassade i Danmark, er fremkommet med flere forslag med henblik på at hjælpe Kirsten Chesnut med at få kontakt til Christian og med at få løst op for de problemer, som hun står overfor i USA.

Parat til at hjælpe

Kirsten Chesnut har imidlertid ikke hidtil været indstillet på at følge disse forslag, idet hun bl.a. kræver, at de danske myndigheder skal erkende at have begået væsentlige fejl under sagens behandling.

Som det fremgår, må jeg klart afvise, at dette er tilfældet.

Selv om Civilretsdirektoratet ikke er enig i Kirsten Chesnuts og Jytte Thorbeks fremstilling af sagen, er Civilretsdirektoratet rede til fortsat at forsøge at hjælpe Kirsten Chesnut med at skabe kontakt til Christian gennem de amerikanske myndigheder inden for rammerne af samarbejdet i Haagerkonventionen. Men det forudsætter naturligvis, at Kirsten Chesnut ønsker at tage imod dette tilbud, hvilket hun hidtil har afvist.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.