Slagsmål om Christian

24/12-2000 omtalte Jyllands-Posten i en udmærket artikel Kirsten Chesnuts kamp for på ny at være sammen med sin søn Christian, der som nævnt i artiklen blev bortført til USA af to af faderen bestilte privatdetektiver. Artiklen slutter med følgende oplysning:

»Justitsministeren har én gang for alle fastslået, at han ikke kan blande sig i domstolsafgørelser, og han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.«

Som det fremgår af artiklen, var Kirsten Chesnut fuldt ud lovligt og efter forudgående meddelelse til barnets amerikanske fader rejst på sommerferie med Christian til familien i Danmark, således som hun tidligere havde gjort.

Denne gang skulle det imidlertid få katastrofale følger for hende og barnet. For næppe havde moderen sat sine ben på dansk jord, før end faderen - hendes eksmand - rettede henvendelse til det amerikanske udenrigsministerium og hævdede, at barnet var blevet bortført.

For fogedretten

Udenrigsministeriet kontaktede straks det danske Civilretsdirektorat, som uden nærmere forklaring og dokumentation accepterede påstanden om bortførelse og straks gik i gang med at efterkomme kravet om udlevering af barnet.

Sagen blev som en hastesag overdraget til fogedretten i Aalborg, som samtidigt fik pålæg om, at det denne gang ikke måtte gå som i to tidligere sager, hvor danske kvinder var rejst fra USA uden at have de nødvendige papirer i orden - for derefter at gå under jorden.

Der foreligger adskillige telefonnotater i Civilretsdirektoratet, der mere end antyder, at fogedretten blev nøje instrueret om, hvordan sagen skulle behandles og rapporteres til direktoratet, dvs. en klar indblanding i den dømmende magt fra den udøvende magts side.

På ferie

I et af telefonnotaterne oplyste dommerfuldmægtigen ved fogedretten, at Kirsten Chesnut efter hendes opfattelse blot var på ferie i Danmark.

Hvorledes det herefter kunne gå til, at dommerfuldmægtigen få dage senere kom til den modsatte opfattelse, har det ikke været muligt at få oplyst.

Baseret alene på faderens udokumenterede påstand lagde fogedretten i Aalborg ved en falsk analogislutning uden videre til grund, at Kirsten Chesnut havde i sinde at gå under jorden med barnet, og uden forudgående underretning til nogen beordrede dommerfuldmægtigen udkørende fogedforretninger til moderens familiemedlemmer for at lede efter moder og barn.

Normalt sender fogedretten først en tilsigelse til et møde i retten, hvor sagen belyses fra begge sider.

Ingen kopier

Et af de helt usædvanlige aspekter i sagen er, at dommerfuldmægtigen modtog og afsendte breve direkte til faderens amerikanske advokat til trods for, at faderen havde en dansk advokat, og stik imod alle regler fik Kirsten Chesnut og hendes daværende advokat ikke kopi af disse skrivelser.

Et enkelt af dommerfuldmægtigens breve er dog knapt et år senere blevet udleveret af fogedretten, og det er meget afslørende. Det fremgår heraf klart, at hensigten var at få barnet sendt til USA hurtigst muligt uden moderens indblanding.

I brevet skriver dommerfuldmægtigen endvidere, at det er vigtigt, at faderen kommer til et planlagt retsmøde, for efter en hemmelig plan skulle barnet her tages fra moderen med magt. Kirsten Chesnut fornemmede dog, at noget usædvanligt var i gære, og anmodede fogedretten om frit lejde til at møde i retten og forklare sagens sammenhæng, men fik afslag. Derfor udeblev hun fra mødet.

Sagens dokumenter viser, at der har været en særdeles aktiv telefonkæde mellem fogedretten, den amerikanske advokat og Civilretsdirektoratet.

Sagsbehandleren i direktoratet udleverede således sit private telefonnummer både til fogedretten og til faderens amerikanske advokat, og på tilsvarende vis indhentede sagsbehandleren også eksmandens og hans advokats private telefon- og faxnumre. Dette er helt usædvanligt.

Fængsel in absentia

Justitsministeren er Civilretsdirektoratets overordnede chef og ansvarlig for de ansattes handlinger. Hans bemærkning om, at han ikke kan blande sig i domstolsafgørelser, er derfor ikke troværdig, fordi hans personale i Civilretsdirektoratet på særdeles aktiv vis blandede sig i fogedrettens arbejde og derved i høj grad bidrog til den nuværende hårdknude.

Med de danske myndigheders beredvillige hjælp er Kirsten Chesnut nu i USA in absentia idømt et halvt års fængsel for børnebortførelse, frataget sin andel i den fælles forældremyndighed og på eksmandens initiativ frataget hele sin formue, som derefter er overdraget til ham som kompensation for påstået psykisk stress på grund af udleveringssagen (lidt under en million kr.), hans sagsomkostninger og udgifter til privatdetektiv (ca. 250.000 kr.) samt betaling af løbende børnebidrag osv.

Uhyrlig situation

Hvis Kirsten Chesnut i dag rejser tilbage til USA, vil hun øjeblikkeligt blive arresteret og sendt til afsoning af dommen, og uagtet dette er forudsætningen for, at hun vil kunne se sin søn i USA, at hun går med til en mentalundersøgelse og forlods deponerer 50.000 dollars, hvilket hun ikke har mulighed for.

Det er derfor meget forståeligt, at justitsministeren helst kravler under bordet og melder hus forbi, for det er en uhyrlig situation, som han og hans medarbejdere i Civilretsdirektoratet med åbne øjne har skabt for en dansk statsborger, som de har givet en behandling, som man ikke ville forvente i et såkaldt retssamfund.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.