Mange mænd skal glemme, hvor ”maskuline” de var, da de var yngre

Når vi bliver ældre, kan vi også mindre med vores kroppe. Men hvordan kan ældre mænd bedst forholde sig til alderdommens forandringer af deres psykiske og fysiske formåen?

Artiklens øverste billede
Den gruppe mænd, som har mindst social kontakt med slægtninge, venner og naboer, er fraskilte mænd og mænd, som aldrig har været gift. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Mænds aldring er en proces, som er fyldt med modsætningsforhold. Ældre mænd kan opleve at blive meget ambivalente omkring deres forhold til de dominerende maskulinitetsstereotyper. De kan stå i det dilemma, at de på den ene side stadigvæk ønsker at leve op til de snævre forestillinger om mænds handlekraft og fysiske formåen, og på den anden side opleve et kropsligt forfald, som gør det umuligt.

Mange mænd har livet igennem bundet deres selvværd op på deres præstationer på arbejdsmarkedet. For nogle mænd forbliver hele livet en uafbrudt kamp for anerkendelse og respekt. For disse mænd gælder det om at lære at glemme, hvor ”maskuline” de var, da de var yngre – og i stedet få en realistisk forestilling om deres ståsted i alderdommen.

Det kan derfor gælde om at finde et selvværd, som ikke er bundet op på prestige og præstationer. Og om ikke at være bange for, at det gamle selvbillede skal krakelere.

Kenneth Reinicke er forfatter og lektor i mandeforskning ved Roskilde Universitet. Foto: PR

For andre mænd bliver alderdommen og overgangen fra arbejdsliv til otium en mulighed for at abdicere på ærefuld vis. Disse mænd ser ofte alderdommen som en slags ”mulighedernes land”, hvor det bliver muligt at skabe et mere velafbalanceret og holistisk selvbillede, hvor der skabes mere rum til selvrefleksion, intimitet og venskaber.

Alderdom kan altså både være en berigelse og en belastning, men er dog i mange henseender forbundet med tab. Ældre mænd er ofte mere udsatte end ældre kvinder. Specielt enlige, ældre mænd udgør en gruppe af udsatte mænd. Der er derfor grund til at tro, at alderdommen ofte er svær for specielt denne gruppe, hvilket bestyrkes af, at ældre mænd har den højeste selvmordsrate i Danmark. For eksempel har ældre mænd sværere ved at håndtere tabet af ægtefællen end ældre enker. Deres netværk er ofte spinkelt, og de mangler nogen at dele deres sorger og glæder med.

Enlige, ældre mænd er af samme grund mere tilbøjelige end enlige ældre kvinder til at leve i isolation og ensomhed. Den gruppe mænd, som har mindst social kontakt med slægtninge, venner og naboer, er fraskilte mænd og mænd, som aldrig har været gift.

Det er karakteristisk for mænd – specielt efter at de er fyldt 75 år – at de i mindre grad end kvinder er i stand til at erstatte tabte venskaber. Samtidig sker der generelt en reduktion i trangen til at skabe nye tætte venskaber og en reduktion i behovet for social involvering ud over familierelationer.

Til trods for disse udfordringer overser og ignorerer vi som samfund ofte ældre mænds livsbetingelser, og ældre mænd ikke er så gode til at opsøge og gøre brug af diverse hjælpetilbud. Derfor er det vigtigt, at vi forsøger at skabe relevante sociale tilbud til mænd og finde virksomme strategier til at integrere ældre mænd mere i samfundet.

Kenneth Reinicke er forfatter og lektor i mandeforskning ved Roskilde Universitet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.