Vildt københavnerhjem fyldt med unikke løsninger

28-årige Jeppe har selv stået for alt i den gennemgribende renovering af sin spektakulære kvist-lejlighed fra 1777.

Artiklens øverste billede
Foto: home City

Her er ingen minimalistiske standardløsninger, ingen nemme, tilfældige udveje og ingen mainstream mærkevaremøbler. Jeppe Bjørnberg Hansens kvistlejlighed på 4. og 5. sal i midten af København er derimod spækket med skæve, overraskende og unikke løsninger som guldfarvede radiatorrør og blomsterfyldte tagrender langs spærene og overraskende loppefund.

Den 28-årige og selvudråbte altmuligmand købte lejligheden i sommeren 2015. En lejlighed, som dengang fremstod ganske forfalden.

Her bor: Jeppe Bjørnberg Hansen, 28 år.
Beskæftigelse: Arbejder hos guitarværkstedet Copenhagen Guitars. Oprindeligt uddannet autolakerer, har blandt andet arbejdet med billedkunst og er tidligere graffitimaler, beskriver sig selv som “altmulig- og umuligmand”
Beliggenhed: Stræderne, Indre København
Størrelse: 65 kvm + 15 kvm hems.
Byggeår: 1777.
Renoveringsår: 2016.

“Det var i høj grad et håndværkertilbud. Badeværelset var fra 1970’erne, og generelt trængte den til en ordentlig renovering,” siger Jeppe. Og en ordentlig renovering må man i dén grad sige, at den har fået. Lejligheden i den gamle ejendom fra 1700-tallet, der har Christiansborg på den ene side, Strøget på den anden side og udsigt til Thorvaldsens Museum.

Læs også: Familiehjemmet på 5. sal er fyldt med kreative løsninger

“Hele 2016 har været sat af til renovering. Jeg har været den igennem fra ende til anden,” fortæller Jeppe, som selv har været involveret i hver eneste lille detalje. VVS- og el-arbejde har han fået professionelle fagfolk til at udføre, mens tømrere har taget sig af det grove. “Jeg har selv stået for finishen. Spartlet, malet, fuget og dekoreret. Min force er helt klart æstetikken og det endelige look,” siger han om hjemmet, der er domineret af naturmaterialer og ædelmetaller.

Foto: home City

Selv beskriver bygherren stilen som “rustik med sans for kontrasterne”. Kontrasterne kommer blandt andet til udtryk i mødet mellem de rå murstensvægge og de mere end 200 år gamle bindingsværk, der blandt andet har fået selskab af hvidpudsede vægge og lofter samt guldfarvede radiatorrør.

“Jeg tænder på charmen ved det gamle og har generelt taget udgangspunkt i lejligheden, som den var – med skævheder, bindingsværk og respekten for det gamle håndværk,” siger Jeppe.

Læs også: Fra ”gammel kattebakke” til vidundervilla i Taarbæk

Foto: home City

De smukke, lyse plankegulve, der er af amerikansk Douglas-træ og ganske fri for knaster, er et godt eksempel på, hvordan de oprindelige elementer spiller en central rolle. “Det lå i lejligheden, da jeg købte den, og så meget gammelt og brunt ud, så jeg frygtede faktisk, at det aldrig ville komme til at se godt ud. Men da først det blev slebet ned og fik lud, synes jeg, det blev ret lækkert,” fortæller Jeppe.

Et andet eksempel er de originale bindingsværk, der har fået en omgang bejdse, så de fremstår med et varmt og gyldent skær. “Jeg er født på Bogø og er vokset op på en bondegård der, så den landlige idyl, der også sidder i bindingsværket, skal man ikke lade sig kimse af,” siger han med et smil.

Foto: home City

Særlig vellykket synes Jeppe, at stues rå murstensvæg er. Takket være indrammet belysning lyser den op uden at blænde, mens den desuden tjener som ‘wall of fame’ med rockklenodier – blandt andet med guldindrammet autograf fra Nirvanas Kurt Cobain.
De rå, forskelligfarvede træpaneler på den anden væg er gamle københavnske stillads-brædder, købt hos Genbyg.

Læs også: Gudrun og Kristoffers danske hjem i Los Angeles

Foto: home City

Stuens modsatte endevæg, “Western-væggen”, som ejeren med rette kalder den, er også beklædt med gamle stillads-brædder, mens den tilstødende væg har fået et lag tapet, der til forveksling ligner gamle metalplader. Tapetet er købt i butikken Rue Verte i København.

“Arne Jacobsens Ægget har jeg fået betrukket med koskind på bagsiden, der matcher cognac-farven på forsiden. Det er en af mange unikating herhjemme, for jeg synes, det giver noget særligt at vide, at tingene er unikke, og at ingen andre har det samme,” siger Jeppe. Maleriet med det amerikanske flag og guitar har han selv lavet.

“I min tidligere lejlighed, der også var et gør-det-selv-projekt, endte jeg med at få sat for lidt lys op, så derfor har jeg fra begyndelsen gjort mig rigtigt mange overvejelser om belysningen her,” fortæller Jeppe.

Lejligheden igennem er der derfor monteret belysning i ‘to lag’, nemlig de indbyggede, kraftfulde spots i loftet og det mere hyggeprægede lag bestående af de sorte væglamper ‘Cube’ samt lyskæder og anden indirekte belysning.

Jeppe, der ikke har nogen professionel baggrund i bygge- eller indretningsverdenen, har mest af alt har brugt sin medfødte flair til at lykkes med renoveringsprojektet.

“Men enkelte steder har jeg kunne udnytte, at jeg er uddannet autolakerer, for eksempel ved stikkontakterne, som alle er sprøjtemalet, så de matcher vægfarverne,” siger Jeppe, der er tidligere danmarksmester i autolakering og desuden har brugt sine talenter til at sprøjtelakere lejlighedens radiatorrør med guldfarve.

Jeppes bedste råd til renovering af ”håndværkertilbud”:

  • Det tager altid længere tid, end man tror. Regn måske med dobbelt så lang tid, så du ikke bliver stresset og irriteret undervejs.
  • Du skal turde føre dine tanker og ideer ud i livet uden at være bange for normen om, at alt skal være hvidt og minimalistisk – og uden at være bange for, om du kan sælge det videre bagefter, for den personlige charme er i høj kurs.
Foto: home City

Køkkenet består af et mangeartet miks af dyre og billige materialer. Selve elementerne er fra Ikea, mens bordpladen er snedkerfremstillet i Corian med indbygget vask og nedsænket kogeplade, mens stænkpladen er af kobber.

“Jeg tror, at jeg generelt er god til at sammensætte materialer, som ikke nødvendigvis er dyre, men til gengæld krydre dem med dyre detaljer, så det færdige resultat bliver lækkert og unikt,” fortæller Jeppe.

Spisebordet (i forgrunden på billedet herover) er lavet af gamle indonesiske skibsplanker, købt i den hollandske butik One world interiors, mens det mørke tapet med lædertekstur er købt i Rue Verte i København.

Foto: home City

Læs også: Kun tennisbanen skiller designerens skønne hjem fra Øresund

En af lejlighedens mest originale detaljer finder man oven på køkkenets fritlagte bjælker. Efter at have haft diverse byggematerialer liggende heroppe under renoveringen virkede her pludseligt lidt tomt, da der blev ryddet op, fortæller Jeppe, og derfor kom han på den idé at montere tagrender beplantet med efeu oven på bjælkerne.

“Der er næsten 4,5 meter til loftet og store Velux-vinduer i skråvæggene, så de tre tagrender med grønt bidrager til, at køkkenet virker mere hyggeligt og frodigt,” siger Jeppe, der desuden har fået speciallavet fødderne til tagrenderne på det guitar-værksted, han arbejder.

Foto: home City

Oven over køkkenet finder man desuden en lille repos, som en loftslem giver adgang til. Ligesom i stuen er en væg heroppe beklædt med gamle stillads-brædder, og hvis man ikke ved bedre, kan man sagtens foranlediges til at tro, at det blot er en væg.

“Mange er faktisk blevet overraskede over, at der gemmer sig et rum bag væggen,” fortæller Jeppe om brædderne på kvisten, der skærmer for lejlighedens soveværelse.

“Der er nemlig ikke noget synligt håndtag, så når døren er lukket, skal man vide hvilket bræt, man skal trykke på for at åbne til soveværelset.”

Den malede guldkant, der indrammer det læderimiterede tapet på væggen er et eksempel på, hvordan mange af de skæve ideer er opstået hen ad vejen.

“Her har jeg bare tænkt, hvad går godt i spænd med de mørke farver? Jamen det gør guld jo,” siger den kreative bygherre og pointerer, at resultatet af renoveringen som helhed dog ikke er endt særligt langt fra, hvad han oprindeligt havde forestillet sig.

Foto: home City

Også i det lille skrå-loftede soveværelse under taget og med de store, lysgivende vinduer kommer de store gamle spær til syne.

Læs også: Smart og stilet Aarhus-hjem på 65 kvm

I stil med hjemmets øvrige rum byder også badeværelset på små overraskelser. Hverken gulv eller bruseniche er beklædt med træ, selv om det ser sådan ud, men med italienske klinker, der ikke bare ligner træplanker, men takket være strukturen også føles som træ – og som ifølge Jeppe fremstår særligt flotte, når de bliver våde. Også på badeværelset får ejerens fortid som autolakerer og graffitimaler lov at titte frem via det spraymalede rør i guld.

Lejligheden består i alt af 80 kvm. 65 er fordelt på 4. sal med stue, køkken, entre og badeværelse, mens soveværelset på kvisten er 15 kvm.

Læs også: Modernistisk og miljøvenlig villa i Hillerød

På trods af at Jeppe udelukkende har haft sine egne behov og sin egen smag for øje, mens han har renoveret og indrettet lejligheden – og selv om han har ejet den i mindre end to år – er det nu tid til at komme videre, fortæller han: “Nu, hvor den er færdig, går jeg hurtigt og bliver rastløs og får lyst til andre projekter og en ny lejlighed, jeg kan udfolde mig i.”

Derfor har han netop underskrevet kontrakten på en ny lejlighed – endnu et håndværkertilbud – blot få hundrede meter væk. Samtidig er hjemmet her sat til salg hos Home City.

“Jeg tror allerede, jeg lykkeligt har glemt, hvor slemt og krævende sådan et renoveringsarbejde er. Men det næste, jeg laver, skal være endnu vildere… Blandt andet går jeg og drømmer om et bibliotek med en hemmelig dør,” fortæller Jeppe.

Læs hele artiklen om det vilde københavnerhjem her.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.