Drømmebolig eller mareridt? Det skal du være på udkig efter

Åbent hus er chancen for et nærmere kig på drømmeboligen. Inden købet bliver en realitet, er der dog en række forbehold at tage højde for. Hvilke forbehold det drejer sig om, giver vi dig her nogle bud på.

Artiklens øverste billede
Påsken er højsæson for boligsalg, og landet over åbner utallige boliger dørene, for at blive solgt. Arkivfotoet er fra en åbent hus-dag i Havnehusene i Aarhus. Foto: Gregers Tycho

I har fundet drømmehuset med skov og strand lige inden for nærmeste radius. På papiret perfekt til jeres aktive livsstil. Eller måske er det penthousen med udsigt over byens glimtende tage, I har forelsket jer i. Boligindretningen er allerede begyndt, mens I står til åbent hus-arrangementet. Ideer til, hvor møblerne kunne stå, og hvad I kunne gøre med køkkenet, fylder automatisk tankerne op. Men drømmeboligen kan hurtigt forvandle sig til et mareridt, hvis de indledende runder af boligkøbet ikke bliver gennemført grundigt.

Det første emne er naturligvis økonomien. Et møde med banken er derfor helt overordnet det første trin i boligsøgningen. Også inden drømmene får frit løb til åbent hus-arrangementet.

Læg mærke til, hvordan folk fordeler sig. Er folk spredt ud over boligens rum, så betyder det, at boligen er godt egnet til mange mennesker.

Rasmus Thomsen, , Købermaegler.dk

»Find ud af, hvor meget I vil bruge af jeres rådighedsbeløb, inden I tager ud. Find ud af, hvad jeres behov er, og hvordan det stemmer overens med økonomien,« lyder anbefalingen fra Rasmus Thomsen, der rådgiver kommende boligkøbere hos Købersmaegler.dk.

Indsnus atmosfæren

Når økonomi, behov og drømme er klarlagte, er man langt bedre stillet til åbent hus. Arrangementerne kan ofte være velbesøgte og et hurtigt overstået kapitel. På trods af mange mennesker og en lettere hektisk stemning, handler det om at få et førstehåndsindtryk med sig hjem.

»Gå alene rundt og indsnus atmosfæren. Sæt jer i møblerne og se, hvordan lyset falder ind. Tænk i det hele taget over, hvordan jeres møbler og stil passer ind i boligens form,« siger Rasmus Thomsen, der anbefaler, at man, mens man går diskret rundt og kigger, også er opmærksom på akustikken og på, hvordan typisk forekommende scenarier kunne udspille sig i de forskellige rum.

Man skal, ifølge ham, altså indtage den anonyme rolle og blot observere.

»Læg mærke til, hvordan folk fordeler sig. Er folk spredt ud over boligens rum, så betyder det, at boligen er godt egnet til mange mennesker. Det er jo en væsentlig faktor, hvis man tit har mange gæster,« forklarer Rasmus Thomsen.

Det handler dog ikke kun om at besigtige alt inden for boligens fire vægge. Udendørsarealerne er mindst lige så vigtige at få et indtryk af.

»Gå en tur i haven eller gå ned i gården og kig. En gåtur i området er også en god ide. Det giver et indblik i, hvordan området er og hvilke persontyper, der potentielt kan blive ens nye naboer,« siger Rasmus Thomsen.

Det er en del af førstehåndsindtrykket at snuse til nærområdet. Men det giver også en fornemmelse af, hvor god boligens beliggenhed er – noget, som ligeledes er en vigtigt faktor.

»Tænk over, hvor langt der er til arbejdet, supermarkeder, børnenes skole og sportshaller. Boligkøbet skal også fungere for jer rent praktisk og logistisk,« pointerer Jeanette S. Mikkelsen, der er uddannet bygningskonstruktør og til daglig arbejder som fagekspert og energivejleder på boligområdet for Bolius.

Husets stand kan koste dyrt

Boligkøb er ikke kun ensbetydende med indretning, perfekte udendørsarealer og en god beliggenhed. Selv om boligen på papiret er drømmeboligen, er der også de mere tekniske forbehold at tage hensyn til. Det vil sige, hvordan er boligens nuværende stand, og hvor meget arbejde kræver boligen.

Istandsættelse af boligen kan koste rigtig mange penge. Faktisk kan boligkøbet vise sig at blive en langt dyrere affære end først beregnet. Det kan man naturligvis undgå ved at undersøge huset nærmere for fejl og mangler inden købet.

Det område, som typisk medfører store udgifter, er husets skal. Husets skal er den udvendige facade, og her gælder det om at tjekke godt efter til åbent hus. Slidte døre, utætte vinduer, tage og sprækket murværk er dyre omkostninger.

»Kig på fugerne i murværket og tjek efter, om der er revner eller frostsprængninger. Det samme gælder taget. Hold øje med, om der er knækket tegl eller utætheder, og hvordan det ser ud med ventilationen på loftet,« siger Jeanette S. Mikkelsen og fortsætter:

»Vandskader kan også have haft sine konsekvenser. Det er alt sammen noget, der virkelig kan koste dyrt. Så man skal overveje, om det stemmer overens med ens økonomi og villighed.«

Brug sanserne

Indvendig er der også mange standsmæssige krav, der skal ses efter i sømmene. Vinduerne er igen et godt sted at starte. Dem kan man undersøge på en diskret måde ved at stikke hånden hen foran og mærke efter, om det trækker. Derudover kan toilet, gulve og vægge give et signal om, hvor meget vedligeholdelse, der skal til.

»Toiletter, vægge, gulve og døre kan have synlig slitage, som f.eks. indgroet snavs, revner og ujævnheder. Så huske derfor altid at åbne og lukke døre, læg mærke til gulvet og tjek toilettets armatur. Kort sagt, så brug alle sanserne og afprøv tingene,« siger købermægler Rasmus Thomsen.

Overvej dine muligheder

Med de forskellige faldgruber in mente slipper du for ubehagelige overraskelser på boligens slidte områder. Det kan også give et praj om, hvor meget arbejde der skal ligges i et eventuelt renoveringsarbejde. Men der kan naturligvis også være faldgruber, hvor det almindelige menneske, uden byggeteknisk baggrund, kan komme til kort. Det kan være spørgsmål, som f.eks. om en væg må rives ned, om der kan laves nyt køkken, bygges til eller om grunden har tinglysninger, der skal tages højde for. Det kan derfor være en stor gevinst at få en ven, der er håndværker, eller en anden fagperson med, der har dine interesser og behov som udgangspunkt.

»Anden gang huset bliver set, er det en god ide at få en uvildig byggesagkyndig med på råd. Vedkommende vil kunne give sparring i forhold til mange af de renoveringsopgaver, som eventuelt ligger i boligen, men også kunne fortælle mere om, hvordan og hvor der kan bygges til,« siger Jeanette S. Mikkelsen.

Alt i alt er en god omgang sund fornuft god at have med sig til åbent hus, så man ikke lader sig føre ad forelskelsen. Og ikke mindst et ekstra sæt, gerne fagkyndige, øjne.

God boligjagt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.