Design for to

Fordi ideer skabes i fællesskab, fordi samarbejde er en styrke, fordi der skal to til at indlede en dialog. Flere og flere designere vælger at slå sig sammen og kreere i duo.

Artiklens øverste billede
Spisestolen DAR kaldes af mange blot Eames-stolen. Charles and Ray Eames er en af de mest ikoniske designduoer gennem tiden, og også i dag finder mange designere sammen to og to. Foto: PR

Designduoer er som sådan ikke et nyt fænomen. Historisk set har kreative duoer altid eksisteret, og der findes et utal af eksempler på ægtepar, søskende eller åndeligt beslægtede, der har skabt i fællesskab. I sidste ende er det da også de færreste, der arbejder helt alene, og selv de designere, der vælger at stå på egne ben, kan have gavn af sparring fra en betroet medarbejder eller en partner i privatlivet. Men en ting er sikkert, i øjeblikket oplever designverdenen en eksplosion af duoer, der skaber, taler og tænker i kor.

Opskriften på en vellykket duo

Respekt for den andens mening, tillid til hinandens arbejde og evnen til at påtage sig et ansvar. Det er nøgleordene for en vellykket designerduo, hvis man spørger det danske designerpar Henrik Holbæk og Claus Jensen, der står bag Tools. De to har arbejdet sammen siden 1990, og allerede inden da hjalp de hinanden gennem studietiden på henholdsvis Danmarks Designskole og Kunstakademiets Arkitektskole.

Duoen Kasper Salto og Thomas Sigsgaard står bl.a. bag FN-stolen her, som står i Finn Juhl-salen i FN-bygningen i New York. Pris fra 19.000 kr. www.onecollection.com
Claus Jensen og Henrik Holbæk. Foto: PR/Tools

»Med tiden har det været nødvendigt at strømline vores designproces. Vi har ikke længere tid til at kaste os ud i lange diskussioner, og det er heldigvis heller ikke nødvendigt længere. I starten brugte vi meget energi på at blive enige og finde vores fælles referencer, men det kan man ikke blive ved med. Det bliver opslidende. Præcis som energien forsvinder i et parforhold, hvor man hele tiden skal diskutere, hvem der laver mad, og hvem der vasker op,« forklarer Henrik Holbæk.

Og han ved om nogen, hvad han snakker om. For sammen med Claus Jensen skal han hver dag forsøge at skabe balance ikke blot professionelt, men også privat. De to har nemlig dannet par siden de i tidernes morgen mødtes som unge og håbefulde studerende.

»Det var ikke fra starten meningen, at vi skulle arbejde sammen, men det var dårlige tider, så det blev en slags permanent nødløsning. I dag er det en fantastisk situation, som giver os mulighed for at lade arbejde og privatliv gå op i en højere enhed,« forklarer Henrik Holbæk.

En at dele succesen med

Også duoen Salto & Sigsgaard bestående af Kasper Salto og Thomas Sigsgaard kender til det med at skulle finde et fælles ståsted. De to har hver især arbejdet på en række individuelle projekter, inden de slog sig sammen i 2003.

»Vi kendte ikke rigtig hinanden, før vi begyndte at arbejde sammen, og derfor brugte vi meget tid i starten på at formulere, hvad design er i vores øjne,« forklarer Kasper Salto.

Kasper Salto og Thomas Sigsgaard. Foto: PR/Salto&Sigsgaard

I dag er de uadskillelige, og det gavner dem i det daglige arbejde at have en at støtte sig op ad.

»I vores optik er det klart en fordel at være to. Nogle gange skal vi løse et problem eller igennem en kedelig fase, og her er det rart ikke at sidde alene med tingene. Men det allerbedste ved at være to er, at man kan dele glæder og gode oplevelser. Da vi for eksempel vandt konkurrencen om at møblere Formynderskabsrådssalen i FN i New York, var det helt fantastisk at fejre succesen sammen,« fortæller Thomas Sigsgaard.

Den kreative dialog

Når Salto & Sigsgaard kaster sig over nye projekter, er dialogen hver gang nøglen til succes. Det er simpelthen det, at de er sammen om det, der i deres optik, får designet til at gå op i en højere enhed.

»Vi mener, at begyndelsen er den vigtigste fase i enhver designproces. Det er her, man indhenter den nødvendige information, og hvis ikke vi finder alle udfordringer og problematikker, kan vi risikere at komme ud på et skævt grundlag. I denne fase skal de allervigtigste beslutninger træffes, og i vores øjne kan en beslutning bedst tages, når der som minimum har været to syn på sagen,« forklarer Thomas Sigsgaard, mens Kasper Salto nikker samtykkende.

Efter over et årtis skruplerier og test fra Salto & Sigsgaards side blev stolen Guest endelig en realitet i foråret 2014. Benene kan klappes sammen og skubbes op i røret, som så kan klikkes på plads i et hulrum i sædet, og stolen kan opbevares i bogreolen. www.montana.dk

For dem er det alfa omega at kunne sparre, udfordre hinandens synspunkter, afprøve forskellige holdninger og udvikle nye ideer.

Spørger man Tools, har dialogen mindre betydning, for her bliver der skabt via intuition og uudtalt enighed.

»Vi vender og godkender de fleste produkter i fællesskab. Men dialogen fylder ikke markant meget i vores skabelsesproces, for vi ved efterhånden, hvad den anden tænker. Det er vigtigt, for hvis man ikke er på bølgelængde, bliver beslutningsprocessen for vanskelig,« forklarer Claus Jensen.

Det sidste ord

Lige meget hvor godt man kender hinanden, kan det være sin sag at følges ad i en kreativ skabelsesproces. Det er umuligt for to personer at udføre præcis det samme arbejde, og nogle kan meget hurtigt få fornemmelsen af, at de trækker en større eller mindre del af læsset. Man hører således om designerduoer, som ikke kan finde en fordeling af arbejde, udgifter og indkomster, der føltes retfærdig.

»I og med at vi også lever sammen privat, er det ikke et problem, vi er stødt på. Med tiden har vi lavet en klar opdeling af arbejdsopgaverne, men i sidste ende er det ikke rigtig vigtigt, hvem der tegner, og hvem der holder styr på regnskabet, så længe vi er i stand til at konkretisere og realisere vores fælles kreativitet,« understreger Claus Jensen.

Claus Jensen og Henrik Holbæk udgør duoen Tools, som især er kendt for deres mange enkle og funktionelle design for Eva Solo, som f.eks. fuglekuglerne. www.evasolo.com
Vandflasker designet af Claus Jensen og Henrik Holbæk. www.evasolo.com

Men hvem får så det sidste ord, når der en sjælden gang opstår uenigheder? Hos Tools er de overbevist om, at uenigheder ikke er til at komme uden om, lige meget hvor godt man kender hinanden. Til gengæld kan man være heldig, at uenighederne bliver mindre problematiske med årene.

»Når vi er uenige, bliver det den, som fører pennen, der får lov at bestemme. Men vi ved jo også, at den ene ikke er klogere end den anden, så det bliver gjort med respekt for uenigheden,« siger Claus Jensen og afslutter med at understrege, at den værste løsning på forskellige holdninger ifølge ham er et kompromis.

Så selv om ethvert design er resultatet af en lang række kompromiser, må det ikke være synligt.

Designduoer, der har inspireret designduoerne

Tools:

»Vi mindes begge en udstilling på Kunstindustrimuseet om en designerduo, der lavede en række industrielle produkter i 50’erne. Det må have være Bernadotte og Bjørn. De var vist selv til stede og var godt oppe i årene, og det fik os til at tænke, at det var os som gamle – uden sammenligning i øvrigt.«

Salto & Sigsgaard:

»Ser man tilbage i tiden, kan man ikke undgå at bemærke Ray og Charles Eames, som fik arbejde og privatliv til at smelte sammen på en umiddelbart optimal måde.

Blandt nutidige designere kunne man fremhæve Bouroullec-brødrene, som på ret kort tid har manifesteret sig som en interessant duo.«

Bjørn & Bernadotte står bl.a. bag det ikoniske danske design, Margretheskålen. Den er opkaldt efter dronning Margrethe, som Sigvard Bernadotte var onkel til. PR-foto: F&H of Scandinavia

Ægteparret Charles and Ray Eames’ design er i dag populært som aldrig før. Billedet her er fra en dokumentar fra1948 af Jason Cohn and Bill Jersey, som hedder ”Eames: Arkitekten og maleren”. Foto: Eames Office, LLC.

Gyngestol, spisebordsstol og med eller uden armlæn. Ray og Charles Eames’ RAR-stol er verdenskendt og nok et af de mest populære design i Danmark. Foto: PR/Vitra
Brødrene Ronan og Erwan Bouroullec har designet sammen siden 90’erne. Foto: PR
Stolen Vegetale er med sin grenformede struktur et af Bouroullec-brødrenes mest genkendelige design. Foto: PR/Vitra

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.