Ny boligtrend vinder indpas: Slow luxury
I en række år har luksus og overdådighed været forvist til skammekrogen, men nu er en ny type luksus på vej ind i boligen: Slow Luxury.
Autenticitet, stilhed og “back to basics”.
Det er nogle af de ord, der beskriver den boligtrend, der er fremherskende i denne postkrise-tid, vi lever i netop nu.
Det handler om at trække stikket ud, fokusere på den simple livsstil og finde ind til kernen af forbruget. De møbler og brugsgenstande, vi omgiver os med, skal give mening for os.
Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.
I ægte krisestil har de indtil videre også skullet være forholdsvis ydmyge og demokratiske i den forstand, at de fleste ville have råd til at købe dem. Men nu er der kommet en overbygning på trenden, hvor luksus igen er acceptabelt.
»Det handler ikke om forbrug, som vi så før krisen, hvor forbruget var grænseløst. Vi er blevet modne forbrugere, der stadig kan mærke krisen, og det betyder noget for os, selv om den i mange henseender er ovre. Så vores nye luksusprodukter skal ikke blot udstråle luksus; de skal også have en anden værdi og fremkalde følelser,« siger trendforsker Mads Arlien-Søborg.
Tendensen “slow living” har allerede sat sit præg på samfundet.
Det handler om at bevæge sig langsomt og være til stedet i nuet, og det er en modpol til “fast living”-livsstilen, vi så før krisen.
Den nye bølge indeholder nogle af de samme elementer, men forskellen ligger i produkterne. Det skal være kvalitet og må gerne koste noget. I den amerikanske metropol New York ses tendensen tydeligt, hvor “slow coffee” er blevet det nye hit.
Her får man en kop kaffe med filter, hvor kaffen gerne må tage ti minutter om at blive klar. Det er ikke bare endnu en kop kaffe, men udstråler kvalitet og giver kaffedrikkerne en ekstra oplevelse. Det handler om nydelse. Den samme tendens ser vi også inden for campinglivet, der er blevet in og et alternativ til det travle byliv.
Campingtrenden kan trække naturen ind i byerne og dermed danne et helt nyt livsstilskoncept i de mangfoldige storbyer – som f.eks. i New York, hvor man i stor stil bygger haver på toppen af skyskrabere eller laver oaser med træer inde i bygninger. En tendens, der også så småt er kommet til Danmark, omend i mindre grad end i de større udenlandske metropoler.
Det er ikke bare byhaver og moderne campingliv, der tegner “slow luxury”-bølgens store fokus på naturen.
Det spiller nemlig også ind på de farver, vi kommer til at se mere til i den kommende tid: Naturlige jordfarver som brun, beige og militærgrøn og med fokus på messing frem for kobber, hvilket ellers har været stort de seneste sæsoner. Samtidig skal produkterne gerne være simple, men smukke, og de må de ikke larme eller skabe for meget uro i hjemmet.
Materialerne skal samtidig være naturlige og grove.
I “slow living” higer man efter det autentiske og derfor også det traditionelle, og man søger inspiration i gammelt håndværk som vævning og syning. Det betyder f.eks., at vi igen kan byde vægtæppet velkomment som erstatning af billeder og plakater som dekoration i stuerne. Det lokale håndværk, “native craft”, er i centrum, som vi har set det i efterårets stor etnisk-inspirerede boligtrend.
Alt i alt er budskabet altså, at vi igen kommer til at svøbe vores hjem i lækker luksus – bare af den ydmyge, underspillede slags.