Motorsavede møbler med holdning

Bente Hovendal svinger sin motorsav på havnen i Svendborg og forvandler med den træblokke til eksklusivt og unikt møbeldesign i luksusklassen. Den grønne af slagsen, der er vokset ud af et stærkt ønske om at forene natur og møbeldesign og sydfynske træ, certificeret fra top til tå.

Artiklens øverste billede
Bente Hovendal er en designer med en mission: At bringe naturen helt ind i vores hjem. Ren, rå og usminket. Mød møbeldesigneren med motorsaven og hendes unikke, håndsavede trækreationer

Bunker af savsmuld fra motorsavede møbler ligger side om side med træstammer, der snart vil være skåret til bordben. Drejer man hovedet til den ene side, er der udsigt til fragtskibe, færger og sejlbåde. Til den anden side ses Svendborgsund, Tåsinge og den gamle træskibshavn. Det er her i hjørnet på det gamle skibsværft på havnen i Svendborg, at Bente Hovendal kreerer sine woodnwonders – de unikke træmøbler, hun designer og producerer i firmaet af samme navn. Duften af nyskåret træ blander sig med gamle sejlskibstraditioner, saltvand og motorolie. Alt det bliver overdøvet, når Bente Hovendal starter motorsaven, og maskinen med et øredøvende brøl gnasker sig igennem træet.

Et stort plankebord tager fra en til tre uger at designe og skabe. Prisen for et bord koster mellem 25.000 og 80.000 kr. afhængig af materialer og tidsforbrug. På værkstedet er der også cafeborde, skamler og hylder, designet som inspiration til kommende købere. Foto: PR

Men når motorsaven bliver tændt, forsvinder bevidstheden om både larmen og lugten fra omgivelserne.

»Motorsaven skærper mine sanser og gør, at jeg kan være fuldstændig til stede, når jeg arbejder. Når jeg står med motorsaven, er jeg nødt til at fokusere på det, der foregår lige nu. Der er ikke plads til strøtanker, indkøbssedler, kærestesorger eller noget som helst andet,« siger Bente Hovendal, der med egne ord får en uforklarlig jordforbindelse og ditto nærvær, når hun arbejder med motorsaven.

»Det er et underligt paradoks, for hvordan kan en motorsav skabe ro? Men det synes jeg, den kan,« siger hun og fortsætter:

»Det er stilhed i støj. Og det skaber en god koncentration, kreativitet og fordybelse.«

Motorsaven giver en følelse af power og er et godt redskab i den kreative proces, fordi den skærper sanserne, mener Bente Hovendal.

Bente Hovendal er egentlig billedhugger, men begyndte at kombinere skulpturelt arbejde med møbeldesign i 2012. Hun har fra starten haft trang til at fortælle historier med naturens materialer og store maskiner, og at kombinere maskuline kræfter med feminine færdigheder.

Motorsaven skærper mine sanser.

Bente Hovendal

»Maskulinitet handler om at være handlekraftig, fokuseret og have power. Det feminine handler mere om intuition, tillid, åbenhed og tålmodighed. Det er kombinationen mellem den store maskuline maskine og den feminine mere blide og afventende energi, der giver balance og skaber kontraster. Disse modsætninger afspejler sig i møblernes design,« fortæller Bente Hovendal.

En Day Bed designet af Bente Hovendal. Hvert møbel er unika og designet i samarbejde med kunden. »Det er vigtigt, at gøre tingene personlige. Det var en afgørende betydning for menneskelig trivsel,« mener Bente Hovendal

Hun startede med at lave skulpturer i granit med vinkelsliber. Undervejs fandt hun dog ud af, at kunst, der kun må kigges på og ikke røres ved, ikke rigtig var hende. Hun ville lave kunst, der kunne rykke tanker, flytte perspektiver, vække følelser og åbne muligheder. Derfor begyndte hun at lave skulpturer, der inviterer til at blive rørt ved og rykket rundt på.

»Efter nogle års arbejde med tegning og granit meldte lysten sig så til at arbejde videre med træ og motorsav,« siger hun.

Fra tanken om at kombinere kunst og design til de første møbler stod klar, gik der dog næsten otte år. Men i foråret 2014 var woodnwonder endelig en realitet. Bag navnet er Bente Hovendals unikamøbler, som skæres med motorsav, formes og efterpoleres med knofedt, kærlighed og omhu.

Naturen skal tættere på mennesker

I træet har hun fundet sin sjælefrænde, når det kommer til møbeldesign, og at bruge plastik eller andre kunstigt fremstillede materialer kommer nok aldrig på tale. For Bente Hovendal har, siden hun var barn, haft en dyb forbindelse med naturen. Det har derfor været helt naturligt for hende at vælge naturen som arbejdsmateriale.

»Intet er stationært. Heller ikke træ, der er fældet. Det er stadig levende og forandrer sig hele tiden. Træ sprækker, åbner sig og viser nye sider af sig selv. Den næste sprække er umulig at forudse,« siger hun og viser et bordben, der har fået en stor sprække, efter møblet var lavet færdigt.

Bente Hovendal mener, at naturen giver et nyt perspektiv på livet. Derfor er det vigtigt, at få den ind i stuerne. Foto: Kristoffer Juel Poulsen

»Det perfekte findes ikke, hverken hos mennesker eller i naturen. Alt er levende og udvikler sig hele tiden. Vi må øve os i at følge med de forandringer, som naturen inspirerer eller presser os til,« lyder det fra designeren.

Hullet i bordbenet har hun fyldt med zink, der matcher en del af designet i bordpladen. Sprækken har ikke ødelagt bordet, snarere tilført det mere særpræg og karakter.

Navnet woodnwonder udspringer netop af den forundring, træet og naturen har i sig. Træ er organisk og derfor foranderligt og naturligt uperfekt. Det minder os om, at livet ikke er stationært, og at det forandrer sig. Hele tiden. Møblerne skal derfor gerne give perspektiv og refleksion på livet.

En sten kan sætte nye tanker, mange længsler og følelser i sving.

Bente Hovendal

Bente Hovendals tætte forbindelse med naturen afspejles i hendes to grønne tatoveringer, den ene på lillefingeren, den anden rundt om foden. Begge forestiller en spiral, der udspringer af maoriernes nationalsymbol i New Zealand. Det symboliserer nyt liv, udvikling, sammenhold og styrke og er hendes direkte link til naturen og hendes vision med woodnwonder.

»Møblerne skal give et organisk boost og minde om vigtigheden af det unikke kombineret med respekt og omhu for naturen. De skal være et bevis på, at livet er levende og skal leves. De skal give et frisk pust af anderledes æstetik i vores teknologiske verden og samtidig være funktionelle skulpturer, der genskaber en tættere relation mellem mennesker og natur. Det er mit helt store livsprojekt,« fortæller Bente Hovendal.

Bente Hovendals værksted. Stedet var, da Svendborg Skibsværft stadig var byens stolthed, den største arbejdsplads. Bente Hovendal bruger værkstedet som showroom og til at finpudse sine møbler. Der er derfor hverken savsmuld eller rod på gulvet. Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Da spørgsmålet om, hvorfor naturen skal tættere på mennesker, falder, bliver hun stille et øjeblik.

»Naturen er jo vores livsgrundlag. Vi lever af den, indånder den og bor på den,« siger hun efter et minuts betænkningstid.

Møbler skal være personlige

Bente Hovendal matcher med sine woodnwonders tidens “slow luxury”-trend, hvor vi investerer i ting, der har en historie, et budskab og er designet med hensyntagen til miljøet. Og det behøver ikke være billigt. At passe ind i tiden er dog ikke noget, Bente Hovendal stræber efter.

Træ sprækker, åbner sig og viser nye sider af sig selv.

Bente Hovendal

»Jeg er ikke ude i noget, der skal være smart. Det har taget mig mange år at opbygge viden, rutine og erfaring. Det har været en lang proces. Woodnwonder handler om alt andet end at være oppe i tiden,« siger hun og tilføjer, at hun alligevel er meget taknemmelig for, at hendes design passer til tidens trend, hvor bæredygtighed, omhu og særpræg, kvalitet og håndværk er vigtige faktorer, når der købes ind.

»Jeg vil gerne bidrage til at få det oprindelige, respekten for naturen og jordforbindelsen integreret i os igen. Det tror jeg, er vigtigt for vores trivsel og livskvalitet,« siger hun og fortsætter:

»I mit næste design integrerer jeg fem smukke sten fra Langeland i bordpladen. Stenene kan tages op og røres ved. På den måde kan et storbymenneske i Danmark, New York eller Tokyo få tilført lidt natur og jordforbindelse. En sten kan sætte nye tanker, mange længsler og følelser i sving. Og det er jo godt.«

Og vil man have endnu mere jordforbindelse og autenticitet, kan man også selv vælge det træ, man gerne vil have lavet til et møbel og være med helt fra starten i designfasen.

»Kunderne kan vælge det træ, de vil have omformet til f.eks. et plankebord eller en day bed. Så bliver det fældet, kløvet og transporteret til værkstedet, hvor designprocessen begynder. Kunden følger sideløbende tilblivelsen af sit møbel via video og foto.«

Sprækkerne i bordbenet beviser det foranderlige i træet, mens stenene i bordpladen er Bente Hovendals måde at få jordforbindelsen integreret i os igen. Foto: PR

Woodnwonder har overstået – og overlevet – den første, langsomme opstartsfase. Verden er nu begyndt at få øje på møblerne, og Bente Hovendal har tillid til, at hun og hendes medarbejder snart får travlt. Allerede nu er møblerne blevet omtalt på store anerkendte boligblogs og i trendsettende arkitektur- og boligmagasiner i USA, Indien, Ukraine og Korea. Og en kunde i USA overvejer lige nu en bestilling af 100 plankeborde. Selv om det er en stor mundfuld, sagde Bente Hovendal ja med det samme til forespørgslen. Hun er sikker på, hun nok skal finde en måde at klare så stor en ordre.

»Det er en glæde at sige ja til de bud, der kommer, selv om de kan være overvældende. Så er det godt at kunne tænke på, hvordan et træ klarer sine udfordringer: Det er fleksibelt, men samtidig står det godt fast med rødderne dybt plantet i jorden.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.