Andelsejere øjner erstatning

Ny dom giver andelsejere erstatning, fordi andelsboligen var vurderet for højt. Regningen skal bl.a. betales af den valuar, som vurderede ejendommen forkert.

Artiklens øverste billede

Tusinder af andelsboligejere kan måske se frem til en klækkelig erstatning, hvis deres andelsbolig var vurderet for højt, da de købte den.

En valuar og ejendomsmægler er nemlig netop blevet dømt til at betale en erstatning til køberne af en andelslejlighed, fordi hans vurdering af ejendommen var alt for høj.

Dommen forventes at blive studeret nøje af et hav af andelsejere, som har købt deres andelsbolig til en høj pris.

»Det er en opsigtsvækkende dom, som kan danne præcedens for mange andre andelsejere. Det understreger behovet for, at mæglere og valuarer værdiansætter ejendommene korrekt,« siger Kristian Dreyer, advokat og partner i Svejgaard Gals Qwist.

Det er første gang, at en valuar og ejendomsmægler bliver dømt for at vurdere værdien af en andelsbolig forkert. I andre lignende sager har dommeren altid tilladt en relativ stor fejlmargin, fordi der er tale om et skøn.

Optimister med vilje

En erfaren boligadvokat er ikke overrasket over afgørelsen.

»Der var en række valuarer, der var lige vel optimistiske, og nogle var måske for optimistiske med vilje,« siger Allan Ohms, partner i Forum Advokater.

I den konkrete sag købte et par en andelslejlighed i 2009 med en andelsværdi på 424.000 kr. Denne værdi var udregnet på baggrund af valuar og ejendomsmægler Gunnar Brandts vurdering af den samlede værdi af andelsboligforeningen i 2008 på 550 mio. kr. To andre ejendomsmæglere og valuarer har efterfølgende vurderet, at andelsboligforeningen havde en værdi på omkring 350 mio. kr. i 2008 – altså 200 mio. kr. mindre end Gunnar Brandts vurdering. Så stor en fejlmargin ville dommeren ikke være med til.

»Et fejlskøn på 40 pct. blev af dommeren vurderet til at være for meget. Derfor betalte køberne for meget for deres andelslejlighed, og det er denne overpris, som de nu skal have tilbage fra sælgerne og valuaren,« siger Jeppe Brandorff Stefansen, advokat hos Nielsen & Thomsen Advokater, der vandt sagen i byretten på Frederiksberg for det par, som købte lejligheden i 2009.

Han har yderligere 82 sager liggende i skuffen, som er klar til at blive hevet ud og ført i retten.

»Normalt forældes krav om overpriser efter seks måneder, men en dom i Højesteret fra april betyder, at de rejste krav i de 83 sager ikke er forældede,« siger Jeppe Brandorff Stefansen.

Graverende fejl

Dommen betyder, at valuar Gunnar Brandt og sælgerne skal betale næsten 130.000 kr. til køberne af andelslejligheden plus sagens omkostninger på omkring 50.000 kr.

Gunnar Brandt er forsikret mod sådanne udgifter gennem Dansk Ejendomsmæglerforening. Advokat Kristian Dreyer tvivler dog på, at forsikringsselskabet vil betale regningen.

»Retten siger, at det er en så grel og graverende forkert prissættelse, som ejendomsmægleren har lavet, at forsikringsselskabet formentlig ikke vil dække. Han risikerer derfor selv at skulle betale,« siger Kristian Dreyer fra advokatfirmaet Svejgaard Gals Qwist.

Det er ikke lykkes Jyllands-Posten at få en kommentar frra forsikringsselskabet, AIG.

Gunnar Brandt afviser, at han har gjort noget forkert og vil anke dommen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.