Fede dage bag rattet

Var det noget at prøve at fyre 500 hk af? Eller at drifte gennem et sving, så dækkene næsten giver slip i asfalten? På et af de avancerede kørekurser er det faktisk muligt – hurtig bil og rigtig racerbane under sikre forhold. De tyske bilfabrikker kappes også om at arrangere de bedste kurser. Næste gang er sidst i august.

Artiklens øverste billede
Var det noget at prøve dette her – altså som passager? Et af højdepunkterne på BMW’s kursus er et par omgange med racerlegenden John Nielsen. Han lader ikke speederpedalen være i fred.

Fuld gas med en pedal, der lukker flere hundrede hk ud, så bagdækkene skriger. Eller den perfekt doserede opbremsning, så forenden er mast helt ned i fjedrene. Eller måske en indstyring så skarp, at det er lige før, fordækkene giver op. Bilkørsel på højt niveau. Næsten som Tom Kristensen. Eller Ken Block måske – Block, ham drifteren.

At sende en bil helt derud på kanten af det mulige kan være den fedeste oplevelse – i hvert fald når det foregår med vilje og dermed under fuld kontrol.

Et sikkert sted at prøve følelsen af at være den, der styrer bilen (og ikke omvendt), er på et kørekursus. I egen bil, f.eks. på FDM Jyllandsringen, egen bil og koncentreret fokus på at lære sikker kørsel.

Tyske kørekurser

Men yderligere knald på kan du opleve på en række avancerede kørekurser, som en lille håndfuld af de tyske bilproducenter afholder. Audi, BMW og Mercedes konkurrerer på alle planer – selvfølgelig først og fremmest på biler, men også alle mulige andre steder. Således konkurrerer de også på at arrangere de bedste avancerede kørekurser.

Et typisk Track Day-vue: Her er vi med MS Racing på Ring Knutstorp nær Helsingborg.

Her deltager du ikke i egen bil, men i et udvalg af de tre mærkers hurtigste biler, Audi S-modeller, BMW M og Mercedes AMG. Audi kører om foråret på FDM Sjællands- og FDM Jyllandsringen, Mercedes er ved at fastlægge efterårets kursusdage på den svenske bane Falkenberg, mens næste mulighed åbnes af BMW, når mærket indtager FDM Sjællandsringen nær Roskilde i slutningen af august.

En hel hær af BMW’er med adskillige M-modeller står og venter. Der er indbudt til at prøve det hele – også med speederen i bund. Omhyggeligt arrangerede øvelser og professionelle instruktører sikrer, at fart og sikkerhed går hånd i hånd.

BMW’s kursus er kendetegnet ved, at der er mere ”fri kørsel” end på de to andre kurser, hvor der typisk igen og igen øves bilkørslens grundbegreber. Men begge steder sluttes af med flyvende omgange.

Prisen for et kursus svinger mellem knap 4.000 og knap 8.000 kr.

Fart på egen bil

Noget billigere er det at deltage i Track Days. Altså muligheden for at køre i sin egen bil på en racerbane. Men det er ikke racerløb dette her – blandt de mest seriøse arrangører er der instruktion til nye kørere og klare regler for overhaling. Og da racerbaner i øvrigt er konstrueret til, at ”der kan ske noget, uden der sker noget”, er der også her lagt vægt på sikkerhed.

Blandt entusiaster løber sætningen: »Man kan køre Track Day i alt.« Og det er ikke bare en smart talemåde – arrangementerne rundt om på banerne beviser, at det vitterligt passer. Vi har set alt fra en gammel Opel Kadett (seriøst!) til Porsche 911 GT3 på R-dæk – altså det tætteste man kan komme på racerdæk, men dog fortsat med tilladelse til at køre på offentlig vej.

En fed dag i fede biler. Og der er en afgørende dimension mere: Uanset om det er i en af Mercedes' AMG-modeller, eller om det er bag rattet i din egen bil, sikrer avancerede kørekurser og Track Days, at du tager derfra som en mere kapabel og dermed sikker bilkører.

Track Days-kalenderen

Track Days resten af 2013. Udvalgte arrangementer.

 • 17. august: Padborg Park, arrangeret af Trackdayklubben: 1.350 kr.
 • 22. august: Sturup Raceway, arrangeret af MS Racing: 750 kr.
 • 2. september: Padborg Park, arrangeret af Trackdayklubben:
  1.350 kr.
 • 6. september: Mantorp Park, arrangeret af GRC: 2.100 kr.
 • 14. september: Ring Knutstorp, arrangeret af MS Racing: 1.950 kr.
 • 20. september: Gelleråsen, arrangeret af GRC: 2.100 kr
 • 23. september: FDM Jyllandsringen, arrangeret af Trackdayklubben:
  1.850 kr.
 • 27. september: Ring Knutstorp, arrangeret af GRC: 2.100 kr.
 • 6. oktober: Ring Knutstorp, arrangeret af MS Racing: 1.950 kr.
 • 14. oktober: Padborg Park, arrangeret af Trackdayklubben: 1.350 kr.
 • 17. oktober: Sturup Raceway, arrangeret af MS Racing: 750 kr.
 • 28. oktober: Padborg Park, arrangeret af Trackdayklubben: 1.350 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.